REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zajíčci s vajíčky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pečení zajíčci z kynutého těsta ozdobení vařenými vajíčky.


Ingredience:
Na těsto:
300 ghladké mouky + na pomoučení
100 gcukru krupice
100 gmásla
30 gdroždí
200 mlmléka
1 lžičkanastrouhané citronové kůry
2 ksvajec
1 kssáčku vanilkového cukru
špetka soli
Na dohotovení:
4 ksvajec uvařených natvrdo
1 ksvejce na potření
nové koření
rozinky
mandle

Postup:

1. Z vlažného mléka, lžičky cukru, rozdrobeného droždí a dvou lžic hladké mouky připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vzejít
2. Do mísy prosijeme zbylou hladkou mouku, smícháme se špetkou soli, přidáme krupicový i vanilkový cukr, rozklepnutá vejce, na jemno nastrouhanou citronovou kůru, kvásek a promícháme, nakonec přidáme rozpuštěné vlažné máslo a vše zpracujeme na hladké nelepivé těsto, které necháme na teplém místě asi 40 minut kynout
3. Pak těsto znovu propracujeme a necháme na teplém místě ještě 20 minut kynout, potom vykynuté těsto rozdělíme na pomoučeném vále na 8 kusů, ze 6 kusů vytvarujeme zajíčky, hlavu nahoře rozkrojíme a vzniklé cípy ohneme jako ouška, zbylé těsto rozdělíme na 24 kousků, z nichž uděláme tlapičky, které přitiskneme k tělíčkům
4. Vytvarované zajíčky rozložíme na plech a do každého tělíčka vmáčkneme uvařené neloupané vejce, celé zajíčky potřeme rozšlehaným vejcem, z mandlí uděláme vousy, z rozinek oči a z nového koření čumáčky a necháme na plechu ještě 15 minut kynout
5. Potom vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme dozlatova (asi 20 minut), po upečení necháme vychladnout na kovové mřížce.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy