Závin z kynutého těsta naplněný makovou náplní a višněmi, upečený dozlatova.
Ingredience:
500 g | hladké mouky |
250 g | hery |
30 g | droždí |
3 dl | mléka |
1 lžička | cukru |
špetka soli | |
mouka na vál | |
moučkový cukr na posypání | |
Na náplň: | |
200 g | mletého máku |
100 g | jemně mletých piškotů |
6 lžic | vypeckovaných višní |
1-2 lžíce | rumu |
2,5 dl | mléka |
1 ks | vejce |
1 ks | sáčku vanilinového cukru |
špetka mleté skořice | |
krupicový cukr na doslazení |
Postup:
1. Rozdrobené droží, lžičku cukru i mouky rozmícháme v části vlažného mléka a na teplém místě necháme vzejít kvásek
2. Do mísy prosejeme hladkou mouku, přidáme změklý nastrouhaný tuk, sůl, kvásek a za postupného přilévání zbylého mléka zaděláme vláčné těsto, které necháme v teple vykynout
3. Mletý mák za stálého míchání povaříme v mléce, odstavíme z tepla, vmícháme na jemno mleté piškoty, rum, vejce, vanilinový cukr, skořici a podle chuti náplň dosladíme
4. Těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát, potřeme ho makovou náplní, poklademe višněmi, stočíme do závinu, přendáme na plech vyložený pečicím papírem, vložíme do trouby a pečeme při 160-170 °C dozlatova
5. Upečený závin posypeme moučkovým cukrem.