Pokud quinou dobře uvaříme, měla by být jemně křupavá, nadýchaná a nelepit. Je chuťově neutrální, proto se hodí především k jídlu, které má výraznější chuť.
Ingredience:
1 hrnek | Quinoy |
2 hrnky | vody nebo vývaru na uvaření |
voda na odmočení a spaření | |
sůl |
Postup:
- Quinou nejprve namočíme do studené vody a necháme ji 5 až 10 minut odmočit a tak zbavit případné hořkosti.
- Pak quinou scedíme, okapanou spaříme vařící vodou, znovu ji slijeme a necháme okapat.
- Quinou nasypeme do hrnce, zalijeme ji vodou nebo vývarem a to v poměru 1:2 (na 1 díl quinoy použijeme 2 díly vody nebo vývaru), osolíme.
- Vaříme, za občasného zamíchání, 15 minut, po celou dobu necháme hrnec odkrytý.
- Ochutnáme, měkkou quinou můžeme dále použít, pokud bude ještě tvrdá, necháme ji zaklopenou dojít, bude stačit tak 5 minut.
Vývar dodá quinoy výraznější chuť. Hodí se spolu s quinou povařit nějaké bylinky, ty opět pozvednou chuť quinoy.