REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Višňový dort

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Výrazná osvěžující chuť jemné hořké čokolády s mátovými křupinkami udělá z vašeho dortu velmi osvěžující delikatesu. Jinak dort podle tohoto receptu je připravený z pečeného dortového korpusu překrojeného na tři části, plněného šlehačkou, kompotovanými višněmi a strouhanou hořkou čokoládou, také povrch a boky dortu jsou potřené šlehačkou a ozdobené čokoládou a višněmi.


Ingredience:
Na těsto:
90 gcukru
50 gpolohrubé mouky
50 gškrobu
15 gkakaa
1 sáčekvanilkový cukr
1/2 sáčkuprášku do pečiva
1,5 lžícehorké vody
2 ksvejce
máslo a mouka na vymazání a vysypání formy
Na náplň a zdobení:
1 kelímeksmetany na šlehání
1 sáčekztužovač šlehačky
200 gvypeckovaných kompotovaných višní
50 ghořké čokolády s mátovou příchutí
celé kompotované višně na ozdobu

Postup:

1. Vejce a horkou vodu šlehejte 1 minutu elektrickým šlehačem na nejvyšší stupeň do pěny, přimíchejte cukr, vanilkový cukr a šlehejte další 2 minuty
2. Smíchejte mouku, škrob, kakao a prášek do pečiva, polovinu sypké směsi prosijte na vaječný krém a krátce na nejnižší stupeň zašlehejte, zbytek směsi zapracujte stejným způsobem
3. Připravené těsto rozetřete do máslem vymazané a moukou vysypané dortové formy a pečte v předehřáté troubě na 190 °C 30 minut, stav upečení zkontrolujte zapíchnutím špejle, po vytažení na ní nesmí být nalepené těsto
4. Upečený korpus nechte vychladnout, vyklopte z formy a rozřízněte podélně na dvě poloviny
5. Šlehačku dejte do šlehací mísy, přidejte ztužovač šlehačky a vyšlehejte elektrickým mixérem do tuha
6. Tak 20 g čokolády nastrouhejte na hrubším struhadle, vmíchejte do šlehačky a dejte do lednice vychladit
7. Kompotované višně rozřízněte a vypeckujte, stačí 200 g vypeckovaných višní, ostatní nechte celé na ozdobu
8. Na jednu polovinu korpusu vyskládejte vypeckované višně, na druhou namažte trochu ztuhlé šlehačky s lahodnými kousky čokolády a přiklopte namazanou stranou na višně
9. Celý dort pak namažte zbylou šlehačkou, označte si jednotlivé dílky dortu a na každý dejte jednu celou višeň, zbylých 30 g čokolády nasekejte na hrubší kousky a ty největší použijte jako ozdůbku k višničkám na dortu
10. Zbytek čokolády nasypte doprostřed vrchní strany dortu, na servírovacím talíři ještě obložte dort celými kompotovanými višněmi.

Doporučení:

Višně lze nahradit i kompotovanými třešněmi.

Poznámka:

Autor receptu i fotografie: Zdeněk Platl, zdroj: Čokonews.cz. Další skvělé recepty s čokoládou najdete také na facebooku Čokonews.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Sladké vánoční moučníky a dezerty z celého světa

Na žádné slavnostně prostřené vánoční tabuli nesmí chybět sladký moučník, či dezert. Všude tam, kde se vánoce slaví, se právě na tyto svátky připravují tradiční sladké pokrmy s dlouhou historií. Oblast od oblasti, stát od státu, každý národ má ten svůj slavný vánoční dezert. Znáte slovenský Štědrák? A co francouzský Bûche de Nöel? V tomto článku najdete inspiraci na 10 nejznámějších sladkých vánočních dezertů z celého světa.

číst dále ...

5 receptů na nepečené cukroví, které by nemělo na vaši vánoční tabuli chybět

Nemáte čas na pečení cukroví? Nevadí, zkuste nepečené varianty vánočních cukrovinek. Nebudete muset sedět hodiny u trouby a hlídat, aby se nepřipálily, a zamilujete si je pro jejich jednoduché zpracování. Nepečené druhy jsou velmi oblíbené také161 u dětí, které vám s jejich přípravou určitě rády pomohou.

číst dále ...

Bagetu za odběr: Bageterie Boulevard hledá v kampani nové dárce krevní plazmy

Bageterie Boulevard ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí ve Střešovicích spouští kampaň na podporu dárců krve a krevní plazmy. Za každé darování nabízí firma dárcům voucher na jednu Rychlovku k doplnění energie po odběru. Cílem kampaně je nejen zvýšit počet dárců, ale také povědomí o důležitosti odběrů krve a jejích složek a v současné době i tzv. rekonvalescentní plazmy, tedy plazmy obsahující protilátky od osob, které prodělaly infekci SARS-CoV-2 nebo onemocnění covid-19. Tato plazma se podává hospitalizovaným pacientům se středně závažným a těžším průběhem onemocnění covid-19 a díky obsaženým protilátkám zabraňuje množení viru v těle a pomáhá při léčbě.

číst dále ...

Ochutnejte pravé sicilské cannoli!

Cannoli je typický italský dezert ve tvaru trubiček, jehož kolébkou je Sicílie, proto bývají často označovány také jako cannoli siciliani. Tradičně se toto pečivo plní sýrem ricotta a připravovat jej lze na různé způsoby – kraje se zdobí drcenými pistáciemi či ořechy, čokoládou, koktejlovými třešněmi, kandovaným ovocem či strouhanou citrusovou kůrou.

číst dále ...

Mák, dýně a mrkev – 3 podzimní recepty na podporu imunitu

Zatímco pro někoho je podzim časem dlouhých procházek a večerů u krbu s knihou, pro ty se slabší imunitou nastává čas viróz a nekončící rýmy. Zde je několik receptů z lokálních surovin, které zpříjemní podzimní dny a zároveň prospějí zdraví i imunitnímu systému.

číst dále ...

Užijte si vánoční atmosféru společně a upečte si s dětmi perníkovou chaloupku

Nejkrásnější svátky v roce se pomalu blíží a vy si už jistě lámete hlavu tím, abyste vše stihli, měli včas napečeno a dopřáli svým blízkým to nejlepší. Zkuste ale trošku zvolnit a užít si svátky v poklidu s těmi, kteří jsou vám nejblíž. Zapalte si vonné svíčky, pusťte si koledy a upečte si s dětmi sen každé ratolesti – perníkovou chaloupku. Úspěch je předem zaručen, a navíc si užijete spoustu legrace.

číst dále ...

Vánoční cukroví jinak: Dejte sbohem pšeničné mouce a vyzkoušejte neobvyklé druhy

Perníčky, rumové kuličky i oblíbené linecké – zkuste při pečení cukroví místo klasické pšeničné mouky a z nich připravených ingrediencí zapojit jiné alternativy. Uvidíte, že vánoční tabuli obohatí nejen svou neobyčejnou chutí, ale také nutriční hodnotou a lehkostí. Ta se o Vánocích obzvláště hodí, protože na dietu obvykle není ani pomyšlení!

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy