REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vrkoč s rozinkami a ořechy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Upečený vrkoč z kynutého těsta s rozinkami a ořechy, posypaný cukrem.


Ingredience:
500 gpolohrubé mouky
120 gmásla
100 gpískového cukru
30 gkvasnic
2 ksžloutků
2,5 dlmléka
2 lžičkyrumu
1/2 lžičkysoli
1 sáčekvanilinového cukru
hrst rozinek
hrst ořechových jader
bílek na potření
cukr na posypání
tuk na vymazání plechu

Postup:

1. Kvasnice utřeme se lžičkou cukru, zalijeme částí vlažného mléka, zakryjeme utěrkou a uložíme na teplé místo
2. Změklé máslo utřeme se zbylým cukrem do pěny, přidáme žloutky, rum, prosátou polohrubou mouku, sůl, vanilinový cukr, zbylé mléko, vzešlý kvásek a během míchání přisypeme na drobno nakrájené ořechy i oprané okapané rozinky
3. Vypracujeme hladké těsto, které se nechytá na vařečku, dáme zakryté do tepla vykynout, po 1 hodině je v míse znovu promícháme a dáme ještě na 30 minut kynout
4. Pak na pomoučeném válu vytvoříme z těsta 4 válečky o délce 30 cm, vždy dva na jednom konci spojíme, svineme jako šňůrku, konce spojíme a vrkoč upravíme do tvaru kruhu
5. Oba vrkoče položíme na vymazaný plech, potřeme rozšlehaným bílkem, dáme do trouby a pečeme 30 minut při nejvyšší teplotě a pak při střední teplotě dopečeme, po vychladnutí pocukrujeme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy