REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Závin s krémem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Závin plněný zelnou náplní, posypaný kmínem a pečený dozlatova, servírovaný se sýrovým krémem, zdobený salátem a petrželkou.


Ingredience:
350 ghladké mouky
150 mlvlažné vody
8 lžicoleje
1/2 lžičky soli
Na náplň:
750 gkysaného zelí
1/2 lžícekmínu
1 kscibule
1 kspórku
mletý pepř
sůl
Na krém:
150 gplísňového sýra
200 mlsmetany
svazek pažitky
Na ozdobení:
1 svazekpetrželky
1 kssalátu

Postup:

1. Do mísy prosijeme hladkou mouku, přidáme sůl, zalijeme olejem, vlažnou vodou, propracujeme v hladké těsto, vytvoříme malý bochánek, který zakryjeme poklicí a necháme 30 minut odpočinout
2. Zelí scedíme, necháme okapat, vmícháme očištěný, na kolečka nakrájený pórek, oloupanou, na kostičky nakrájenou cibuli, podle chuti osolíme, opepříme, okmínujeme a dobře promícháme
3. Těsto rozválíme na pomoučeném vále na obdélník přibližně 30 x 40 cm, placku poklademe z její delší strany připravenou zelnou náplní, závin zatočíme, okraje těsta přimáčkneme k sobě, přehneme dospodu pod závin, přendáme na plech vyloženým pečícím papírem, posypeme kmínem a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova (asi 35 minut)
4. V kastrolku zahřejeme smetanu, přisypeme nastrouhaný sýr a za stálého míchání spojíme, až nám vznikne krémová, sýrová hmota, do které vmícháme nadrobno nasekanou pažitku
5. Upečený závin vyndáme z trouby, necháme chvíli vychladnout, ještě teplý nakrájíme na řezy, urovnáme na talíře, ozdobíme snítky petržele, listy salátu a před konzumací řezy přeléváme sýrovým krémem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy