REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zaječí předek dušený na víně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nesakané části zajíce upravené dušením.


Ingredience:
Pro 3–5 osob:
1 kspřední půlky zajíce (krk, hrudí, plece s kostí)
150 gkořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
120 gsádla
80 gsterilovaných brusinek
50 gprotlaku z rajčat
50 gcibule
40 ghladké mouky
10 gplnotučné hořčice
1/8 lčerveného vína
1/8 lsmetany
2 clocta
10 kszrnek pepře
2 kskolečka citrónu
1 ksbobkového listu
trochu tymiánu
trochu cukru
sůl
zvěřinový vývar (vývar z kostí)

Postup:

1. Přední půlku zajíce dobře očistíme, nasekáme na kusy, opláchneme a osolíme
2. V hrnci na rozpáleném sádle osmažíme očištěnou a na plátky nakrájenou zeleninu a cibuli dohromady s kořením a cukrem do zlatohněda
3. Tento základ trochu podlijeme vývarem, přidáme k němu nasekanou zaječinu, ocet citrón a dusíme zakryté pokličkou do měkka, to trvá asi 1 až 1,5 hodiny
4. Měkkou zvěřinu vidličkou vyjmeme, šťávu z větší části vydusíme a zbylou šťávu, zeleninu a tuk zaprášíme hladkou moukou, osmahneme, podlijeme vývarem, vínem a za stálého míchání asi 15 minut povaříme
5. K zahoustlé omáčce přidáme prolisované brusinky, hořčici, protlak z rajčat, znovu asi 10 minut povaříme a procedíme
6. Do procezené omáčky vložíme měkkou zaječinu, přilijeme smetanu a dobře prohřejeme.

Doporučení:

Příloha: Knedlíky nebo noky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy