REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Větrníčky z odpalovaného těsta

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Odpalované těsto vytvarované do tvaru větrníčků, upečené dozlatova, naplněné žloutkovým krémem.


Ingredience:
Na těsto:
260 mlvody
200 ghladké mouky
100 gmásla
5 ksvajec
špetka soli
Na žloutkový krém:
500 mlmléka
125 gcukru krupice
125 gmásla
2 ksžloutků
2 kspudinkového prášku
1 ksvanilkový cukr

Postup:

1. Do vroucí osolené vody s máslem nasypeme hladkou mouku, teplotu zmírníme a vařečkou těsto mícháme tak dlouho, až se přestane lepit na stěny a dno nádoby (těsto by mělo vytvořit kouli a na dně nádoby zůstane bílý povlak)
2. Spařené těsto dáme do studené mísy a propracováváme, dokud trochu nevychladne, pak do vlažného těsta zapracujeme vejce, až bude hladké a lesklé
3. Těstem naplníme cukrářský sáček s řezanou hubičkou a na plech vyložený pečicím papírem nastříkáme větrníky nebo věnečky
4. Dáme do trouby a pečeme při 200 °C asi 20 minut, pokud jsou to jen kroužky (věnečky), pokud jsou ale tvary plné (větrníky), po 20 minutách teplotu zmírníme a dopečeme dozlatova
5. Mezitím připravíme krém; v malém množství mléka rozšleháme žloutky a pudinkové prášky, zavaříme je do zbylého mléka s krupicovým i vanilkovým cukrem, necháme vychladnout a zašleháme do másla 6. Upečené korpusy necháme vychladnout na kovové mřížce, pak rozkrojíme a plníme připraveným žloutkovým krémem.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

7 potravin, kvůli kterým nemůžete usnout

V současnosti se nemalá část populace potýká s nedostatkem spánku. Na vině mohou být starosti s prací, se školou, ale také s pandemií koronaviru, kdy se bojíme o své zdraví. Mnoho z nás moc dobře zná pocit, kdy si jdeme lehnout, dlouhé hodiny se převalujeme ze strany na stranu a nemůžeme usnout. Stoupá pocit zoufalství, začínáme se potit, únava se zvyšuje, ale tolik potřebný spánek nepřichází. Na vině mohou být potraviny, které zkonzumujeme během večera. O kterých je řeč?

číst dále ...

Nová anketa! Váš nejoblíbenější český zákusek?

Díky dotazu jednoho našeho čtenáře jsme zjistili, že nás v redakci také velmi zajímá, jaký český zákusek patří mezi ten nejoblíbenější. A proto pusťte se do hlasování, ať víme, jakou laskominu si nejčastěji my Češi vlastně dopřejeme.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare a vyzkoušejte zbrusu nové recepty – pochutnáte si a navíc můžete soutěžit o parádní výhry!

Pravá chuť slunné Itálie u vás doma. Jarní soutěž s Rio Mare je v plném proudu a zkusit štěstí může opravdu každý! Je to snadné, stačí zakoupit libovolný produkt Rio Mare kdekoli po celé České republice včetně e-shopů, zaregistrovat účtenku na www.riomaresoutez.cz a pak jen na konci měsíce doufat, že budete ti šťastní vylosování.

číst dále ...

Jarní polévky do každého jídelníčku

Špenátová, kedlubnová nebo cibulová polévka – nahlédněte pod pokličku oblíbených jarních polévek a inspirujte se třeba při vaření nedělního obědu. Osvěží, a navíc přinesou do kuchyně jaro. Ať už sáhnete po krémové konzistenci nebo té klasické, uděláte radost nejen sobě, ale i vašemu tělu. Dejte si však pozor, ze kterých produktů polévky připravujete.

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

Kapusta, polníček a řeřicha. Pusťte jaro do své kuchyně

Kvetoucí stromy a zpívající ptáci nám dávají jasně najevo, že je jaro už konečně tady. Kromě sluníčka a probouzející se přírody už také vykukuje první zelenina. Je tak nejvyšší čas dát sbohem vydatným a hutným pokrmům a otevřít se lehčím variantám. Mladá jarní zelenina vesměs nevyžaduje žádné složité úpravy a její chuť vynikne i krátkým varem. Báječná je však i zasyrova. Představíme vám 3 druhy zeleniny, které by neměly chybět v žádném jarním salátu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy