Slaná varianta žemlovky je skvělá nejen jako hlavní chod, ale také například jako teplá večeře. Ovšem kdo rád vydatně snídá, může si ji dopřát i na snídani.
Ingredience:
8 ks | den až dva starých rohlíků |
8-10 ks | vajec |
1 svazek | jarní cibulky |
400-500 g | šunky nebo šunkového salámu |
200-250 g | goudy, čedaru či jiného tvrdého sýra |
650 ml | mléka |
1 lžíce | hořčice |
mletá sladká paprika | |
máslo | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Zapékací misku hojně vymažeme máslem. Sýr nastrouháme, šunku nakrájíme na drobné kousky, housky nakrájíme na plátky silné tak 2-2,5 cm, jarní cibulku nasekáme nadrobno.
- Třetinu rohlíků vyskládáme na dno zapékací misky, rozložíme polovinu šunky, stejně tak polovinu nasekané jarní cibulky a nakonec i nastrouhaný sýr, opět polovinu výše uvedeného množství, další vrstvu vyskládáme opět z rohlíků, na ně rozprostřeme zbylou šunku i jarní cibulku, rozložíme zbylý sýr, nakonec vyskládáme poslední vrstvu z rohlíků.
- Ve vhodné misce rozšleháme mléko spolu s vejci a hořčicí, směs osolíme a okořeníme paprikou.
- Zapékací misku přelijeme vaječnou směsí, povrch překryjeme alobalem, zatížíme něčím vhodným, například obrácenou druhou částí zapékací misky nebo talířem zatíženým konzervou, necháme v lednici přes noc vychladit a propojit chutě.
- Tak 30 minut před vložením do trouby vytáhneme zapékací misku z lednice a necháme v pokojové teplotě stát.
- V troubě vyhřáté na 180 °C pečeme 40-50 minut, vejce musí ztuhnout a povrch žemlovky pěkně zezlátnout.
Rohlíky lze nahradit toustovým chlebem.