Zeleninová polévka z kořenové zeleniny, květáku, kapusty, hub a hrášku, dochucená kořením, žloutkem a smetanou.
Ingredience:
1,5 l | vody |
200 ml | smetany |
2 lžíce | sádla |
100 g | hrášku |
100 g | hub |
40 g | hladké mouky |
4 ks | stroužky česneku |
1 ks | malé kapusty |
1 ks | malý květák |
1 ks | petržele |
1 ks | mrkve |
1/2 ks | celeru |
sůl | |
petrželka na ozdobení |
Postup:
1. V hrnci na sádle osmahneme mouku, zalijeme ji vodou, osolíme
2. Přidáme očištěné houby, očištěnou kořenovou zeleninu pokrájenou na malé kousky, květák na růžičky a na jemno pokrájenou kapustu a 30 minut vše povaříme
3. Přisypeme čerstvý vyloupaný hrášek, rozetřený česnek a pepř, polévku ještě chvíli povaříme
4. Nakonec vmícháme smetanu, ve které jsme rozmíchali žloutek, jednotlivé porce servírujeme posypené nasekanou petrželkou.