Opečená zaječí stehna servírovaná s omáčkou z kořenové zeleniny, povidel a dalších ingrediencí a usmaženými mandlovými kroketami.
Ingredience:
4 ks | zaječích stehen |
100 g | špeku |
mletý pepř | |
olej | |
sůl | |
Na omáčku: | |
600 ml | červeného vína |
300 g | kořenové zeleniny |
100 g | povidel |
50 g | cukru krupice |
50 g | strouhaného perníku |
10 ks | hřebíčků |
2 ks | celé skořice |
mletý pepř | |
olej | |
sůl | |
Na mandlové krokety: | |
200 ml | mléka |
200 g | hrubé mouky |
200 g | hotového bramborového těsta |
50 g | nasekaných mandlí |
50 g | másla |
1ks | vejce |
strouhanka | |
olej |
Postup:
1. Očištěná zaječí stehna prošpikujeme, osolíme, opepříme a opečeme po obou stranách na rozehřátém oleji
2. Očištěnou kořenovou zeleninu nakrájíme na kostky a orestujeme na oleji, přidáme hřebíčky, celé skořice, krupicový cukr, povidla, vše zalijeme červeným vínem a vaříme 15 minut
3. Tento základ propasírujeme přes síto, pak omáčku přivedeme k varu, zahustíme perníkem, osolíme, vložíme do ní stehna a krátce je prohřejeme
4. Mezitím na mandlové krokety rozpustíme máslo, zalijeme mlékem, přivedeme k varu, poté přisypeme mouku a připravíme odpalované těsto, které smícháme s bramborovým těstem a zapracujeme na drobno nasekané mandle
5. Z připravené hmoty vytvoříme krokety, obalíme v rozšlehaném vejci, strouhance a usmažíme na rozehřátém oleji dozlatova
6. Rozdělíme na talíře, přidáme prohřátá stehna s omáčkou.
Podáváme se švestkovým kompotem.