REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zapečené smetanové brambory s dýní, mrkví, celerem, špenátem …

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ve vrstvách upečené brambory proložené nastrouhanou zeleninou, bylinkami a podušeným špenátem, vše přelité smetanou rozšlehanou s vejci.


Ingredience:
4 ksvětší brambory
4-5 ksstroužků česneku
1 kskousek máslové dýně (přibližně o velikosti větší mrkve)
1 ksmalé mrkve
1 ksčervené středně velké cibule
1/4 ksvelkého celeru
1 balenímraženého, nebo 2 sáčky čerstvého špenátu
1 balenísýra Krolewski (přírodní polotvrdý sýr)
1 kelímeksmetany ke šlehání (31 %)
sušený libeček
pepř
sůl
olivový olej na vymazání pekáčku

Postup:

1. Brambory, celer, mrkev a máslovou dýni nastrouháme škrabkou na chřest na tenoučké plátečky, ve velké míse je promícháme, posolíme, posypeme sušeným nebo čerstvým, nadrobno pokrájeným libečkem, nastrouháme si 3 stroužky česneku, které k nastrouhané zelenině též přimícháme a veškerou takto ledabyle promíchanou, na proužky nastrouhanou zeleninu necháme chvíli stát stranou
2. Špenát povaříme, posolíme, opepříme, dochutíme česnekem a pár kapkami smetany
3. Dno zapékací formy potřeme olivovým olejem a položíme na něj první vrstvu brambor a ostatní, na tenoučké plátky nastrouhané, zeleninu, lehce ji posolíme, položíme na ni dva plátky sýra Krolewski, pak následuje vrstva špenátu, na ní se navrší další vrstva brambor a zeleniny na plátky, kterou opět lehce posolíme, pak následují tenká kolečka červené cibule, dva plátky sýra Krolewski, opět vrstva špenátu, na ni položíme poslední vrstvu na tenké plátky nastrouhaných brambor a zeleniny, opět lehce posolíme a nakonec na ni položíme dva plátky sýra Krolewski pokrájené na tenké nudličky ve tvaru mřížky
4. Všechny vrstvy zalijeme lehce osolenou tučnou smetanou ke šlehání s dvěma rozkvedlanými vejci
5. Dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 20-25 minut, troubu vypneme, když je povrch osmahnutý dohněda a zapečené brambory necháme dojít ve vychládající troubě.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Šárka Ledová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

3 jednoduché kávové drinky, jež oslní i v domácích podmínkách

Vytvořte si chvilku pro sebe a umíchejte si jeden z nenáročných kávových nápojů, jež vás přenese zpátky do letních dnů anebo zahřeje v průběhu těch zimních.

číst dále ...

Polévky vévodí podzimnímu menu, připravte si je z těch nejlepších surovin

Přišel podzim a s tím, jak stromy shazují listí, my oblékáme čím dál více vrstev. S měnícím se počasím se většinou proměňují i naše chutě. Spíš než osvěžující salát nás lákají vydatnější pokrmy a především něco, co nás pořádně zahřeje. Po návratu z krásné odpolední procházky, při které se ale podzimní sychravé počasí projevilo ve své plné síle, není nic příjemnějšího než talíř plný horké polévky. Surovin na ni je v tomto období dostatek, stačí jen vybrat ty nejlepší a jednoduše z nich vykouzlit ty nejlahodnější podzimní pochoutky.

číst dále ...

Slavte chutně a bez výčitek

Připravte pro své nejbližší nezapomenutelné vánoční či silvestrovské pohoštění s výjimečně kvalitními tatarkami a majonézou Spak Master. Důraz je bez kompromisů kladen na tu nejvyšší kvalitu. Tato kolekce chlazených výrobků je přirozeně bez antioxidantů, škrobu, barviv a přidaných aromat. To se dotýká i vajec, která pocházejí z volných chovů. Využijte opravdu poctivých surovin pro přípravu vašich receptů.

číst dále ...

Ovoce v podzimních měsících? Stačí sáhnout do sáčku

Chutná a voní jako čerstvé, ale je lehčí, křupavější a při kontaktu s vodou, mlékem či jogurtem vypadá téměř jako právě utržené. Řeč je o lyofilizovaném ovoci, které stále častěji nahrazuje klasické sušené ovoce, jak jej známe. Věděli jste, že při tradičním sušení se rozpadají vitamíny A a C? Při lyofilizaci naopak zůstávají tyto látky, nezbytné k udržení tělesného zdraví, zachovány. Vsaďte s nástupem sychravých dní na sáček mrazem sušeného ovoce, ze kterého můžete mlsat jen tak nebo z něj přisypávat do snídaňových misek.

číst dále ...

Vychutnejte si podzim na vlně dýňových zákusků

Podzim je pro přírodu obdobím, kdy se před dlouhou zimou připravuje k odpočinku Ponuré počasí, pro které je typická těžká mlha zahalující zbarvené stromy, projasní dýně, královny podzimu, které se v tento čas sklízí. Barevné tykve rozzáří kuchyni a skvěle poslouží i jako dekorace domova. Dýně si ale zaslouží více pozornosti než jen skrze populární americký svátek Halloween.

číst dále ...

Slupky od ovoce i papírové utěrky. Podívejte se, co všechno patří do kompostu

Nejen péče o zahradu, ale také práce v kuchyni s sebou přináší množství odpadu, kterého se ale lehce zbavíte tím, že ho pomocí kompostování přeměníte na kvalitní hnojivo. Není to žádná věda, většinu práce za vás totiž odvede příroda. Jen si musíte dát pozor, jaký odpad do kompostu dáváte a který tam naopak nepatří.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy