REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zeleninový aspik II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Aspik se zeleninovou náplní, ochucený sýrem, okurkami a vejci.


Ingredience:
1 sáčekmražené zeleninové směsi (mrkev, zelené fazolky, brokolice, hrášek)
1 balíčekmleté želatiny
400 mlzeleninového vývaru
100 guzeného plátkového sýra
4 ksnatvrdo vařených vajec
několik malých kyselých okurek
mletý pepř
sůl

Postup:

1. Zeleninový vývar přivedeme k varu, osolíme, opepříme, vložíme do něho mraženou zeleninu a vaříme asi 8 minut (zelenina by měla zůstat křupavá), pak ji vyndáme, vývar přecedíme a necháme vychladnout
2. Do studeného vývaru přidáme želatinu, zamícháme a připravíme ji podle návodu na obalu (necháme nabobtnat, mírně zahřejeme a počkáme, až směs začne tuhnout)
3. Obdélníkovou formu asi 23 x 13 cm vypláchneme studenou vodou, necháme odkapat a na dno formy nalijeme trochu želatinové směsi, dáme do ledničky a necháme ztuhnout
4. Potom na tuhou vrstvu aspiku poskládáme vrstvu zeleniny, opět polijeme aspikem a necháme zatuhnout, na ni položíme oloupaná uvařená vejce vcelku, pokračujeme vrstvou zeleniny, opět polijeme aspikem a necháme ztuhnout
5. Do poslední vrstvy dáme zelené fazolky zabalené do plátků sýra a malé kyselé okurky, vše zalijeme aspikem, vložíme do ledničky a necháme přes noc ztuhnout.

Doporučení:

Nakrájený aspik podáváme s plátkem šunky a chlebem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

BistRAWveg: Tipy na chutné raw recepty, když člověka honí mlsná

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy