REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zajíc pečený na smetaně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zajíc nebo divoký králík pečený na smetaně.


Ingredience:
1 ksnaložený zaječí zadek s veškerou naloženou zeleninou
100 gmásla
120 ghladká mouky
1/2 lsmetany
2 lžícečerveného vína
mořidla na podlévání
sůl

Postup:

1. Zaječí zadek a zeleninu vyjmeme z mořidla (viz. recept na mořidlo: Mořidlo s nálevem.)
2. Do pekáče dáme 50 g másla, přidáme zeleninu, položíme na ni zaječí zadek, poklademe ho máslem (50 g), podle potřeby ještě osolíme a dáme zakryté druhým pekáčem (pokličkou) do trouby
3. Při pečení v teplotě kolem 170 °C, podléváme podle potřeby mořidlem
4. Když je maso téměř měkké, sejmeme vrchní pekáč (pokličku) a zvěřinu pěkně do červena osmahneme
5. Potom ji vyjmeme a naporcujeme
6. Šťávu se zeleninou protřeme sítem, přilijeme červené víno, smetanu, v níž jsme rozmíchali hladkou mouku, a necháme ještě chvíli povařit
7. Maso potom vrátíme zpět do omáčky
8. Chceme-li hodně omáčky, dáme na protřenou zeleninu ještě maličký kousek másla (30 g), trošku vody (1/
4 l), dvě lžíce červeného vína, necháme ještě v troubě přejít varem a znovu procedíme do omáčky
9. Smetana rozmíchaná s moukou musí být pak dost hustá, aby omáčka nebyly řídká (když nemáme smetanu, zpracujeme mouku s kouskem másla na hrudky, kterými omáčku zahustíme).

Doporučení:

Příloha: Knedlík, kompoty.Je-li zajíc nebo králík mladý, připravujeme ho bez nakládání.

Poznámka:

Viz také článek: Způsoby zrání zvěřiny.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy