V celku podušené, slaninou prošpikované, hovězí zadní, nakrájené na plátky a podávané hojně přelité omáčkou s vložkou slaniny a sladkokyselé okurky.
Ingredience:
600-700 g | hovězího zadního |
160 g | uzeného špeku |
600 ml | hovězího vývaru |
2 lžíce | hladké mouky |
2 lžičky | plnotučné hořčice |
4 ks | nakládané kyselé okurky |
2 ks | cibule |
sádlo | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Očištěné, oprané a osušené hovězí prošpikujeme polovinou výše uvedeného množství slaniny, pak maso osolíme, opepříme a na rozpáleném sádle zprudka ze všech stran opečeme dohněda
2. Opečené maso vytáhneme a dáme stranou, ve výpeku osmažíme oloupanou, na kostičky nakrájenou cibuli dohněda, přidáme mouku a vmícháme tmavou jíšku
3. V této fázi do základu omáčky přidáme hořčici a vše zalijeme vývarem, vložíme maso a pod poklicí dusíme doměkka
4. V menším hrnečku osmahneme na kostičky nakrájený zbytek slaniny, přidáme nakrájené okurky a krátce vše zarestujeme
5. Měkké maso vyjmeme, nakrájíme na plátky a šťávu z masa přecedíme přes jemné sítko přímo do hrnce se špekem a okurkou, necháme krátce provařit
6. Pokrm dochutíme dle chuti solí a podáváme s rýží nebo houskovým knedlíkem.
Vývar lze nahradit vodou a základ omáčky pak případně dochutit bujónem.
Poznámka:Autorka fotografií: Naďa Indruchová