Zelenina v aspiku je velmi dekorativní záležitost na prostřeném stole, a také skvěle chutná.
Ingredience:
1 kg | vepřových kůží |
2 lžíce | koení podravky |
2 ks | vejce uvařená na tvrdo |
2 ks | kyselé okurky |
1 ks | petržele |
1 ks | mrkve |
1/2 ks | celeru |
voda | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Vepřové kůže uvaříme do měkka v mírně osolené vodě
2. Vodu, ve které se kůže vařily, slijeme do druhého hrnce 3. Vychladlé kůže rozemeleme a pomleté dáme zpět do vody, ve které se vařily, necháme ztuhnout
4. Druhý den hrnec nahřejeme ve vodě a ztuhlé kůže vyklopíme na prkénko, odřízneme vrstvu tuku, bývá dost vysoká, tak 3 až 4 cm, podle toho, kolik řezník nechá na kůži sádla
5. Rozkrojíme na čtvrtky a v hrnci opět rozpustíme, ochutíme 1-2 lžícemi podravky
6. Uvaříme vejce a zeleninu, do misek dáme kostičky zeleniny, vajec a přidáme nakrájenou kyselou okurku, zalijeme rosolem z kůží
7. Necháme vychladnout a podáváme s cibulkou octem a chlebem.