Salát z bílého zelí, mrkve a řapíkatého celeru, zakapaný citronovou šťávou a ochucený zakysanou smetanou smíchanou s nivou.
Ingredience:
200 ml | zakysané smetany |
300 g | řapíkatého celeru s natí |
150 g | nivy (nebo jiného plesnivého sýra) |
1 ks | hlávky bílého zelí |
1 ks | velké mrkve |
citronová šťáva | |
cukr na dochucení | |
sůl |
Postup:
1. Ze zelí odstraníme vedlejší listy, hlávku rozkrojíme na čtvrtiny, vyřízneme košťál, nakrouháme na velmi jemné nudličky, osolíme, necháme rozležet, aby zkřehlo a pak slijeme přebytečnou tekutinu
2. K zelí přidáme očištěnou, na nudličky nakrájenou mrkev, na plátky nakrájený řapíkatý celer a promícháme
3. Zeleninu zakapeme citronovou šťávou, zjemníme cukrem, doplníme zakysanou smetanou, ve které jsme rozmíchali nahrubo nastrouhanou nivu a kousek sýra si odložíme na posypání hotového zelného salátu
4. Všechny přísady znovu opatrně promícháme, ozdobíme nasekanou celerovou natí, posypeme strouhaným sýrem a necháme v chladu rozležet.
Místo řapíkatého celeru můžeme použít jinou zeleninu.