REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zelená nedozrálá rajčata zavařená jako fíky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vhodné do sladkých nákypů a moučníků, do pudinků, piškotů apod. Chutí opravdu trochu připomínají fíky, takže je můžeme podávat i jako sladký pamlsek k vínu.


Ingredience:
1 kgzelených nedozrálých rajčat
1,1 kgcukru
1,2 lvody
250 mlocta
2 kscitróny
1 ksvanilkového lusku

Postup:

1. Nedozrálá, ještě zelená rajčata opláchneme pod studenou tekoucí vodou, pak je rozpůlíme a vložíme je do většího hrnce
2. Rajčata v hrnci zalijeme 1 litrem vody a 250 ml octa, zasypeme 100 g cukru, vše necháme projít varem, dále nevaříme, slijeme a necháme okapat v cedníku
3. Do hrnce nasypeme 1 kg cukru, zředíme 200 ml vody, nálev chvíli povaříme, do vroucího cukru pak nasypeme rajčata a vložíme 2 ks citróny pokrájené na kolečka a vaříme 20 minut, občas jemně zamícháme
4. Rajčata vybereme nejlépe cedníkem, vyskládáme je do větší zavařovací sklenice
5. Do cukrového nálevu přidáme vanilkový lusk a ještě 30 minut povaříme
6. Zhoustlým nálevem zalijeme rajčata ve sklenici, tu důkladně uzavřeme a sterilujeme při 80 °C tak 15 minut
7. Zavařená rajčata obrátíme dnem vzhůru a necháme úplně vychladnout.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy