Nesakané části zajíce upravené dušením.
Ingredience:
Pro 3–5 osob: | |
1 ks | přední půlky zajíce (krk, hrudí, plece s kostí) |
150 g | kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) |
120 g | sádla |
80 g | sterilovaných brusinek |
50 g | protlaku z rajčat |
50 g | cibule |
40 g | hladké mouky |
10 g | plnotučné hořčice |
1/8 l | červeného vína |
1/8 l | smetany |
2 cl | octa |
10 ks | zrnek pepře |
2 ks | kolečka citrónu |
1 ks | bobkového listu |
trochu tymiánu | |
trochu cukru | |
sůl | |
zvěřinový vývar (vývar z kostí) |
Postup:
1. Přední půlku zajíce dobře očistíme, nasekáme na kusy, opláchneme a osolíme
2. V hrnci na rozpáleném sádle osmažíme očištěnou a na plátky nakrájenou zeleninu a cibuli dohromady s kořením a cukrem do zlatohněda
3. Tento základ trochu podlijeme vývarem, přidáme k němu nasekanou zaječinu, ocet citrón a dusíme zakryté pokličkou do měkka, to trvá asi 1 až 1,5 hodiny
4. Měkkou zvěřinu vidličkou vyjmeme, šťávu z větší části vydusíme a zbylou šťávu, zeleninu a tuk zaprášíme hladkou moukou, osmahneme, podlijeme vývarem, vínem a za stálého míchání asi 15 minut povaříme
5. K zahoustlé omáčce přidáme prolisované brusinky, hořčici, protlak z rajčat, znovu asi 10 minut povaříme a procedíme
6. Do procezené omáčky vložíme měkkou zaječinu, přilijeme smetanu a dobře prohřejeme.
Příloha: Knedlíky nebo noky.