Sladká pochoutka za pár korun. Tradiční Zemlbába (semlbába) jinak také žemlovka se peče, podle tohoto receptu v troubě, ale dá se připravit i v remosce, viz. naše foto.
Ingredience:
12 ks | tukových rohlíků |
1 kg | jablek |
100 g | cukru |
100 g | másla |
100 g | rozinek nebo sušených třešní |
1 l | mléka |
2 lžíce | sekaných ořechů |
skořice | |
citrónová kůra |
Postup:
- Rohlíky pokrájíme na plátky a nevlhčíme je polovinou mléka.
- Skládáme je ve vrstvách do vymazaného pekáče a prokládáme vrstvami loupaných jablek pokrájených na plátky.
- Jablka posypeme cukrem se skořicí a citrónovou kůrou, poklademe rohlíky a naskládáme druhou vrstvu, navrch přijdou rohlíky, ty pomastíme a zalijeme zbylým mlékem (jablka můžeme ještě posypat ořechy a rozinkami).
- Žemlovku pečeme asi 30 minut v mírně vyhřáté troubě na 180-190 °C, aby se jablka rozpekla a rohlíky opekly dozlatova.
Používáme nakyslá jablka, sladká se špatně rozpékají. Do mléka na zalití můžeme přidat vejce. Jablka můžeme také strouhat na zeleninovém struhadle.
Poznámka:Nejen v troubě, ale také v remosce si můžeme připravit tuto tradiční dobrůtku!