REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zdravý dvoupatrový cheesecake plný ovoce

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Rozkaz zněl jasně! Upéct ZDRAVĚJŠÍ variantu narozeninového dortu jedné malé treperendě k jejím sladkým “osminám”. Dvoupatrový cheesecake plný ovoce a barev až oči přecházejí! A pak, že dorty pro děti nemohou být barevné a zábavné i bez použití chemikálií, barviv a různých dalších aditiv. Po dortu se prý jen zaprášilo. Tak si ho také užijte!


Ingredience:
Na korpus:
200 gBeBe Dobré ráno (extracereální)
120 gmásla
100 gmletých mandlí
Na náplň:
3 x 250 gbalení čerstvého sýru ricotta (používám Italat)
4 x 120 gbalení lučiny
150 gcukru muscovado (nebo třtinového cukru)
4 lžícebio kakaového prášku
2 lžícekůry z bio pomeranče (použít můžete i sušenou)
2 lžícevanilkového extraktu
5 ksvajec
Na “marmeládu”:
100 gjahod
1 lžícecukru muscovado (nebo třtinového cukru)
Ovoce na ozdobu:
100 gjahod
70 gborůvek
50 gostružin

Postup:

1. Sušenky s mandlemi postupně rozmixujte a pak společně s rozměklým máslem spojte v “těsto”. Může se malinko drobit, ale to nevadí
2. Do dortových forem o průměru 28 cm a 22 cm, vyložené pečícím papírem, natlačte hmotu tak, aby vám vznikly korpusy a dejte stranou.
3. Ingredience na náplň umixujte nebo ušlehejte šlehačem, nejprve vejce s cukrem, aby se stihl rozpustit, pak přidejte ricottu s lučinou a nakonec nastrouhejte kůru z čerstvého bio pomeranče a vanilkový extrakt
4. Část náplně odlijte na korpus do menší formy (vrchní patro dortu), druhou obarvěte kakaem, dobře promíchejte a vylijte do větší (spodní patro dortu), pokuste se zachovat stejnou výšku pater a nebojte se konzistence, dorty v troubě pěkně ztuhnou, díky přidaným vejcím
5. Oba dorty naráz dejte péct do předehřáté trouby na 120 °C s horkým vzduchem na cca 1 hodinu
6. Upečené dorty vyndejte z trouby a nechte odpočinout, pak přetáhněte alobalem, aby nenačuchly a neoschly v lednici, a dejte je na hodinu a půl vychladit
7. Mezi tím rozmixujte jahody s cukrem, vytvoříte si tak „marmeládu”, díky které vám na dortu bude ovoce držet, jahody omyjte a podélně nakrájejte na plátky, jako na fotkách
8. Jakmile dort vychladne, naneste do středu většího čokoládového patra trošku čerstvé jahodové „marmelády“ a položte na něj menší patro vanilkové
9. Spodní patro natřete slabou vrstvou jahod a ozdobte jahodovými plátky a borůvkami
10. Na vrchní patro také naneste jahodovkou a dozdobte borůvkami, ostružinami nebo jahodami, podle libosti.

Poznámka:

Autorkou receptu i fotografií je Jana Černá, nutriční gastronomka, kterou najdete na webových stránkách www.zasadnezdrave.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

20 nejlepších receptů z cukety

Cukety jsou vlastně odrůdy tureckých tykví, které se obvykle sklízejí nezralé. Především jejich dužina je vhodná na tepelnou úpravu a ke konzumaci. V tomto článku najdete seznam těch nejlepších receptů na cuketu, které najdete v naší databázi.

číst dále ...

Grissini – tyčinky urozeného původu

Příběh grissin je spjat s Turínem a rodem Savojských. V Itálii nechybí na žádném stole, jsou dokonalé jako snack k sýrům a uzeninám či na vaření. Věděli jste ale, že vznikly už před stovkami let?

číst dále ...

Domácí ovocné nanuky s překvapením

Léto a prázdniny se pomalu ale jistě blíží ke konci, slunečné počasí nám ale snad ještě chvilku vydrží, navíc co si budeme povídat, především děti se zmrzliny nikdy nenabaží. Připravte si proto domácí ovocné nanuky, které vás příjemně osvěží a můžete je navíc vyšperkovat podle vlastní chutě. Je to tak jednoduché.

číst dále ...

Zavařujeme (sterilujeme), nakládáme zeleninu – ty nejlepší recepty na zpracování zeleniny na jednom místě!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

číst dále ...

Používejte místo cukru med, chutná skvěle a prospívá organismu

Je cukr neodmyslitelnou součástí vaší kuchyně, posezení u kávy i pomocníkem proti stresu? Potom si zaděláváte na nemalé zdravotní potíže. Problém je v použití rafinovaného cukru, kterému se ne nadarmo přezdívá bílý jed. Jeho konzumaci byste měli omezit na minimum. Cukr však není jediným sladidlem, skvělou alternativou je zejména med. Chutná skvěle, je zdravý a osladíte s ním nejen šálek čaje.

číst dále ...

Vynikající salát pokaždé jinak

Inspirace na obědy a večeře není nikdy dost. Zejména v letních měsících většina z nás vyhledává spíše lehké pokrmy, a proto přijdou vhod především tipy na nejrůznější domácí saláty. Rychle ale vyžeňte z hlavy představu zvadlých zelených lístků s kousky rajčete. Pořádný salát je kombinací luštěnin, celozrnných plodin, sýrů, masa či oříšků a lahodné zeleniny. K tomu, abyste jej dochutili rozhodně nebudete potřebovat majonézu ani kečup!

číst dále ...

Ty nejlepší recepty na zpracování švestek

Malá švestková kuchařka – TOP recepty z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz. Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější, prověřené recepty našich čtenářů na zpracování a využití čerstvých švestek v kuchyni.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy