REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zapečené smetanové brambory s dýní, mrkví, celerem, špenátem …

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ve vrstvách upečené brambory proložené nastrouhanou zeleninou, bylinkami a podušeným špenátem, vše přelité smetanou rozšlehanou s vejci.


Ingredience:
4 ksvětší brambory
4-5 ksstroužků česneku
1 kskousek máslové dýně (přibližně o velikosti větší mrkve)
1 ksmalé mrkve
1 ksčervené středně velké cibule
1/4 ksvelkého celeru
1 balenímraženého, nebo 2 sáčky čerstvého špenátu
1 balenísýra Krolewski (přírodní polotvrdý sýr)
1 kelímeksmetany ke šlehání (31 %)
sušený libeček
pepř
sůl
olivový olej na vymazání pekáčku

Postup:

1. Brambory, celer, mrkev a máslovou dýni nastrouháme škrabkou na chřest na tenoučké plátečky, ve velké míse je promícháme, posolíme, posypeme sušeným nebo čerstvým, nadrobno pokrájeným libečkem, nastrouháme si 3 stroužky česneku, které k nastrouhané zelenině též přimícháme a veškerou takto ledabyle promíchanou, na proužky nastrouhanou zeleninu necháme chvíli stát stranou
2. Špenát povaříme, posolíme, opepříme, dochutíme česnekem a pár kapkami smetany
3. Dno zapékací formy potřeme olivovým olejem a položíme na něj první vrstvu brambor a ostatní, na tenoučké plátky nastrouhané, zeleninu, lehce ji posolíme, položíme na ni dva plátky sýra Krolewski, pak následuje vrstva špenátu, na ní se navrší další vrstva brambor a zeleniny na plátky, kterou opět lehce posolíme, pak následují tenká kolečka červené cibule, dva plátky sýra Krolewski, opět vrstva špenátu, na ni položíme poslední vrstvu na tenké plátky nastrouhaných brambor a zeleniny, opět lehce posolíme a nakonec na ni položíme dva plátky sýra Krolewski pokrájené na tenké nudličky ve tvaru mřížky
4. Všechny vrstvy zalijeme lehce osolenou tučnou smetanou ke šlehání s dvěma rozkvedlanými vejci
5. Dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 20-25 minut, troubu vypneme, když je povrch osmahnutý dohněda a zapečené brambory necháme dojít ve vychládající troubě.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Šárka Ledová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Co se jí a jak se slaví velikonoce ve světě …

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.

číst dále ...

Mouky s přidanou hodnotou. Inspirujte se nejen na Velikonoce

Není mouka jako mouka. Asi každý z nás zná minimálně mouku hladkou, hrubou a polohrubou. To jsou nejčastější druhy mouky, na které v obchodech běžně narazíme. Pokud však chcete udělat něco pro své zdraví, sáhněte po moukách s přidanou výživovou hodnotou a vneste do pečení trochu chuťové inovace a živin.

číst dále ...

Nejlepší řízky na světě? Smažené na řepkovém oleji!

Vepřový, telecí, kuřecí či vídeňský, který je ten nejlepší? Láska k řízkům nezná u Čechů hranic. Stejně tak i způsoby jejich přípravy. Nejčastěji je připravujeme na oleji, sádle či másle. Která z těchto variant je ale nejzdravější?

číst dále ...

Tipy na jídla z domácích karanténových zásob

Strach z nedostatku potravin nás donutil nakupovat víc než jsme zvyklí. České rodiny vzaly obchody s potravinami útokem a teď řeší, co s nakoupenými trvanlivými potravinami, aby jen nestály ve skříni. Proč to ale nebrat optimisticky a vrhnout se do této nové výzvy tak, aby z ní profitovala i naše střeva? Navíc jde o jídla zdravá, vyvážená a šetrná k vašemu rozpočtu.

číst dále ...

Jedinečné dubnové recepty, které potěší celou rodinu

Čeho není nikdy dost? Nových receptů! Na duben si pro vás Akademie kvality připravila výživné pokrmy plné bílkovin, vitaminů a minerálů. Nejenže potěší vaše chuťové pohárky, ale zároveň podpoří imunitu. V každém z nich bude minimálně jedna z těchto surovin: vejce, slanina, máslo, jogurt nebo pečivo. Typické snídaňové ingredience, které jsou ovšem využitelné i k obědu, večeři a svačině. A nezapomínejte, že se chuť pokrmu odvíjí od kvality použitých surovin. S jejich výběrem mohou pomoci loga kvality, jakými jsou např. Klasa a Regionální potravina.

číst dále ...

Velikonoční menu může být pestré! Vyzkoušejte rybu nebo speciality z různých koutů Evropy

Velikonoce nemusí být jen o kuřeti s nádivkou a sladkém beránkovi, i když je máme všichni rádi. Občas se vyplatí experimentovat a pustit do kuchyně čerstvý vítr. A jaro je k tomu přímo stvořené. Co třeba oprášit starý český zvyk a připravit na Velký pátek pokrm z ryby? I v mnoha evropských zemích je velikonoční kuchyně plná výtečných jídel, které stojí za to ochutnat. Naláká vás italský koláč se špenátem nebo dorůžova upečené jehněčí stehýnko po francouzsku? Autentičnost kulinářského zážitku ještě podpořte lokálními nápoji a nudit se nebudete!

číst dále ...

Do krabičky s sebou! Podpořte oblíbené podniky

Jsme doma a život jakoby se na chvíli zastavil. Máme čas věnovat se dětem, dočíst knížku, kterou jsme dostali pod stromeček, udělat letos opravdu důkladný jarní úklid. Ne každému ale situace přinesla vytoužený výdech. Gastronomie, spolu s ostatními lokálními malými podniky, které jsme si tak oblíbili, trpí a možná nepřežije nejbližší týdny, pokud jim nepomůžeme přečkat toto těžké období.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy