REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vinné klobásy (jak je dělal můj děda Eichler)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Recept na tradiční vinné klobásy, jak je připravoval děda Eichler v minulém století.


Ingredience:
45 %libové vepřové maso
35 %tučné vepřové maso z bůčku
7 %housky
7 %mléka
6 %přírodní bílé víno, nejlépe Muškát
Koření na 10 kg vinných klobás navážíme:
160 gsoli
10 gmletého pepře
4 gmuškátového květu
4 gcitronové kůry

Postup:

1. K přípravě vinných klobás používáme co možná nejjemnější libové maso nejlépe z vepřové kýty nebo z plecka a tučného vepřového masa z bůčku, maso opracujeme a zbavíme všech tvrdých šlach případně blan, libové a tlusté maso meleme každé zvlášť, libové maso umeleme na strojku co možná nejjemněji a to dvakrát, tučné maso umeleme rovněž tak, ale pouze jednou
2. Dále pak, do větší nádoby vložíme housky namočené v mléce a rozetřeme je tak, aby nebyly jejich kůrky zřetelné, pak do nádoby přidáme na jemno umleté libové mleté maso, směs důkladně promícháme, aby se maso spojilo s houskami a mlékem v celistvou hmotu
3. Do této celistvé hmoty přidáme vino, do kterého jsme asi tak dvě hodiny předem přidali kořenící směs se solí (všechno koření nadrtíme), vše pak musíme důkladně promíchat
4. Nakonec přidáme mleté tučné maso, směs důkladně promícháme, aby tučné maso zůstalo ve hmotě v jemných, sotva znatelných zrnech.

Vinné klobásy pak můžeme připravovat několika způsoby:
Mohou se upravit podobně jako karbanátky nebo sekaná. Pokud volíme variantu karbanátky, obalíme je v mouce a opečeme v tuku po obou stranách. V případě varianty sekaná je potřeme bílkem a dáme do trouby upéct. Připravenou klobásovou směs ale také můžeme plnit do skopových střívek nebo do tenkých vepřových střev. Pokud volíme variantu střeva, po naplnění z nich odkrajujeme kousky asi 30 cm dlouhé o hmotnosti asi 150 g. Tyto kousky pak zatočíme do tvaru hlemýždí ulity, kterou zpevníme propíchnutím špejlí. Obalíme je v mouce a opečeme v tuku po obou stranách.

Poznámka:

Recept nám vložil na fecebook pan František Eichler. Recept je z oblasti kolem Ústí nad Labem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Výlety za vínem – Zastavte se v Rakvicích v Enothece

Putování za vínem se stále těší obrovské oblibě. Morava je synonymem pro nádherné vinice, a ještě nádhernější víno. Pokud se chystáte za poznáním skvělého vína, určitě si přidejte na seznam návštěvu a degustaci v moderní Enothece Vinselekt Michlovský v Rakvicích.

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Zdraví i krása ukryté v syrovátce

Žlutozelená tekutina vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů či tvarohů, ale rozhodně se nejedná o odpad! Má totiž zázračné účinky na zdraví i na krásu. V létě chutná jako osvěžující nápoj a je součástí zdravých receptů…

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy