REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vláček – dětský dort

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Z piškotů, piškotové rolády, smetanového krému a dalších surovin upečený a pak slepený dort pro děti. Zdobený je čokoládovou polevou, krémem, lentilkami, sušenkami, trubičkami a dortovými svíčkami.


Ingredience:
Na piškotové těsto:
120 gpolohrubé mouky
120 gmoučkového cukru
6 ksvajec
Smetanový krém:
1/4 lmléka
3 lžícepískového cukru
2 lžícepudinkového prášku s vanilkovou příchutí
1 lžícehladké mouky
2 ksžloutků
Na roládu:
200 ghrubé mouky
200 gcukru
4 ksvejce
1 lžícecitronové šťávy
špetka soli
džem
Na polevu:
100 gčokolády na vaření
100 gtuku 100 %
vodní lázeň
Na dozdobení:
1 balení„Disko“ sušenky
1 balenítrubiček, či jené ozdobné, co se dají plnit
1 sáčeklentilek
dortové svíčky

Postup:

1. Připravíme si piškotové korpusy; vajíčka jemně rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků, žloutky dáme do misky a ručně, nebo elektrickým šlehačem našleháme se třemi lžícemi moučkového cukru do husté pěny, z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme zbylý cukr a ušleháme do husta, do žloutkové pěny zamícháme část tuhého sněhu, zlehka zamícháme prosátou mouku a nakonec přidáme zbylý sníh, ihned po dokončení těsta je nutné ho dát péci, pečeme stejnoměrně, při teplotě 170 °C – těsto tak pomalu nabývá a nepopraská, piškot je upečený, když okraje těsta odstávají od plechu nebo formy, pokud vpíchneme párátko do těsta a po vytažení se buchta na párátko nelepí, je hotovo, postup ještě jednou zopakujeme, na vláček budeme potřebovat dva korpusy!
2. Hotové prochladlé piškoty rozkrájíme do požadované velikosti a tvaru
3. Připravíme si roládu; žloutky ušleháme a za stálého míchání zvolna přidáváme citrónovou šťávu a cukr, potom prosátou hrubou mouku vetřeme do žloutků, nakonec z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně vmícháme do těsta, piškotové těsto rozetřeme do výše 1 až 1,5 cm, pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C, na plechu vyloženém vymaštěným a moukou posypaným papírem, dozlatova, ještě teplé je zatočíme, pak znovu rozvineme a odstraníme papír, roládu pomažeme jemným džemem a znovu zatočíme
4. Připravíme si smetanový krém; v malém hrnci rozmícháme smetanu, cukr, mouku, pudinkový prášek a žloutky vložíme do vodní lázně a směs šleháme, za stálého míchání, do zhoustnutí, odstavíme a za občasného zamíchání necháme vychladnout
5. Připravíme si čokoládovou polevu; do vařící vody vložíme misku s ingrediencemi a necháme povolit, důkladně promícháme a můžeme použít
6. Vykrájené korpusy slepíme vanilkovým krémem, necháme ztuhnout v lednici, pak polijeme čokoládovou polevou, opět necháme ztuhnout, čokoládou přelijeme i piškotovou roládu
7. Kulaté sušenky ozdobíme polevou (nakreslíme tvar kola) krémem přilepíme lentilky, tím přilepíme kola k základu vláčku
8. Roládu nalepíme k tělu vláčku, opět krémem, do rolády zatlačíme trubičky jako komínky, nakonec do vláčku zapícháme dortové svíčky.

Doporučení:

Ze zbytků korpusu můžeme vytvarovat vlek, který poveze zbylé trubičky, ten můžeme místo polevy potřít zbylým krémem a například posypat kokosem, také k němu přilepíme polevou a lentilkami ozdobená kolečka.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Zatočte s chřipkou a vsaďte na bio

Přichází podzim a s ním také nechvalně známé chřipkové období. Při nemocech i nachlazeních se snažíme tělu dodat co nejvíce vitamínů, abychom mu boj s viry ulehčili. Ty nejčastěji hledáme v citrusech, ale někdy zapomínáme, že řadu vitamínů obsahuje i u nás pěstované ovoce a zelenina. Jsou jimi plodiny, které jsou základem mnoha receptů, jako například cibule a česnek, ale i ty méně často používané druhy jako je řepa, paprika nebo třeba rakytník.

číst dále ...

3 jednoduché kávové drinky, jež oslní i v domácích podmínkách

Vytvořte si chvilku pro sebe a umíchejte si jeden z nenáročných kávových nápojů, jež vás přenese zpátky do letních dnů anebo zahřeje v průběhu těch zimních.

číst dále ...

Polévky vévodí podzimnímu menu, připravte si je z těch nejlepších surovin

Přišel podzim a s tím, jak stromy shazují listí, my oblékáme čím dál více vrstev. S měnícím se počasím se většinou proměňují i naše chutě. Spíš než osvěžující salát nás lákají vydatnější pokrmy a především něco, co nás pořádně zahřeje. Po návratu z krásné odpolední procházky, při které se ale podzimní sychravé počasí projevilo ve své plné síle, není nic příjemnějšího než talíř plný horké polévky. Surovin na ni je v tomto období dostatek, stačí jen vybrat ty nejlepší a jednoduše z nich vykouzlit ty nejlahodnější podzimní pochoutky.

číst dále ...

Vaříte rádi, ale bojujete s časem? Máme řešení. Božskou kuchařku

Máte občas pocit, že váš den by potřeboval nafouknout, abyste stihli uvařit dobrý oběd, večeři a upéct něco sladkého? V tom případě pro Vás máme řešení! Jedinečnou Božskou kuchařku, první svého druhu, pro zaměstnané rodiče, ale i pro svobodné a bezdětné. Zkrátka pro všechny, kteří marně hledají volné chvíle na vaření anebo jim po pozdním návratu domů už chybí energie.

číst dále ...

Ovoce v podzimních měsících? Stačí sáhnout do sáčku

Chutná a voní jako čerstvé, ale je lehčí, křupavější a při kontaktu s vodou, mlékem či jogurtem vypadá téměř jako právě utržené. Řeč je o lyofilizovaném ovoci, které stále častěji nahrazuje klasické sušené ovoce, jak jej známe. Věděli jste, že při tradičním sušení se rozpadají vitamíny A a C? Při lyofilizaci naopak zůstávají tyto látky, nezbytné k udržení tělesného zdraví, zachovány. Vsaďte s nástupem sychravých dní na sáček mrazem sušeného ovoce, ze kterého můžete mlsat jen tak nebo z něj přisypávat do snídaňových misek.

číst dále ...

Vychutnejte si podzim na vlně dýňových zákusků

Podzim je pro přírodu obdobím, kdy se před dlouhou zimou připravuje k odpočinku Ponuré počasí, pro které je typická těžká mlha zahalující zbarvené stromy, projasní dýně, královny podzimu, které se v tento čas sklízí. Barevné tykve rozzáří kuchyni a skvěle poslouží i jako dekorace domova. Dýně si ale zaslouží více pozornosti než jen skrze populární americký svátek Halloween.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy