Recept na zvěřinu, tentokrát ze zajíce servírovaného na smetaně.
Ingredience:
1 ks | zajíc |
2 ks | cibule |
1 ks | citrón |
100 g | slaniny |
300 g | kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) |
20 g | mouky |
20 g | másla |
250 ml | smetany |
1 lžíce | octa |
celý pepř | |
bobkový list | |
jalovec | |
tymián | |
černý mletý pepř | |
nové koření | |
cukr | |
sůl | |
zavařené brusinky nebo červený rybíz na zdobení |
Postup:
1. Zajíce očistíme, odblaníme a naporcujeme
2. Slaninu nakrájíme na klínky a pak maso prošpikujeme, opepříme a osolíme (staršího zajíce uložíme do olejového nálevu s kořením a necháme až 3 dny odležet)
3. Zajíce orestujeme ze všech stran na oleji, maso vyjmeme a v oleji ještě orestujeme očištěnou a na kousky pokrájenou mrkev, celer a petržel
4. Přidáme nový koření (4 kuličky), celý pepř 2-3 kuličky, bobkový list(3listy), jalovec (špetku) a tymián (špetku)
5. Nakonec vmícháme na drobno pokrájenou cibuli a orestujeme ji dozlatova
6. Vše zastříkneme octem, přidáme oloupaný a na plátky nakrájený citron (půlku jednoho kusu) a zalijeme vodou
7. Vložíme zpět orestované maso a osolíme, přiklopené pečeme (175 °C) do měkka, během pečení podléváme zajíce teplou vodou a přeléváme výpekem
8. Připravíme světlou máslovou jíšku, maso vytáhneme a dobře rozšlehanou jíšku ve výpeku povaříme cca 20 minut
9. Zjemníme smetanou, dochutíme octem, cukrem a solí a již jen krátce povaříme
10. Hotovou omáčku propasírujeme přes jemný cedník a zajíce v omáčce krátce prohřejeme
11. Podáváme s houskovým knedlíkem a zdobíme citronem, brusinkami nebo červeným rybízem a posekanou petrželkou.
Příprava jíšky viz. recept: Jíška.