REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zaječí předek dušený na víně

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Nesakané části zajíce upravené dušením.


Ingredience:
Pro 3–5 osob:
1 kspřední půlky zajíce (krk, hrudí, plece s kostí)
150 gkořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
120 gsádla
80 gsterilovaných brusinek
50 gprotlaku z rajčat
50 gcibule
40 ghladké mouky
10 gplnotučné hořčice
1/8 lčerveného vína
1/8 lsmetany
2 clocta
10 kszrnek pepře
2 kskolečka citrónu
1 ksbobkového listu
trochu tymiánu
trochu cukru
sůl
zvěřinový vývar (vývar z kostí)

Postup:

1. Přední půlku zajíce dobře očistíme, nasekáme na kusy, opláchneme a osolíme
2. V hrnci na rozpáleném sádle osmažíme očištěnou a na plátky nakrájenou zeleninu a cibuli dohromady s kořením a cukrem do zlatohněda
3. Tento základ trochu podlijeme vývarem, přidáme k němu nasekanou zaječinu, ocet citrón a dusíme zakryté pokličkou do měkka, to trvá asi 1 až 1,5 hodiny
4. Měkkou zvěřinu vidličkou vyjmeme, šťávu z větší části vydusíme a zbylou šťávu, zeleninu a tuk zaprášíme hladkou moukou, osmahneme, podlijeme vývarem, vínem a za stálého míchání asi 15 minut povaříme
5. K zahoustlé omáčce přidáme prolisované brusinky, hořčici, protlak z rajčat, znovu asi 10 minut povaříme a procedíme
6. Do procezené omáčky vložíme měkkou zaječinu, přilijeme smetanu a dobře prohřejeme.

Doporučení:

Příloha: Knedlíky nebo noky.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Chřestová sezóna je tu! Inspirujte se našim výběrem 14 nejlepších receptů z chřestu

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

číst dále ...

Jídlo u ledu: Jak správně mrazit a co do mrazničky nepatří

Od dob, kdy se potraviny uchovávaly ve vrstvě soli, aby vydržely, už nějaký čas uplynul. Dnes nechybí v žádné domácnosti mraznička, která nám umí vytrhnout trn z paty, když dojdou čerstvé potraviny, zvládne pojmout nával masa ze zabijačky nebo obří várku ovoce ze zahrádky. I mražení potravin ale má svá pravidla. Čím se řídit, aby vám jídlo v mrazničce vydrželo a hlavně chutnalo?

číst dále ...

Trhané vepřové i hovězí maso krok za krokem

Ozvláštněte svou grilovací párty pochoutkou v podobě trhaného masa. Vybírat lze z kousků hovězích i vepřových, vždy ale volte kvalitu. Jen ta dodá vaší gurmánské specialitě tu pravou chuť.

číst dále ...

BRANDNOOZ BOX KVĚTINOVÁ NADÍLKA 2021 – balíček plný novinek

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

číst dále ...

Recepty s regionální potravinou – Rychle, chutně a lokálně – zkuste naše červnové recepty

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

číst dále ...

Celozrnná mouka jako důležitý zdroj vlákniny

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

číst dále ...

V Česku výrazně vzrostl počet flexitariánů. Lidí, kteří konzumují maso jen příležitostně je už jedna čtvrtina

Češi jsou nadále převážně národem masožravců, masné produkty pravidelně do svého jídelníčku zařazuje celých 69 % populace. Výrazně však vzrůstá počet těch, kteří maso či ryby konzumují pouze příležitostně. Dle dat z aktuálního výzkumu FMCG Gurus pro Českou veganskou společnost je občasných konzumentů masa aktuálně v Česku 25 %. Maso vůbec nekonzumuje 6 % respondentů.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy