REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vošouch – bramborák

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept z receptáře našich babiček a prababiček. Vošouch je lidový název pro bramborák z Plzeňska. V Jižních Čechách se takto připraveným bramborákům říká Cmunda, v Podkrkonoší pak například Sejkory.


Ingredience:
1000 gbrambor
50 gsušených hub
3 ksstroužky česneku
2 ksvejce
podle potřeby polohrubá mouka
majoránka
máslo
sádlo
kmín
pepř
sůl

Postup:
  1. Hodinu předem namočíme houby do vody.
  2. Brambory oloupeme, jemně nastrouháme, spaříme vařícím mlékem.
  3. Z hub slijeme vodu, vymačkáme, nasekáme na drobnější kousky, na másle podusíme do měkka, osolíme, okmínujeme, necháme vychladnout.
  4. Vychladnuté houby vmícháme do brambor, přidáme vejce, utřený česnek, majoránku, pepř, sůl, promícháme, těsto podle potřeby zahustíme moukou.
  5. Těsto, které by mělo být řidší, nabíráme lžící a roztíráme na pánvi s rozehřátým sádlem, opékáme z obou stran do zlatova.
Doporučení:

Podáváme teplé s kysaným zelím. Houby lze vynechat, některé rodiny je tam dávají, jiné ne. Bramboráky se také dají doplnit o kostičky slaniny, uzeniny…

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší velikonoční recepty. Výběr 20 nejvyhledávanějších velikonočních receptů z webu ReceptyOnLine.cz

Velikonoce máme pomalu za dveřmi a tak je třeba vytáhnout z virtuálního šuplíku ty nejlepší a hlavně osvědčené velikonoční recepty například na beránka, slanou bábovku, jidáše, velikonoční sekanou, nádivku ….

číst dále ...

Už žádné číské dorty! Lučina Smetanová vykouzlí svěžejší, ale přesto plnou chuť cheesecaku

Čistá chuť přírody, to je Lučina – tradiční, česká značka, která s láskou vyrábí své poctivé produkty z kvalitních a přírodních surovin, již od roku 1981. Na začátku byla Lučina kostka, v průběhu let se však portfolio Lučiny postupně rozrůstalo o další přírůstky a dnes můžeme v obchodě nakoupit přes 30 různých produktů – od krémového žervé přes salátové sýry až po lahodný skyr či smetanový sýr ze kterého lze upéct ten nejsvěžejší smetanový cheesecake, který jste kdy ochutnali.

číst dále ...

Tonka – fermentovaná semena tropického stromu

V tonce se dokonale prolíná chuť vanilky, mandlí a rumu. Fermentovaná semena tropického stromu, která vypadají jako černé fazole s vrásčitou slupkou, dokážou skvěle nahradit vanilku.

číst dále ...

Velikonoční pokrmy napárované s našimi víny

Během největších křesťanských svátků se nemusíme bát dát si sklenku vína. Vždyť přece jedním ze zázraků samotného Ježíše Krista bylo, že na svatbě v Káni Galilejské proměnil vodu ve víno. Jaké tedy zvolit k vejcím, mazanci či jehněčímu? O své tipy se s námi podělí národní sommelierka Klára Kollárová, která doporučuje sáhnout po vínech zrozených na moravských a českých vinicích.

číst dále ...

Hřib horský

Tento hřib roste opravdu velmi vzácně od července až do září a to ve vyšších polohách pod smrky a jedlemi. V Červeném seznamu uveden jako ohrožený druh, jeho nálezy by se měly dokladovat a evidovat.

číst dále ...

Který olivový olej je vhodný na vaření a který je nejzdravější? Poznejte jeho druhy

Olivový olej dovoluje ostatním ingrediencím vyniknout a přináší do hotového jídla vlastní osobnost. Který z nich si ale vybrat? Dá se s extra virgin vařit nebo je jen do salátu? A co jsou to pokrutiny?

číst dále ...

Hřib polosíťkovaný

Pár let nově pojmenovaný jedlý druh houby, velmi podobný hřibu koloději. Praktičtí houbaři rozdíl mezi hřibem kolodějem a hřibem polosíťkovaným nerozlišují.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy