Koblihy z kynutého těsta usmažené v oleji dozlatova, po usmažení obalené v zázvorovém cukru.
Ingredience:
335 g | hladké mouky |
50 g | másla |
125 ml | vlažného mléka |
2 lžíce | cukru krupice |
1,5 lžíce | vlažné vody |
2 lžičky | sušeného droždí |
1/2 lžičky | mletého muškátového oříšku |
2 ks | vajec |
olej na vymazání mísy | |
hladká mouka na pomoučení | |
slunečnicový olej na smažení | |
Na zázvorový cukr: | |
55 g | moučkového cukru |
1 lžička | mletého zázvoru |
1/2 lžičky | mletého muškátového oříšku |
Postup:
1. Na zázvorový cukr do mísy dáme moučkový cukr, opatrně, ale důkladně promícháme s mletým muškátovým oříškem a mletým zázvorem
2. Do velké mísy dáme droždí, vlažnou vodu i mléko, 1 lžíci cukru, postavíme na teplé místo a necháme vzejít kvásek, pak přidáme hladkou mouku, rozehřáté máslo, mletý muškátový oříšek, vejce, zbylý cukr a vařečkou uhněteme do lepivého těsta, které přendáme na lehce pomoučený vál a vypracujeme hladké těsto
3. Těsto položíme do olejem vymazané mísy, zakryjeme utěrkou a necháme 45 minut kynout, aby zdvojnásobilo svůj objem, poté znovu prohněteme a rozválíme do 1 cm plátu, kulatým vykrajovátkem o průměru asi 7 cm vykrájíme kolečka
4. Každé kolečko malým nožem 6x nařízneme od středu k okraji, pak necháme ještě koblihy 30 minut kynout a potom ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje usmažíme po obou stranách dozlatova
5. Na ubrousku necháme okapat, obalíme v zázvorovém cukru a podáváme.