REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zajíc na smetaně II.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V mořidle naložený zajíc, upečený v troubě, servírovaný přelitý smetanovou omáčkou připravenou z výpeku po mase.


Ingredience:
1 kszajíce
100 gmásla
100 gslaniny
5 lžicčerveného vína
3 lžícehladké mouky
0,5 lkysané smetany
pepř
sůl
Na mořidlo:
0,75lvody
3 lžíceocta
1 lžícetymiánu
8 kscelých pepřů
6 kskuliček nového koření
2 ksbobkové listy
2 ksmrkve
2 kscibule
1 kspetržele
1 ksceleru

Postup:

1. Připravíme si mořidlo; vodu slabě okyselíme octem, přidáme koření, chvíli povaříme a dáme vystydnout
2. Vykuchané zajíce naporcujeme, odstraníme broky, vyřízneme maso s krevní sraženinou, odblaníme, omyjeme, protáhneme klínky slaniny
3. Porce zajíce protažené slaninou dáme do kameninové nádoby vyložené polovinou pokrájené kořenové zeleniny a cibule, navrch dáme druhou polovinu zeleniny a cibuli zalijeme vychladlým mořidlem, zatížíme a necháme na chladném místě 2-3 dny uležet
4. Po 2-3 dnech maso vyjmeme z mořidla, na pekáč dáme rozpuštěné máslo a porce opečeme ze všech stran
5. Maso pak podlijeme mořidlem se zeleninou i kořením přikryjeme druhým pekáčem a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C
6. Když je zajíc téměř měkký, odstraníme druhý pekáč a dopečeme do červena
7. Porce masa vyjmeme, odstraníme koření, šťávu se zeleninou rozmixujeme
8. Rozmixovanou zeleninovou směs zalijeme vínem a smetanou v níž jsme rozkvedlali mouku, omáčku zjemníme lžičkou másla, osolíme, opepříme, vložíme zpět porce masa a krátce pokrm prohřejeme
9. Podáváme s knedlíkem a brusinkovým nebo jeřabinovým kompotem.

Doporučení:

Stejně se upravuje i divoký králík nebo králík domácí. Mladé králíky nenakládáme do mořidla, stačí je jen potřít rozpuštěným máslem a nechat 12 hodin odležet v chladu.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

číst dále ...

Ta nejlepší zmrzlina je domácí

Teplé dny se blíží a my pomalu odlehčujeme nejen šatník, ale i jídelníček. Pokud máte chuť na něco sladkého a přitom osvěžujícího, vyzkoušejte domácí zmrzlinu. Receptů už existuje nespočet a pokud si troufáte i na vlastní experimentovaní, kreativitě se meze nekladou. V pohodlí a bezpečí domova vám tím správným „sparring partnerem“ bude výrobník zmrzliny The Smart Scoop BCI600 od prémiové značky Sage.

číst dále ...

Sladké poděkování pro mlsné maminky

S druhou květnovou nedělí každoročně vyvstává otázka, čím našim drahým maminkám vykouzlit úsměv na tváři. Pro ty, kdo ještě nemají vymyšlenou pozornost, přinášíme tip na sladký sušenkový dort ve tvaru M, k jehož přípravě vám stačí jen pár ingrediencí a odhodlání péct s láskou. Přidáte-li na ozdobu bonbony Haribo Berries a pár jedlých třešňových květů, úspěch je zaručen.

číst dále ...

Kozí jogurty Bon Lait: Poznejte tu pravou chuť Francie

Ne nadarmo jsou výrobky z kozího mléka považovány za jedny z nejlepších a nejzdravějších. Není divu, kozí mléko totiž působí pozitivně nejen na nervovou soustavu, ale i na imunitní systém, pokožku a celý trávící trakt. Má se za to, že kozí mléko dokonce funguje jako prevence nádorových onemocnění.

číst dále ...

Připravte si osvěžující italské semifreddo: dezert ze zmrzliny a žloutků

Částečně zmrzlý dezert italského původu v létě utiší chuť na sladké i studené. Dezert ze zmrzliny, žloutků a cukru na sebe bere spoustu lákavých podob a rozhodně mezi nimi najdete takovou, do níž se zamilujete.

číst dále ...

Poznejte benefity luštěnin s novým e-bookem plným lahodných receptů

Luštěniny, dlouho opomíjená složka jídelníčku či jídlo chudých, jsou v současnosti považovány za trend nejen v rostlinné kuchyni a čím dál více lidí si uvědomuje řadu benefitů, které jejich pravidelné zařazení do jídelníčku přináší. Luštěniny nejsou jen kvalitním zdrojem rostlinných bílkovin, ale obsahují také mnoho minerálů a vitamínů jako je železo, zinek, vápník či vitamíny skupiny B. Také se pyšní vysokým obsahem zdraví prospěšné vlákniny a jejich konzumace je spojena s dlouhověkostí.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy