REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Zdravý dvoupatrový cheesecake plný ovoce

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Rozkaz zněl jasně! Upéct ZDRAVĚJŠÍ variantu narozeninového dortu jedné malé treperendě k jejím sladkým “osminám”. Dvoupatrový cheesecake plný ovoce a barev až oči přecházejí! A pak, že dorty pro děti nemohou být barevné a zábavné i bez použití chemikálií, barviv a různých dalších aditiv. Po dortu se prý jen zaprášilo. Tak si ho také užijte!


Ingredience:
Na korpus:
200 gBeBe Dobré ráno (extracereální)
120 gmásla
100 gmletých mandlí
Na náplň:
3 x 250 gbalení čerstvého sýru ricotta (používám Italat)
4 x 120 gbalení lučiny
150 gcukru muscovado (nebo třtinového cukru)
4 lžícebio kakaového prášku
2 lžícekůry z bio pomeranče (použít můžete i sušenou)
2 lžícevanilkového extraktu
5 ksvajec
Na “marmeládu”:
100 gjahod
1 lžícecukru muscovado (nebo třtinového cukru)
Ovoce na ozdobu:
100 gjahod
70 gborůvek
50 gostružin

Postup:

1. Sušenky s mandlemi postupně rozmixujte a pak společně s rozměklým máslem spojte v “těsto”. Může se malinko drobit, ale to nevadí
2. Do dortových forem o průměru 28 cm a 22 cm, vyložené pečícím papírem, natlačte hmotu tak, aby vám vznikly korpusy a dejte stranou.
3. Ingredience na náplň umixujte nebo ušlehejte šlehačem, nejprve vejce s cukrem, aby se stihl rozpustit, pak přidejte ricottu s lučinou a nakonec nastrouhejte kůru z čerstvého bio pomeranče a vanilkový extrakt
4. Část náplně odlijte na korpus do menší formy (vrchní patro dortu), druhou obarvěte kakaem, dobře promíchejte a vylijte do větší (spodní patro dortu), pokuste se zachovat stejnou výšku pater a nebojte se konzistence, dorty v troubě pěkně ztuhnou, díky přidaným vejcím
5. Oba dorty naráz dejte péct do předehřáté trouby na 120 °C s horkým vzduchem na cca 1 hodinu
6. Upečené dorty vyndejte z trouby a nechte odpočinout, pak přetáhněte alobalem, aby nenačuchly a neoschly v lednici, a dejte je na hodinu a půl vychladit
7. Mezi tím rozmixujte jahody s cukrem, vytvoříte si tak „marmeládu”, díky které vám na dortu bude ovoce držet, jahody omyjte a podélně nakrájejte na plátky, jako na fotkách
8. Jakmile dort vychladne, naneste do středu většího čokoládového patra trošku čerstvé jahodové „marmelády“ a položte na něj menší patro vanilkové
9. Spodní patro natřete slabou vrstvou jahod a ozdobte jahodovými plátky a borůvkami
10. Na vrchní patro také naneste jahodovkou a dozdobte borůvkami, ostružinami nebo jahodami, podle libosti.

Poznámka:

Autorkou receptu i fotografií je Jana Černá, nutriční gastronomka, kterou najdete na webových stránkách www.zasadnezdrave.cz.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Rajčata, nejoblíbenější zelenina Čechů

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

číst dále ...

Originální a chutné recepty s ketchupy Spak Master

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

číst dále ...

Znáte české superpotraviny, které jsou plné vápníku?

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

číst dále ...

Melounová kuchařka – výběr 18 TOP receptů z melounu

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

číst dále ...

Koronavirus změnil vnímání obalů potravin. S redukcí plastů by se však přestávat nemělo, míní výrobci

V období nouzového stavu vzrostla u balení potravin četnost užívání plastů. Podle odborníků si díky koronaviru tuzemští spotřebitelé zároveň uvědomili primární funkci obalu u potravin. Výrobci, kteří se dlouhodobě snaží o redukci plastů, nicméně uvádí, že tyto snahy by neměly být upozaďovány ani v období mimořádných krizí.

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy