Uvařené plátky brambor prokládané brynzou a vypečenou slaninou, zalité smetanou s vejci, v troubě zapečené.
Ingredience:
1 kg | nových brambor + voda |
300 g | brynzy |
250 g | slaniny v celku |
30 g | másla |
250 ml | smetany ke šlehání |
3 ks | vajec |
mletý pepř | |
sůl |
Postup:
1. Dobře omyté brambory uvaříme ve slupce do téměř měkka, pak je scedíme, necháme trochu vychladnout a nakrájíme na plátky
2. Mezitím na rozehřáté pánvi vyškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu
3. Částí rozpuštěného másla vymažeme zapékací mísu, vyskládáme ji vrstvou plátků brambor, potřeme brynzou prošlehanou s trochou smetany a posypeme částí vypražené slaniny, stejně pokračujeme do spotřebování surovin, poslední vrstvu tvoří brambory
4. Vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C a zapečeme 10 minut, poté vše rovnoměrně zalijeme zbylou smetanou prošlehanou s vejci, solí i pepřem, poklademe zbylými lupínky másla a dáme do trouby zapéct ještě asi na 25 minut.
Podáváme s kefírem, ozdobené čerstvou majoránkou.