REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zrcadlová poleva – mirror glaze

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Už několik let se šíří po internetu zrcadlová dortová poleva pod anglickým názvem mirror glaze. Jde o polevu, která se přelévá přes zmrzlý dort, nechá se chladit, pak se v ní odráží stíny i tváře lidí. Existuje i její mramorovaná podoba díky potravinářským barvám. V receptu sdílené video z YOU TUBE na dort mirror glaze!


Ingredience:
150 gkrupicového cukru
175 gbílé (tmavé) čokolády
100 gslazeného kondenzovaného mléka
10 gpráškové želatiny (cca 1/2 sáčku o hmotnosti 19 g)
160 mlvody (100 ml na rozředění mléka + 60 ml na želatinu)
gelová barviva

Postup:
  1. Do hrnce nasypeme přesné, odměřené množství cukru, přilijeme opět přesně zvážené množství kondenzovaného mléka a vodu, vše přivedeme k varu, mícháme, necháme cukr rozpustit, pak hrnec odstavíme ze zdroje tepla
  2. Do vhodné misky odměříme 60 ml vody, nasypeme do ní želatinu, necháme tak 2 minuty, aby nabobtnala, želatinu lžíci přendáme do horké směsi a metličkou ji opravdu důkladně rozmícháme
  3. Čokoládu rozlámeme, dáme do další misky, horkou směs s rozpuštěnou želatinou nalijeme přes sítko do misky, necháme 2 minuty v klidu, pak vše rozmícháme opět metličkou na hladkou kaši, necháme zchládnout na 30-32 °C, pak polevu aplikujeme na dort (nesmíme ji na dort vylít ani moc horkou, ani moc studenou, jinak poleva nebude taková, jaká by měla být!)
  4. Vychlazený (zmrzlý) dort vytažený z formy postavíme na mřížku, pod kterou jsme dali dostatečně velkou nádobu, poleva totiž při rozlévání se rozteče všude kolem dortu, polevu o teplotě 30 °C začneme od středu rozlévat postupně po celám dortu, včetně okrajů, pak polevu necháme ztvrdnout, což trvá při pokojové teplotě 30 minut, pak dort přendáme na servírovací talíř, okraje polevy upravíme nožem, dort vložíme do lednice nejméně na 3 hodiny, aby poleva úplně důkladně ztvrdla.

Použití barev:

Pokud chceme barevnou nebo například mramorovanou polevu, koupíme si gelové potravinářské barvy, ty zapracováváme těsně před rozléváním polevy, tedy v momentě, kdy má poleva 30-32 °C!

Jednobarevná poleva mirror glaze:

  1. Do polevy těsně před rozlitím na dort zamícháme bravu, kterou chceme použít, do skleněné nebo platové odměrky polevu nalijeme
  2. Od středu, pomocí odměrky, rozlévat polevu, pěkně od středu dortu postupně krouživým pohybem až ke kraji, kde by měla poleva stéci až dolů.

Mramorovaná mirror glaze:

  1. Polevu si rozdělíme na tolik částí, kolik použijeme barev, například, pokud použijeme 3 barvy, rozdělíme polevu do tří misek, každou obarvíme jednou barvou
  2. Do skleněné nebo platové odměrky postupně opatrně nalijeme jednotlivé barevné polevy, opatrně, aby se nám nesmíchaly, pak začneme od středu pomocí odměrky rozlévat polevu, pěkně od středu dortu až ke kraji, kde by měla poleva stéci až dolů, pod mřížku do nádoby pod mřížkou.
Doporučení:

Existuje více druhů balení želatiny, proto je důležité nastudovat, kolik prášku je opravdu třeba. Na obalu se dočteme, kolik prášku je opravdu třeba použít, aby se nám povedlo ztužit 250-300 ml krému.  Při vážení tekutých složek je 1 ml = 1 g!

Poznámka:

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

Vzhůru za očistou! Letos to dokážete

Leden, měsíc plný výzev a odhodlání, je již dávno za námi. Ten čas ale letí, je tu již konec února a vy jste se svým předsevzetím stále na začátku? Velké množství jídla se pokoušíte nahrazovat drastickými dietami, ale očekávaný výsledek se míjí účinkem. Upusťte od tohoto nelidského mučení a vrhněte se s námi do rostlinné výzvy. Vždyť k nápravě máte dojít postupně, ne přecházet z extrému do extrému. Vyzkoušejte jarní očistu, která vás nakopne! Pomůže i záměna živočišných bílkovin za ty rostlinné. Zkuste to a zjistíte, že to není zase tak těžké.

číst dále ...

PODĚBRADKA – Video recept z YOU TUBE z kanálu “Když Vaří Babička”

Recepty od našich babiček máme všichni rádi. Jen se většinou neradi natáčejí na videa. Ale tahle babička to má jinak, ráda všem poradí, co si dobrého uvařit. Vyzkoušejte její recept na omáčku Poděbratku. Jde vlastně o takové vepřové kostky na paprice. V článku je i link na její kanál na YOU TUBE!

číst dále ...

To pravé namazané

Mezi hotové produkty Poctivé výroby Globus patří i vynikající pomazánky, které ocení nejeden gurmán. Těmi zpestříte nejenom svoji snídani nebo svačinu, ale třeba i jednohubky pro kamarády, kteří k vám domů dorazí na návštěvu.

číst dále ...

Banány Plantain dodají vašemu pokrmu tu pravou exotickou chuť

V Karibiku nebo Africe jsou banány Plantain neboli banány na vaření základní potravinou, které se ve zdejších kuchyních využívají stejně hojně jako u nás například banány. Na rozdíl od klasických žlutých banánů, které si dáváme běžně ke svačině, se Plantains musí uvařit, aby získaly svou specifickou chuť.

číst dále ...

České superpotraviny, které do vás napumpují energii

Mírná zima bez mrazu může být příjemná, ale pro naše zdraví velmi zrádná. Jakmile vysvitne sluníčko, už vytahujeme jarní kabátek a v tom štěstí ani nekoukneme na teploměr, který se pohybuje v číslech stále hodných zimní bundě a kulichu. Nenechte si zkazit den otravným nachlazením, vsaďte na ověřené zimní superpotraviny z českých zahrad a polí, které si rádi dáte každý den.

číst dále ...

Jak si zpříjemnit únorové dny? Lehkými a zároveň výživnými recepty z kvalitních surovin

Druhý měsíc roku může být poměrně vyčerpávající. Zima už je dlouhá a teplo ještě v nedohlednu. Čím si ale můžete zpříjemnit den, nebo třeba i noc? Kvalitním a dobrým jídlem, které vám hned zlepší náladu. Víte ovšem, jak vybírat potraviny, abyste si co nejvíce pochutnali? Podle log kvality umístěných na jejich obalech. A co tedy můžete zkusit uvařit? Naše nejnovější recepty, které se neobejdou bez některých z následujících ingrediencí – smetany, špenátu, kuřecího masa nebo těstovin. Dobrou chuť!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy