REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zdravý dvoupatrový cheesecake plný ovoce

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Rozkaz zněl jasně! Upéct ZDRAVĚJŠÍ variantu narozeninového dortu jedné malé treperendě k jejím sladkým “osminám”. Dvoupatrový cheesecake plný ovoce a barev až oči přecházejí! A pak, že dorty pro děti nemohou být barevné a zábavné i bez použití chemikálií, barviv a různých dalších aditiv. Po dortu se prý jen zaprášilo. Tak si ho také užijte!


Ingredience:
Na korpus:
200 gBeBe Dobré ráno (extracereální)
120 gmásla
100 gmletých mandlí
Na náplň:
3 x 250 gbalení čerstvého sýru ricotta (používám Italat)
4 x 120 gbalení lučiny
150 gcukru muscovado (nebo třtinového cukru)
4 lžícebio kakaového prášku
2 lžícekůry z bio pomeranče (použít můžete i sušenou)
2 lžícevanilkového extraktu
5 ksvajec
Na “marmeládu”:
100 gjahod
1 lžícecukru muscovado (nebo třtinového cukru)
Ovoce na ozdobu:
100 gjahod
70 gborůvek
50 gostružin

Postup:

1. Sušenky s mandlemi postupně rozmixujte a pak společně s rozměklým máslem spojte v “těsto”. Může se malinko drobit, ale to nevadí
2. Do dortových forem o průměru 28 cm a 22 cm, vyložené pečícím papírem, natlačte hmotu tak, aby vám vznikly korpusy a dejte stranou.
3. Ingredience na náplň umixujte nebo ušlehejte šlehačem, nejprve vejce s cukrem, aby se stihl rozpustit, pak přidejte ricottu s lučinou a nakonec nastrouhejte kůru z čerstvého bio pomeranče a vanilkový extrakt
4. Část náplně odlijte na korpus do menší formy (vrchní patro dortu), druhou obarvěte kakaem, dobře promíchejte a vylijte do větší (spodní patro dortu), pokuste se zachovat stejnou výšku pater a nebojte se konzistence, dorty v troubě pěkně ztuhnou, díky přidaným vejcím
5. Oba dorty naráz dejte péct do předehřáté trouby na 120 °C s horkým vzduchem na cca 1 hodinu
6. Upečené dorty vyndejte z trouby a nechte odpočinout, pak přetáhněte alobalem, aby nenačuchly a neoschly v lednici, a dejte je na hodinu a půl vychladit
7. Mezi tím rozmixujte jahody s cukrem, vytvoříte si tak „marmeládu”, díky které vám na dortu bude ovoce držet, jahody omyjte a podélně nakrájejte na plátky, jako na fotkách
8. Jakmile dort vychladne, naneste do středu většího čokoládového patra trošku čerstvé jahodové „marmelády“ a položte na něj menší patro vanilkové
9. Spodní patro natřete slabou vrstvou jahod a ozdobte jahodovými plátky a borůvkami
10. Na vrchní patro také naneste jahodovkou a dozdobte borůvkami, ostružinami nebo jahodami, podle libosti.

Poznámka:

Autorkou receptu i fotografií je Jana Černá, nutriční gastronomka, kterou najdete na webových stránkách www.zasadnezdrave.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy