REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vláčný mrkvový dort

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

V troubě upečený dort z mouky, mrkve, cukru a dalších ingrediencí, přelitý cukrovou polevou.


Ingredience:
175 gcukru muscovado
175 ghladké mouky
140 gnastrouhané mrkve
100 grozinek
175 mlslunečnicového oleje
1,5 lžičkykypřicího prášku do pečiva
1 lžička sody
1 lžičkamleté skořice
1/2 lžičkystrouhaného muškátového oříšku
3 ksvajec
1 ksvelkého pomeranče
špetka kardamomu
hrubá mouka a máslo na formu
Na polevu:
1,5-2 lžícepomerančové šťávy
175 gmoučkového cukru

Postup:

1. Do větší mísy nasypeme cukr, přidáme olej a postupně vmícháme vajíčka, pak přidáme nastrouhanou mrkev, na jemno nastrouhanou pomerančovou kůru, rozinky a promícháme
2. V jiné míse smícháme hladkou mouku, prášek do pečiva, sodu, mletou skořici, špetku kardamomu a strouhaný muškátový oříšek, poté přidáme k mrkvové směsi a promícháme
3. Připravenou směs přendáme do dortové formy o průměru 24 cm vymazané máslem a vysypané hrubou moukou, vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 45 minut, po upečení necháme 5 minut chladnout ve formě a potom vyklopíme
4. Dort přelijeme polevou z moučkového cukru smíchaného s pomerančovou šťávou (měla by být tekutá zhruba jako smetana), nakrájíme a podáváme.

Poznámka:

Cukr muscovado je nerafinovaný přírodní třtinový cukr.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy