REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vrkoč s rozinkami a ořechy

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Upečený vrkoč z kynutého těsta s rozinkami a ořechy, posypaný cukrem.


Ingredience:
500 gpolohrubé mouky
120 gmásla
100 gpískového cukru
30 gkvasnic
2 ksžloutků
2,5 dlmléka
2 lžičkyrumu
1/2 lžičkysoli
1 sáčekvanilinového cukru
hrst rozinek
hrst ořechových jader
bílek na potření
cukr na posypání
tuk na vymazání plechu

Postup:

1. Kvasnice utřeme se lžičkou cukru, zalijeme částí vlažného mléka, zakryjeme utěrkou a uložíme na teplé místo
2. Změklé máslo utřeme se zbylým cukrem do pěny, přidáme žloutky, rum, prosátou polohrubou mouku, sůl, vanilinový cukr, zbylé mléko, vzešlý kvásek a během míchání přisypeme na drobno nakrájené ořechy i oprané okapané rozinky
3. Vypracujeme hladké těsto, které se nechytá na vařečku, dáme zakryté do tepla vykynout, po 1 hodině je v míse znovu promícháme a dáme ještě na 30 minut kynout
4. Pak na pomoučeném válu vytvoříme z těsta 4 válečky o délce 30 cm, vždy dva na jednom konci spojíme, svineme jako šňůrku, konce spojíme a vrkoč upravíme do tvaru kruhu
5. Oba vrkoče položíme na vymazaný plech, potřeme rozšlehaným bílkem, dáme do trouby a pečeme 30 minut při nejvyšší teplotě a pak při střední teplotě dopečeme, po vychladnutí pocukrujeme.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Na webu Rybářský rozcestník.cz najdete unikátní rybářskou kuchařku!

Rybářský rozcestník.cz je přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, také encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Nepřéhlednutelná je také na webu rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i nerybářům!

číst dále ...

Hrátky s čokoládou

Inspirujte se tímto originálním videem a ozdobte dezerty netadičními čokoládovými tvary. Podévejte se, co dokáže led či studená voda s rozpuštěnou čokoládou. Nejsou to kouzla, jen um šikovných cukrářů. :)

číst dále ...

Italská kuchyně sahá až do pravěku, jak se zrodila a měnila v průběhu staletí?

Kdo by neznal skvělou pizzu nebo italské těstoviny s rozmanitými druhy omáček? Italská kuchyně je jednou z nejrozšířenějších na světě a její základy můžeme stopovat až do neolitu. Vydáme se na cestu italského jídla od jeho počátků až do dnešních dnů. A změn je za ta staletí požehnaně.

číst dále ...

Láska na talíři: jaké valentýnské pochoutky připravit vašim nejmilejším

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

číst dále ...

Při očistě organismu pomůže i konopí

Nejlepší očistou pro tělo je dodržování zdravého životního stylu, tedy dostatek pohybu a kvalitního spánku a pravidelná a zdravá strava. Chcete-li se pročistit, určitě dopřejte svému tělu dostatek ovoce a zeleniny, které vám dodá energii a dobrý pocit. Svůj jídelníček celkově odlehčete a nebojte se na něj zařadit také konopí, které je zdrojem všech pro tělo potřebných látek.

číst dále ...

Valentýnské menu II.

Tip, jak by mohlo vypadat vaše valentýnké menu. Je to jen inspirace, přizpůsobte si slavností tabuli na Svatého Valentýna vašim chuťovým buňkám, nebo spíše mlsnému jazýčku vašeho partnera či partnerky! :)

číst dále ...

Valentýnské menu I.

Ačkoli je máj lásky čas, nesmíme zapomenout ani na svátek všech zamilovaných, a to na sv. Valentýna. A protože láska prochází žaludkem, přinášíme vám pár tipu na večerní menu, kterým jistě svou polovičku očarujete. Pokud celé menu nestíháte připravit, rozhodně si připravte alespoň čokoládové košíčky se srdíčky. Ty se budou hodit každopádně.😊

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy