REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vláček – dětský dort

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Z piškotů, piškotové rolády, smetanového krému a dalších surovin upečený a pak slepený dort pro děti. Zdobený je čokoládovou polevou, krémem, lentilkami, sušenkami, trubičkami a dortovými svíčkami.


Ingredience:
Na piškotové těsto:
120 gpolohrubé mouky
120 gmoučkového cukru
6 ksvajec
Smetanový krém:
1/4 lmléka
3 lžícepískového cukru
2 lžícepudinkového prášku s vanilkovou příchutí
1 lžícehladké mouky
2 ksžloutků
Na roládu:
200 ghrubé mouky
200 gcukru
4 ksvejce
1 lžícecitronové šťávy
špetka soli
džem
Na polevu:
100 gčokolády na vaření
100 gtuku 100 %
vodní lázeň
Na dozdobení:
1 balení„Disko“ sušenky
1 balenítrubiček, či jené ozdobné, co se dají plnit
1 sáčeklentilek
dortové svíčky

Postup:

1. Připravíme si piškotové korpusy; vajíčka jemně rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků, žloutky dáme do misky a ručně, nebo elektrickým šlehačem našleháme se třemi lžícemi moučkového cukru do husté pěny, z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme zbylý cukr a ušleháme do husta, do žloutkové pěny zamícháme část tuhého sněhu, zlehka zamícháme prosátou mouku a nakonec přidáme zbylý sníh, ihned po dokončení těsta je nutné ho dát péci, pečeme stejnoměrně, při teplotě 170 °C – těsto tak pomalu nabývá a nepopraská, piškot je upečený, když okraje těsta odstávají od plechu nebo formy, pokud vpíchneme párátko do těsta a po vytažení se buchta na párátko nelepí, je hotovo, postup ještě jednou zopakujeme, na vláček budeme potřebovat dva korpusy!
2. Hotové prochladlé piškoty rozkrájíme do požadované velikosti a tvaru
3. Připravíme si roládu; žloutky ušleháme a za stálého míchání zvolna přidáváme citrónovou šťávu a cukr, potom prosátou hrubou mouku vetřeme do žloutků, nakonec z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně vmícháme do těsta, piškotové těsto rozetřeme do výše 1 až 1,5 cm, pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C, na plechu vyloženém vymaštěným a moukou posypaným papírem, dozlatova, ještě teplé je zatočíme, pak znovu rozvineme a odstraníme papír, roládu pomažeme jemným džemem a znovu zatočíme
4. Připravíme si smetanový krém; v malém hrnci rozmícháme smetanu, cukr, mouku, pudinkový prášek a žloutky vložíme do vodní lázně a směs šleháme, za stálého míchání, do zhoustnutí, odstavíme a za občasného zamíchání necháme vychladnout
5. Připravíme si čokoládovou polevu; do vařící vody vložíme misku s ingrediencemi a necháme povolit, důkladně promícháme a můžeme použít
6. Vykrájené korpusy slepíme vanilkovým krémem, necháme ztuhnout v lednici, pak polijeme čokoládovou polevou, opět necháme ztuhnout, čokoládou přelijeme i piškotovou roládu
7. Kulaté sušenky ozdobíme polevou (nakreslíme tvar kola) krémem přilepíme lentilky, tím přilepíme kola k základu vláčku
8. Roládu nalepíme k tělu vláčku, opět krémem, do rolády zatlačíme trubičky jako komínky, nakonec do vláčku zapícháme dortové svíčky.

Doporučení:

Ze zbytků korpusu můžeme vytvarovat vlek, který poveze zbylé trubičky, ten můžeme místo polevy potřít zbylým krémem a například posypat kokosem, také k němu přilepíme polevou a lentilkami ozdobená kolečka.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cukrářské trendy 2020 podle Josefa Maršálka

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

číst dále ...

7 důvodů proč pít MatchaTea

MatchaTea je hitem poslední doby. I když tradičně byl tento zelený nápoj součástí zenových buddhistických obřadů v Japonsku, dnes jej pijí lidé po celé Evropě. Ptáte se proč? Dáme vám hned 7 odpovědí.

číst dále ...

Víte, čím si sladíte život? Vyznejte se v cukrech a sladidlech

Mnoho z nás miluje sladké a „oslazuje si život“ s různými dobrotami. Cukry a sladidla nás lákají v mnoha svých podobách. Pokud patříte mezi sladkomilce a rádi byste se více dozvěděli, čímpak si život oslazujete, následující řádky vám pomohou lépe se v cukrech a sladidlech vyznat.

číst dále ...

Nemůžete se dočkat letní grilovačky? Buďte trendy a rozpalte to už teď

Lidé se u ohně scházeli odjakživa. Již v pravěku ženy hlídaly plápolající oheň, aby nevyhasl, dokud se muži nevrátili z lovu s pořádným úlovkem. Svou symboliku měl i v tzv. temném středověku, když se pálil oheň v den, kdy se na kopcích scházely čarodějnice s ďáblem, aby společně domluvili, jak škodit lidem. Dnes se u ohně setkáváme za účelem stmelování – ať už s kytarou, nebo špekáčkem, častěji pak u grilu s vyhlídkou na příjemnou zábavu a skvělé jídlo.

číst dále ...

Kapary, delikatesa, která obohatí salát, tapas nebo pomazánku

Kapary, zelené cosi, s nímž si mnoho lidí neví rady. Co to je? A kam se hodí? Kapary jsou nerozvinutá poupata kapary trnité, která roste nejčastěji ve Středomoří, ale také v Asii. Jedná se o keř, který roste v puklinách skal nebo zídek, a proto bývá mnohdy považován za plevel. Ale chyba lávky, kapary jsou vynikající přísada do nejrůznějších pokrmů.

číst dále ...

5 tipů jak dietně připravit kuřecí maso

Hledáte vhodné, chutné a přesto dietní způsoby na přípravu kuřecího masa? Vyzkoušejte osvědčených 5 tipů na jeho úpravu od Drůbežářského závodu Klatovy. „Fit vaření“ nemusí být jen o dušení masa, stačí se vyhnout zbytečnému tuku a oleji a máte vyhráno! Záleží především na dochucení a hře s kořením a bylinkami, to vše můžete sami ovlivnit!

číst dále ...

MatchaTea: Valentýnské recepty

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy