REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Větrníčky s tvarohovým krémem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Odpalované těsto ve tvaru větrníků, plněné tvarohovým krémem.


Ingredience:
Recept na odpalované
těsto:
100 gmásla nebo rostlinného tuku
150 ghladké mouky
250 mlvody
4 ksvajec
špetka soli
tuk na vymazání plechu
Krém:
125 gtučného tvarohu
10 ginstantního kakaa
15 gmásla (Hery)
5 gcukru
2 lžíceušlehané šlehačky

Postup:

1. Do nádoby odměříme vodu, přidáme sůl, máslo (nebo rostlinný tuk) a přivedeme k varu
2. Jakmile se voda začne vařit, vsypeme hladkou mouku, ihned zmírníme teplotu a dobře mícháme, aby se neutvořily žmolky
3. Na velmi mírném ohni a za stálého míchání těsto krátce spařujeme
4. Správně spařené těsto poznáme podle toho, že se začne oddělovat ode dna i stěn nádoby, je pevné a lesklé
5. Spařené těsto přendáme do studené mísy, mícháme ho a propracováváme, až částečně prochladne
6. Do těsta postupně zapracujeme jedno vejce po druhém a každé s těstem dobře spojíme, než přidáme další
7. Hotové odpalované těsto musí být husté, hladké a lesklé
8. Plech vymažeme tukem nebo vyložíme pečicím papírem a zdobícím sáčkem na něj stříkáme tvary podle daného receptu
9. Plech vložíme do hodně vyhřáté trouby (200-220 °C)
10. Rychlým zahřátím se v těstě vytvoří pára, která pečivo nafoukne
11. Po dobu 7 minut nesmíme troubu otevírat, abychom neporušili nabývání těsta, jinak by pečivo bylo nízké a tvrdé
12. Po uplynutí této doby teplotu zmírníme a pečivo dopékáme zvolna, aby zůstalo uvnitř vláčné
13. Když je povrch zbarven dozlatova, necháme těsto v pootevřené troubě ještě asi 10 minut dosušit.
14. Tvaroh rozšleháme s trochou vody, cukrem a instantním kakaem
15. Do krému lehce vmícháme ušlehanou šlehačku 16. Připraveným krémem naplníme rozkrojené větrníky, které pak ještě nezapomeneme posypat mletým cukrem.

Doporučení:

Všechny suroviny na odpalované těsto musíme přesně odměřit, nikdy je nedáváme jen od oka. Křehké odpalované těsto připravíme, když místo másla použijeme vepřové sádlo.Mouku nasypeme do vroucí vody najednou, jinak by se mohly utvořit žmolky, které už těžko rozmícháme.Spařené těsto dáme do studené mísy a až po prochladnutí přidáváme jedno vejce po druhém. V horkém těstě by vejce mohla zřídnout a těsto by nebylo hladké.Vejce by měla mít pokojovou teplotu, jinak se s těstem budou špatně spojovat. Na jednom plechu pečeme vždy stejně velké tvary, aby byly všechny rovnoměrně propečené.Pečivo dobře nabude, když do trouby postavíme hrnek s vodou. Pečivo rozkrojíme ještě horké, jinak se bude lámat, plníme ho až po vychladnutí.Odpalované těsto plněné krémem je výborné, ale naplněné pečivo nesmí dlouho stát, protože zvlhne a ztratí svou křehkost.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Nejlepší pomocníci do kuchyně pro profesionální i domácí použití

Plnička klobás Kdo by neměl rád klobásy. Směs na dobrou klobásu je opravdu jednoduché vyrobit, jelikož se skládá pouze z kvalitního mletého masa libového i tučného a různých směsí koření. Dá se vyrobit v podstatě s jakékoliv masa i ze směsi různých druhů. Zásadním problémem při přípravě klobás a jitrnic je ale plnění klobás. Špatně se odhaduje množství směsi tak, aby v klobáse nebyly vzduchové bubliny a zároveň aby nepraskla. V tom pomůže plnička klobás, která je určená do profesionální kuchyně, ale i na domácí výrobu. Ocení ji každý zejména během zabíjačky, kdy se připravují jelita a jitrnice opravdu ve […]

číst dále ...

Oblíbený letní dezert třikrát jinak. Kouzlete s ovocem!

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

číst dále ...

Nastává období slaďoučkých malin, vyzkoušejte je v originálních receptech

Léto je v plném proudu a konečně je k dostání lokální ovoce, na které jsme všichni tak dlouho čekali. Maliny – tyto šťavnaté bobulky jsou výborné samy o sobě, ale co je tentokrát zkusit ještě jinak? Propojte jejich perfektní sladkokyselou chuť s jinými ingrediencemi a překvapte své nejbližší během večerního posezení na terase pokrmy s neotřelými kombinacemi.

číst dále ...

Fenomén jménem Cava

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

číst dále ...

Sezóna rajčat v plném proudu. Ponechte si jejich výtečnou chuť po celý rok

Konec srpna vždy znamená jediné – sezóna rajčat se bude blížit do finále. Pokud toužíte po tom, abyste si jejich výtečnou chuť ponechali i o něco déle, můžete se pokusit o výrobu domácího kečupu, pesta nebo oblíbených sušených rajčat. Přinášíme tipy na recepty, které budete milovat. Dbejte ale na to, abyste pro své dobroty vybírali kvalitní suroviny.

číst dále ...

Chuť moře se vrací. V září zahajuje třetí ročník festivalu Prague Mussel Week

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

číst dále ...

Kofi-Kofi: Budování franšízingových poboček nám dává smysl

Milovníkům kávy asi netřeba představovat společnost Kofi-Kofi. Ostatní možná zbystří, když napovíme, že se jedná o mobilní stánky s kávou, které jsou v retro stylu a obslouží vás v nich mladí usměvaví studenti. Letos v srpnu to bude 10 let, kdy do ulic Brna vyjel první KofiTruck. Následovala Praha, Olomouc, Plzeň a také Znojmo. O tom, jak celý projekt vznikl jsme si povídali s jedním ze zakladatelů, Igorem Slavíkem.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy