Kysané zelí pokrájené na menší kousky, povařené spolu s brambory, zahuštěné zlatavou jíškou.
Ingredience:
200 g | kysaného zelí |
150 g | brambor |
40 g | slaniny |
30 g | hladké mouky |
1 lžička | sladké mleté papriky |
1,5 l | vody |
1 ks | cibule |
kmín | |
ocet | |
sůl |
Postup:
1. Zelí překrájíme na kratší kousky, vložíme do hrnce, ochutíme kmínem a solí, přidáme na kostičky nakrájené oloupané brambory, vše zalijeme vodou a dáme vařit
2. Slaninu nakrájíme na kostičky, vyškvaříme ji na pánvi, přidáme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli, zpěníme, zaprášíme moukou, přidáme papriku a za stálého míchání připravíme zlatavou jíšku
3. Když zelí a brambory změknou, zahustíme polévku připravenou jíškou, ochutíme zbylým lákem ze zelí, případně i octem, osolíme a povaříme ještě 5 minut.