REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Znojemská pečeně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V celku podušené, slaninou prošpikované, hovězí zadní, nakrájené na plátky a podávané hojně přelité omáčkou s vložkou slaniny a sladkokyselé okurky.


Ingredience:
600-700 ghovězího zadního
160 guzeného špeku
600 mlhovězího vývaru
2 lžícehladké mouky
2 lžičkyplnotučné hořčice
4 ksnakládané kyselé okurky
2 kscibule
sádlo
pepř
sůl

Postup:

1. Očištěné, oprané a osušené hovězí prošpikujeme polovinou výše uvedeného množství slaniny, pak maso osolíme, opepříme a na rozpáleném sádle zprudka ze všech stran opečeme dohněda
2. Opečené maso vytáhneme a dáme stranou, ve výpeku osmažíme oloupanou, na kostičky nakrájenou cibuli dohněda, přidáme mouku a vmícháme tmavou jíšku
3. V této fázi do základu omáčky přidáme hořčici a vše zalijeme vývarem, vložíme maso a pod poklicí dusíme doměkka
4. V menším hrnečku osmahneme na kostičky nakrájený zbytek slaniny, přidáme nakrájené okurky a krátce vše zarestujeme
5. Měkké maso vyjmeme, nakrájíme na plátky a šťávu z masa přecedíme přes jemné sítko přímo do hrnce se špekem a okurkou, necháme krátce provařit
6. Pokrm dochutíme dle chuti solí a podáváme s rýží nebo houskovým knedlíkem.

Doporučení:

Vývar lze nahradit vodou a základ omáčky pak případně dochutit bujónem.

Poznámka:

Autorka fotografií: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Mangold – ideální zelenina do dietního jídelníčku

Mangold je listová zelenina chutí i vzhledem podobná špenátu. V obchodech se neobjevuje úplně běžně a je to škoda. Je totiž velmi lahodný a plný zdraví. Navíc má intenzivnější chuť než špenát a jeho barevné řapíky se dají využít podobně jako oblíbený chřest. Je nízkokalorický. Pokud hubnete, neměl by ve vašem jídelníčku chybět.

číst dále ...

Fialové brambory

Již několik let se objevují na českém trhu fialové brambory. Sice vypadají svým vzhledem, tedy především barvou dost jedovatě, ale jsou velmi zdravé. Fialová barva je způsobena flavonoidy, které patří mezi přírodní antioxidanty, které působí příznivě na civilizační choroby. Fialové brambory obsahují těchto látek 3x – 4x více než klasické žluté odrůdy. Platí, čím jsou tmavší, tím jsou zdravější.

číst dále ...

Zapomenuté topinambury mají opět zelenou

Topinambury se v Čechách pěstují od 17. století. V době třicetileté války zachránily mnoho obyvatel před hladomorem, stejně, jako v Americe přistěhovalce. Naučili je pěstovat a konzumovat indiáni z kmene Topinambus, podle kterého dostali své jméno – topinambury. Do Evropy je přivezli v roce 1607 námořníci a jako první se začaly pěstovat ve Francii, přes Německo se pak dostaly do Čech.

číst dále ...

Banánová chaloupka vytvořená pomocí krabic od džusu

Recept na chaloupku z čokolády, tvarohového krému, dlouhých cukrářských piškotů a banánů, popsaný pěkně krok za krokem, doplněný o názorné fotografie postupu. Ozdobte ji dle fantazie, může to být chaloupka “Jejžíškovská”, stejně tak chaloupka Smolíčka pacholíčka, nebo jen chaloupka strýčka Toma. Každopádně si na ní určitě všichni pochutnají. Ale pozor! Nezapomeňte si před tím koupit dva velké, dvoulitrové džusy, protože právě krabice od džusu, v tomto receptu, hrají významnou roli.

číst dále ...

Špajz nebo skříň? Jak uložit trvanlivé potraviny

Mouka, cukr, konzervy či těstoviny. Trvanlivé potraviny často nakupujeme ve velkém do zásoby. Kam je ale uložit, aby vydržely dlouho a nemuseli jsme je po měsíci vyhazovat? A jak si poradit s ukládáním, když nemáme spíž?

číst dále ...

Zapomeňte na drastické diety. Poradíme jak na lednový očistný detox

Vánoce jsou sice svátky klidu a míru, svou nezastupitelnou roli v nich hraje ale také dobré jídlo. Spousta dobrého jídla. Pokud jste si ho během konce roku neodpírali a teď koketujete s myšlenkou, že dny hýření vybalancujete rychlou, drastickou dietou, máme pro vás alternativní tip: vyzkoušejte raději očistný detox.

číst dále ...

Bohatství ukryté pod slupkou buráků

Arašídy, buráky nebo burské oříšky, všechna označení nesou plody podzemnice olejné, které většina z nás považuje za oříšky, přestože se jedná o luštěninu. Arašídy však díky své chuti přesto zůstanou pro většinu z nás oříšky, které si budeme dopřávat ještě s větší chutí, jakmile zjistíme, jaké bohatství se ukrývá pod jejich skořápkou.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy