REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vláček – dětský dort

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Z piškotů, piškotové rolády, smetanového krému a dalších surovin upečený a pak slepený dort pro děti. Zdobený je čokoládovou polevou, krémem, lentilkami, sušenkami, trubičkami a dortovými svíčkami.


Ingredience:
Na piškotové těsto:
120 gpolohrubé mouky
120 gmoučkového cukru
6 ksvajec
Smetanový krém:
1/4 lmléka
3 lžícepískového cukru
2 lžícepudinkového prášku s vanilkovou příchutí
1 lžícehladké mouky
2 ksžloutků
Na roládu:
200 ghrubé mouky
200 gcukru
4 ksvejce
1 lžícecitronové šťávy
špetka soli
džem
Na polevu:
100 gčokolády na vaření
100 gtuku 100 %
vodní lázeň
Na dozdobení:
1 balení„Disko“ sušenky
1 balenítrubiček, či jené ozdobné, co se dají plnit
1 sáčeklentilek
dortové svíčky

Postup:

1. Připravíme si piškotové korpusy; vajíčka jemně rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků, žloutky dáme do misky a ručně, nebo elektrickým šlehačem našleháme se třemi lžícemi moučkového cukru do husté pěny, z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme zbylý cukr a ušleháme do husta, do žloutkové pěny zamícháme část tuhého sněhu, zlehka zamícháme prosátou mouku a nakonec přidáme zbylý sníh, ihned po dokončení těsta je nutné ho dát péci, pečeme stejnoměrně, při teplotě 170 °C – těsto tak pomalu nabývá a nepopraská, piškot je upečený, když okraje těsta odstávají od plechu nebo formy, pokud vpíchneme párátko do těsta a po vytažení se buchta na párátko nelepí, je hotovo, postup ještě jednou zopakujeme, na vláček budeme potřebovat dva korpusy!
2. Hotové prochladlé piškoty rozkrájíme do požadované velikosti a tvaru
3. Připravíme si roládu; žloutky ušleháme a za stálého míchání zvolna přidáváme citrónovou šťávu a cukr, potom prosátou hrubou mouku vetřeme do žloutků, nakonec z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně vmícháme do těsta, piškotové těsto rozetřeme do výše 1 až 1,5 cm, pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C, na plechu vyloženém vymaštěným a moukou posypaným papírem, dozlatova, ještě teplé je zatočíme, pak znovu rozvineme a odstraníme papír, roládu pomažeme jemným džemem a znovu zatočíme
4. Připravíme si smetanový krém; v malém hrnci rozmícháme smetanu, cukr, mouku, pudinkový prášek a žloutky vložíme do vodní lázně a směs šleháme, za stálého míchání, do zhoustnutí, odstavíme a za občasného zamíchání necháme vychladnout
5. Připravíme si čokoládovou polevu; do vařící vody vložíme misku s ingrediencemi a necháme povolit, důkladně promícháme a můžeme použít
6. Vykrájené korpusy slepíme vanilkovým krémem, necháme ztuhnout v lednici, pak polijeme čokoládovou polevou, opět necháme ztuhnout, čokoládou přelijeme i piškotovou roládu
7. Kulaté sušenky ozdobíme polevou (nakreslíme tvar kola) krémem přilepíme lentilky, tím přilepíme kola k základu vláčku
8. Roládu nalepíme k tělu vláčku, opět krémem, do rolády zatlačíme trubičky jako komínky, nakonec do vláčku zapícháme dortové svíčky.

Doporučení:

Ze zbytků korpusu můžeme vytvarovat vlek, který poveze zbylé trubičky, ten můžeme místo polevy potřít zbylým krémem a například posypat kokosem, také k němu přilepíme polevou a lentilkami ozdobená kolečka.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Červená řepa jako nepostradatelná lahůdka nejen do upršených podzimních dnů

Pro všechny milovníky barevných jídel máme skvělou zprávu. Nastává čas připravit si krásné pokrmy, které potěší na pohled v době šedivých dnů, ale zároveň budou také vitamínovou bombou, kterou v těchto dlouhých měsících jako když najdete! Červená řepa je hvězda nejen podzimní kuchyně a dokáže svou chutí pořádně překvapit. Připravte si s námi originální recepty!

číst dále ...

Celer jako výtečná surovina tentokrát v hlavní roli

Možná i vy patříte mezi ty, kteří považují celer za nudnou zeleninu, která je vhodná maximálně do vývaru či do oblíbené svíčkové. Nenechte se však mýlit a dejte mu šanci. Pověřte celer hlavní úlohou ve své kuchyni a zkuste z něj vykouzlit originální dobroty. Uvidíte, že tento zdánlivě nenápadný kousek umí pořádně překvapit!

číst dále ...

Nejznámější totalitní drinky, aneb co se pilo za dob socialismu

Za dob komunistů byl hodně omezený výběr alkoholických nápojů a lidé si museli vystačit s tím, co bylo. Vzniklo několik klasických receptur na míchané nápoje, velké, na žízeň, těm se říkalo long drinky, menší, ty byly určené hlavně na rychlou opičku. Někdy to byly opravdu šílené kombinace. Co se tedy pilo na diskotékách či zábavách za totáče? Říká vám něco pojem Beton nebo Polejvák? A co Bavorák, tedy myšleno nápoj, ne Němec z Bavorska! :) Sepsali jsme seznam těch největších totalitních hitů na alkoholické míchačky. Po kliknutí na jejich název či fotografii se pak objeví podrobné recepty příslušných drinků.

číst dále ...

Vlašské ořechy. Víte, jak s nimi nakládat?

S plody ořešáku královského se pravděpodobně setkal každý z nás. Podobnost zvrásněných jader vlašských ořechů s mozkem je velmi příznačná, neboť vysoký obsah omega-3 mastných kyselin účinně podporuje funkci mozku.

číst dále ...

Dýňová sezóna na obzoru: Připravte si originální recepty na ohni

Léto už se pomalu blíží ke konci, ale počasí ještě stále přeje grilování, a proto je nejvyšší čas si tuto oblíbenou sezónu ještě trošku užít. Zkuste si kulinářské tvoření na ohni zpestřit a vsaďte na dýně. Jejich sezóna začíná koncem srpna a trvá až do prvních mrazíků. Máte tak spoustu času vyzkoušet neotřelé recepty.

číst dále ...

Lilek – ideální surovina pro bezmasé pokrmy

Rádi byste vytvořili plnohodnotnou hostinu bez masa a dochází vám inspirace? Co takhle vyzkoušet zajímavé recepty z lilku neboli baklažánu? Tato fialová plodina, která technicky není zeleninou, ale ovocem, se totiž dá upravovat podobně jako maso. Je však důležité jej správně upravit a dochutit, aby nebyl příliš vodnatý či olejnatý. Pokud se budete řídit našimi recepty, uvidíte, že vykouzlíte gurmánské hody, které si vychutná celá rodina.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy