REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zapečené smetanové brambory s dýní, mrkví, celerem, špenátem …

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ve vrstvách upečené brambory proložené nastrouhanou zeleninou, bylinkami a podušeným špenátem, vše přelité smetanou rozšlehanou s vejci.


Ingredience:
4 ksvětší brambory
4-5 ksstroužků česneku
1 kskousek máslové dýně (přibližně o velikosti větší mrkve)
1 ksmalé mrkve
1 ksčervené středně velké cibule
1/4 ksvelkého celeru
1 balenímraženého, nebo 2 sáčky čerstvého špenátu
1 balenísýra Krolewski (přírodní polotvrdý sýr)
1 kelímeksmetany ke šlehání (31 %)
sušený libeček
pepř
sůl
olivový olej na vymazání pekáčku

Postup:

1. Brambory, celer, mrkev a máslovou dýni nastrouháme škrabkou na chřest na tenoučké plátečky, ve velké míse je promícháme, posolíme, posypeme sušeným nebo čerstvým, nadrobno pokrájeným libečkem, nastrouháme si 3 stroužky česneku, které k nastrouhané zelenině též přimícháme a veškerou takto ledabyle promíchanou, na proužky nastrouhanou zeleninu necháme chvíli stát stranou
2. Špenát povaříme, posolíme, opepříme, dochutíme česnekem a pár kapkami smetany
3. Dno zapékací formy potřeme olivovým olejem a položíme na něj první vrstvu brambor a ostatní, na tenoučké plátky nastrouhané, zeleninu, lehce ji posolíme, položíme na ni dva plátky sýra Krolewski, pak následuje vrstva špenátu, na ní se navrší další vrstva brambor a zeleniny na plátky, kterou opět lehce posolíme, pak následují tenká kolečka červené cibule, dva plátky sýra Krolewski, opět vrstva špenátu, na ni položíme poslední vrstvu na tenké plátky nastrouhaných brambor a zeleniny, opět lehce posolíme a nakonec na ni položíme dva plátky sýra Krolewski pokrájené na tenké nudličky ve tvaru mřížky
4. Všechny vrstvy zalijeme lehce osolenou tučnou smetanou ke šlehání s dvěma rozkvedlanými vejci
5. Dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 20-25 minut, troubu vypneme, když je povrch osmahnutý dohněda a zapečené brambory necháme dojít ve vychládající troubě.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Šárka Ledová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy