REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Volarské šátečky

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tyto malé koláčky pekly ženy mužům na cestu za prací. Až do 18. století byly totiž Volary, vesnice na Šumavě, jedinou zastávkou s možností přenocování na české straně na tzv. “Zlaté stezce”, která sloužila jako obchodní stezka a spojovala Čechy s Podunajím.


Ingredience:
Na kvásek:
100 mlvlažného mléka
1 lžičkacukru
20 gčerstvého droždí
Na těsto:
500 ghladké mouky
100 grozpuštěného másla
100 mlvlažného mléka
1 lžícekrupicového cukru
2 ksvejce
1 ksvejce na pomešlování před pečením
velká špetka soli
Na náplň:
300 gtvarohu ve staniolu
1 lžícekrupicového cukru
1 sáčekvanilkový cukr
1 ksžloutek
Ostatní:
cukr na posypání, mouka na posypání pracovní plochy, papír na pečení

Postup:
  1. Z vlažného mléka, cukru a droždí připravíme kvásek a necháme vzejít
  2. Pak přidáme přísady na těsto, v mléce rozkvedlaná vejce, rozpuštěné máslo a osolenou a cukrem promíchanou mouku, vypracujeme jemné vláčné těsto a necháme asi 1 hodinu pomoučené a přikryté kynout
  3. Na náplň promícháme tvaroh se žloukem a oběma cukry
  4. Vykynuté těsto na pomoučené desce rozválíme na plát o výšce cca 5 mm a nakrájíme čtverce o stranách asi 7×7 cm (z této dávky bylo 55 kousků)
  5. Na každý dáme kopeček tvarohové náplně a protilehlé cípky spojíme a lehce přimáčkneme
  6. Klademe na plech s pečícím papírem a necháme asi 10 minut dokynout
  7. Troubu rozehřejeme na 185 – 200 °C, šátečky pomašlujeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme asi 15 minut
  8. Hotové pocukrujerme.
Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Jana Šenkyříková

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy