Aspik ze zeleninové směsi, lučiny a anglické slaniny.
Ingredience:
400 g | mražené zeleninové směsi |
200 g | lučiny |
100 g | libové anglické slaniny |
25 g | želatiny |
1 lžíce | koření Podravka |
mletý bílý pepř | |
voda | |
sůl | |
Na ozdobu: | |
4 lžíce | zeleného hrášku |
1 ks | větvičky kerblíku |
1ks | svazku karotky |
Postup:
1. Mraženou zeleninovou směs a podravku nasypeme do vroucí osolené vody a 5 minut povaříme, pak zeleninu scedíme, necháme okapat, z vývaru oddělíme 500 ml a dáme ho zchladnout
2. Lučinu rozmačkáme, osolíme, opepříme a dobře prošleháme
3. Slaninu nakrájíme na kostičky
4. Želatinu namočíme ve vývaru ze zeleniny a necháme nabobtnat 10-15 minut, potom nabobtnalou želatinu za stálého míchání zahříváme ve vodní lázni, až se úplně rozpustí (nevaříme)
5. Částečně zchladlou želatinu našleháme s lučinou, přidáme zeleninu, slaninu a promícháme, formu naplníme směsí a necháme v chladu zatuhnout asi 2-3 hodiny
6. Před podáváním ozdobíme očištěnou karotkou, hráškem a lístky kerblíku.