Na kolečka nakrájený celer, uvařený doměkka v osolené vodě s trochou mléka, poté naskládaný do zapékací misky, posypaný sýrem a přelitý připravenou omáčkou ze smetany, žloutků, másla a citrónové šťávy, pokrm nakonec zapečený v troubě a servírovaný jako příloha k bílým masům.
Ingredience:
2 ks | celeru |
2 ks | žloutků |
1 ks | menšího citrónu |
100 g | nastrouhaného ementálu |
50 g | másla |
5 lžic | smetany na šlehání |
1 lžíce | mléka |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Celer si oloupeme, nakrájíme na kolečka a uvaříme v mírně osolené vodě s mlékem doměkka
2. Plátky vařeného celeru naskládáme do máslem vymazané zapékací misky a posypeme sýrem
3. Poté si připravíme smetanovou omáčku na přelití celeru, ve vodní lázni si rozšleháme máslo a neustálého míchání přidáme smetanu, přilijeme rozkvedlané žloutky s trochou vývaru z celeru, osolíme, opepříme a dochutíme šťávou z citrónu
4. Hotovou omáčkou přelijeme celer v zapékací misce, misku vložíme do předehřáté trouby na 190 °C a zapečeme 20-25 minut
5. Zapečený celer se smetanovou omáčkou servírujeme jako přílohu k bílému masu.