Recept z receptáře našich babiček a prababiček. Vošouch je lidový název pro bramborák z Plzeňska. V Jižních Čechách se takto připraveným bramborákům říká Cmunda, v Podkrkonoší pak například Sejkory.
Ingredience:
1000 g | brambor |
50 g | sušených hub |
3 ks | stroužky česneku |
2 ks | vejce |
podle potřeby polohrubá mouka | |
majoránka | |
máslo | |
sádlo | |
kmín | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Hodinu předem namočíme houby do vody.
- Brambory oloupeme, jemně nastrouháme, spaříme vařícím mlékem.
- Z hub slijeme vodu, vymačkáme, nasekáme na drobnější kousky, na másle podusíme do měkka, osolíme, okmínujeme, necháme vychladnout.
- Vychladnuté houby vmícháme do brambor, přidáme vejce, utřený česnek, majoránku, pepř, sůl, promícháme, těsto podle potřeby zahustíme moukou.
- Těsto, které by mělo být řidší, nabíráme lžící a roztíráme na pánvi s rozehřátým sádlem, opékáme z obou stran do zlatova.
Podáváme teplé s kysaným zelím. Houby lze vynechat, některé rodiny je tam dávají, jiné ne. Bramboráky se také dají doplnit o kostičky slaniny, uzeniny…