V troubě upečený dort z mouky, mrkve, cukru a dalších ingrediencí, přelitý cukrovou polevou.
Ingredience:
175 g | cukru muscovado |
175 g | hladké mouky |
140 g | nastrouhané mrkve |
100 g | rozinek |
175 ml | slunečnicového oleje |
1,5 lžičky | kypřicího prášku do pečiva |
1 lžička | sody |
1 lžička | mleté skořice |
1/2 lžičky | strouhaného muškátového oříšku |
3 ks | vajec |
1 ks | velkého pomeranče |
špetka kardamomu | |
hrubá mouka a máslo na formu | |
Na polevu: | |
1,5-2 lžíce | pomerančové šťávy |
175 g | moučkového cukru |
Postup:
1. Do větší mísy nasypeme cukr, přidáme olej a postupně vmícháme vajíčka, pak přidáme nastrouhanou mrkev, na jemno nastrouhanou pomerančovou kůru, rozinky a promícháme
2. V jiné míse smícháme hladkou mouku, prášek do pečiva, sodu, mletou skořici, špetku kardamomu a strouhaný muškátový oříšek, poté přidáme k mrkvové směsi a promícháme
3. Připravenou směs přendáme do dortové formy o průměru 24 cm vymazané máslem a vysypané hrubou moukou, vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme asi 45 minut, po upečení necháme 5 minut chladnout ve formě a potom vyklopíme
4. Dort přelijeme polevou z moučkového cukru smíchaného s pomerančovou šťávou (měla by být tekutá zhruba jako smetana), nakrájíme a podáváme.
Cukr muscovado je nerafinovaný přírodní třtinový cukr.