Višeň, která dominuje chutí v tomto výjimečném dezertu, podbarveném horkým nugátem a smetanou, lze nádherně spárovat se šumivým vínem například Bohemia Sekt demi sec červené.
Ingredience:
Těsto: | |
250 g | měkkého tvarohu |
150 g | hrubé mouky |
8 lžic | nugátu (nebo nutelly) |
3 lžíce | másla |
1 lžíce | moučkového cukru |
1 ks | vejce |
špetka soli | |
na špičku nože skořice | |
vypeckované višně – 1 ks na knedlík | |
Espuma: | |
5 lžic | višňového sirupu |
250 ml | smetany |
125 ml | zakysané smetany |
2 lžíce | moučkového cukru |
4 ks | kopečky vanilkové zmrzliny |
Postup:
- Suroviny na těsto smícháme a necháme cca 15 minut odpočívat v chladničce.
- Poté vždy z kousku těsta pomocí dlaní vytvarujeme placičku. Do středu vložíme višeň, opatrně ji obalíme těstem a vyválíme kulaté knedlíčky. Ty pak vaříme ve vroucí vodě cca 5 minut.
- Po uvaření knedlíčky vložíme do rozpuštěného másla se skořicí a lžící moučkového cukru.
- Vyšlehanou smetanu smícháme s višňovým sirupem, nugát rozehřejeme v misce na vodní lázni a zakysanou smetanu promícháme s moučkovým cukrem. Doplníme vanilkovou zmrzlinou.
Tip sommeliera: „Višeň, která dominuje chutí v tomto výjimečném dezertu, podbarveném horkým nugátem a smetanou, lze nádherně spárovat se šumivým vínem Bohemia Sekt demi sec červené. Aroma po peckovém ovoci, chuť, která připomíná višňovou marmeládu, a vyšší zbytkový cukr je skvělá kombinace pro tento dezert,“ říká sommelier Petr Mašek.
Poznámka:Recept k článku: Přivítejte léto ve své kuchyni: Vyzkoušejte skvělé letní recepty, které ve spojení s vínem tvoří dokonalou harmonii