REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Višňový dort

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Výrazná osvěžující chuť jemné hořké čokolády s mátovými křupinkami udělá z vašeho dortu velmi osvěžující delikatesu. Jinak dort podle tohoto receptu je připravený z pečeného dortového korpusu překrojeného na tři části, plněného šlehačkou, kompotovanými višněmi a strouhanou hořkou čokoládou, také povrch a boky dortu jsou potřené šlehačkou a ozdobené čokoládou a višněmi.


Ingredience:
Na těsto:
90 gcukru
50 gpolohrubé mouky
50 gškrobu
15 gkakaa
1 sáčekvanilkový cukr
1/2 sáčkuprášku do pečiva
1,5 lžícehorké vody
2 ksvejce
máslo a mouka na vymazání a vysypání formy
Na náplň a zdobení:
1 kelímeksmetany na šlehání
1 sáčekztužovač šlehačky
200 gvypeckovaných kompotovaných višní
50 ghořké čokolády s mátovou příchutí
celé kompotované višně na ozdobu

Postup:

1. Vejce a horkou vodu šlehejte 1 minutu elektrickým šlehačem na nejvyšší stupeň do pěny, přimíchejte cukr, vanilkový cukr a šlehejte další 2 minuty
2. Smíchejte mouku, škrob, kakao a prášek do pečiva, polovinu sypké směsi prosijte na vaječný krém a krátce na nejnižší stupeň zašlehejte, zbytek směsi zapracujte stejným způsobem
3. Připravené těsto rozetřete do máslem vymazané a moukou vysypané dortové formy a pečte v předehřáté troubě na 190 °C 30 minut, stav upečení zkontrolujte zapíchnutím špejle, po vytažení na ní nesmí být nalepené těsto
4. Upečený korpus nechte vychladnout, vyklopte z formy a rozřízněte podélně na dvě poloviny
5. Šlehačku dejte do šlehací mísy, přidejte ztužovač šlehačky a vyšlehejte elektrickým mixérem do tuha
6. Tak 20 g čokolády nastrouhejte na hrubším struhadle, vmíchejte do šlehačky a dejte do lednice vychladit
7. Kompotované višně rozřízněte a vypeckujte, stačí 200 g vypeckovaných višní, ostatní nechte celé na ozdobu
8. Na jednu polovinu korpusu vyskládejte vypeckované višně, na druhou namažte trochu ztuhlé šlehačky s lahodnými kousky čokolády a přiklopte namazanou stranou na višně
9. Celý dort pak namažte zbylou šlehačkou, označte si jednotlivé dílky dortu a na každý dejte jednu celou višeň, zbylých 30 g čokolády nasekejte na hrubší kousky a ty největší použijte jako ozdůbku k višničkám na dortu
10. Zbytek čokolády nasypte doprostřed vrchní strany dortu, na servírovacím talíři ještě obložte dort celými kompotovanými višněmi.

Doporučení:

Višně lze nahradit i kompotovanými třešněmi.

Poznámka:

Autor receptu i fotografie: Zdeněk Platl, zdroj: Čokonews.cz. Další skvělé recepty s čokoládou najdete také na facebooku Čokonews.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy