REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zrcadlová poleva – mirror glaze

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Už několik let se šíří po internetu zrcadlová dortová poleva pod anglickým názvem mirror glaze. Jde o polevu, která se přelévá přes zmrzlý dort, nechá se chladit, pak se v ní odráží stíny i tváře lidí. Existuje i její mramorovaná podoba díky potravinářským barvám. V receptu sdílené video z YOU TUBE na dort mirror glaze!


Ingredience:
150 gkrupicového cukru
175 gbílé (tmavé) čokolády
100 gslazeného kondenzovaného mléka
10 gpráškové želatiny (cca 1/2 sáčku o hmotnosti 19 g)
160 mlvody (100 ml na rozředění mléka + 60 ml na želatinu)
gelová barviva

Postup:
  1. Do hrnce nasypeme přesné, odměřené množství cukru, přilijeme opět přesně zvážené množství kondenzovaného mléka a vodu, vše přivedeme k varu, mícháme, necháme cukr rozpustit, pak hrnec odstavíme ze zdroje tepla
  2. Do vhodné misky odměříme 60 ml vody, nasypeme do ní želatinu, necháme tak 2 minuty, aby nabobtnala, želatinu lžíci přendáme do horké směsi a metličkou ji opravdu důkladně rozmícháme
  3. Čokoládu rozlámeme, dáme do další misky, horkou směs s rozpuštěnou želatinou nalijeme přes sítko do misky, necháme 2 minuty v klidu, pak vše rozmícháme opět metličkou na hladkou kaši, necháme zchládnout na 30-32 °C, pak polevu aplikujeme na dort (nesmíme ji na dort vylít ani moc horkou, ani moc studenou, jinak poleva nebude taková, jaká by měla být!)
  4. Vychlazený (zmrzlý) dort vytažený z formy postavíme na mřížku, pod kterou jsme dali dostatečně velkou nádobu, poleva totiž při rozlévání se rozteče všude kolem dortu, polevu o teplotě 30 °C začneme od středu rozlévat postupně po celám dortu, včetně okrajů, pak polevu necháme ztvrdnout, což trvá při pokojové teplotě 30 minut, pak dort přendáme na servírovací talíř, okraje polevy upravíme nožem, dort vložíme do lednice nejméně na 3 hodiny, aby poleva úplně důkladně ztvrdla.

Použití barev:

Pokud chceme barevnou nebo například mramorovanou polevu, koupíme si gelové potravinářské barvy, ty zapracováváme těsně před rozléváním polevy, tedy v momentě, kdy má poleva 30-32 °C!

Jednobarevná poleva mirror glaze:

  1. Do polevy těsně před rozlitím na dort zamícháme bravu, kterou chceme použít, do skleněné nebo platové odměrky polevu nalijeme
  2. Od středu, pomocí odměrky, rozlévat polevu, pěkně od středu dortu postupně krouživým pohybem až ke kraji, kde by měla poleva stéci až dolů.

Mramorovaná mirror glaze:

  1. Polevu si rozdělíme na tolik částí, kolik použijeme barev, například, pokud použijeme 3 barvy, rozdělíme polevu do tří misek, každou obarvíme jednou barvou
  2. Do skleněné nebo platové odměrky postupně opatrně nalijeme jednotlivé barevné polevy, opatrně, aby se nám nesmíchaly, pak začneme od středu pomocí odměrky rozlévat polevu, pěkně od středu dortu až ke kraji, kde by měla poleva stéci až dolů, pod mřížku do nádoby pod mřížkou.
Doporučení:

Existuje více druhů balení želatiny, proto je důležité nastudovat, kolik prášku je opravdu třeba. Na obalu se dočteme, kolik prášku je opravdu třeba použít, aby se nám povedlo ztužit 250-300 ml krému.  Při vážení tekutých složek je 1 ml = 1 g!

Poznámka:

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Svěží recepty, které uspokojí vaše letní chutě

Ryby, brambory, zelenina, ovoce. To jsou základní suroviny našich nápaditých srpnových receptů. Můžete si z nich sestavit příjemné letní menu, protože nabízíme nejen hlavní chody, ale také jídla hodící se coby předkrmy. A samozřejmě nesmí chybět ani dezerty, tentokrát v podobě osvěžujících nanuků plných ovoce. Nachystejte si potřebné kvalitní ingredience, ideálně se značkami kvality (jako je např. Klasa nebo Regionální potravina), abyste si na všem pořádně pochutnali a také dodali tělu dostatek živin. A můžeme začít.

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy