V troubě upečený sladký chlebíček z mouky, ořechů, vajec, zázvoru a dalších ingrediencí, přelitý polevou, ozdobený kandovaným pomerančem.
Ingredience:
250 g | hladké mouky |
180 g | cukru krupice |
125 g | másla |
100 g | nasekané vlašské ořechy |
40 g | strouhaného čerstvého zázvoru |
2 ks | vajec |
1 ks | žloutku |
1 ks | středně velkého jablka |
1 lžička | kypřicího prášku do pečiva |
125 ml | pomerančové šťávy |
máslo a hrubá mouka na formu | |
Na polevu: | |
1 lžíce | pomerančové šťávy |
1 lžíce | rumu |
100 g | moučkového cukru |
Na dohotovení: | |
plátky kandovaného pomeranče |
Postup:
1. Oloupané jablko zbavíme jádřince a nakrájíme na kostičky, oloupaný zázvor nastrouháme na jemno a vlašské ořechy nasekáme na drobno
2. Změklé máslo utřeme s krupicovým cukrem do pěny, postupně vmícháme vejce, žloutek, pomerančovou šťávu, prosátou hladkou mouku s práškem do pečiva, nasekané ořechy a jablko se zázvorem
3. Těsto nalijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy na srnčí hřbet, na povrchu uhladíme a pečeme při 180 °C asi 45 minut, po upečení necháme krátce zchladnout ve formě, potom vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout
4. Mezitím z rumu, pomerančové šťávy a moučkového cukru utřeme hladkou polevu, kterou vychladlý chlebíček přelijeme, ozdobíme plátky kandovaného pomeranče a polevu necháme ztuhnout.