REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vrstvený jablečný koláč

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V některých zdrojích najdete tento recept pod názvem sypaný koláč. Jde o jednoduchý hrnkový recept na dva koláče vyskládané ve vrstvách, pak upečené pěkně dozlatova ve dvou koláčových formách o průměru 24 cm.


Ingredience:
Rozpis na dva koláče o velikosti formy 24 cm:
Na těsto (směs):
1 hrnekhladké mouky
1 hrnekkrupice
1 hrnekcukru
1 baleníprášku do pečiva
1 balenívanilkového cukru
Na náplň:
12 ksstředně velkých jablek
cukr na doslazení jablek (pokud jsou kyselá)
skořice dle chuti
Ostatní:
125 gmásla na nastrouhání na koláč
2 kskoláčové formy o průměru 24 cm
tuk na vymazání formy, mouka na vysypání formy

Postup:
  1. Omytá jablka zbavená jadřinců nastrouháme na drobno, osladíme je a ochutíme skořicí
  2. Připravíme si směs na těsto; ve větší míse spolu promícháme suché suroviny
  3. Obě formy na koláč vymažeme tukem, vysypeme moukou
  4. Dno forem vysypeme připravenou směsí (dáme tolik, aby dno formy nebylo vidět)
  5. Na budoucí základ koláčů rozprostřeme první vrstvu nastrouhaných jablek ochucených cukrem a skořicí, jablka překryjeme další vrstvou směsi (jablka nesmí být vidět!), opět rozprostřeme jablka, nakonec zasypeme poslední vrstvou sypké směsi
  6. Poslední vrstva (která po upečení nebude vidět) je z nastrouhaného, dobře vychlazeného másla, to rozprostřeme na povrch obou koláčů
  7. Pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C cca 60 minut (záleží na typu trouby) dozlatova.
Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy