REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Větrníčky s tvarohovým krémem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Odpalované těsto ve tvaru větrníků, plněné tvarohovým krémem.


Ingredience:
Recept na odpalované
těsto:
100 gmásla nebo rostlinného tuku
150 ghladké mouky
250 mlvody
4 ksvajec
špetka soli
tuk na vymazání plechu
Krém:
125 gtučného tvarohu
10 ginstantního kakaa
15 gmásla (Hery)
5 gcukru
2 lžíceušlehané šlehačky

Postup:

1. Do nádoby odměříme vodu, přidáme sůl, máslo (nebo rostlinný tuk) a přivedeme k varu
2. Jakmile se voda začne vařit, vsypeme hladkou mouku, ihned zmírníme teplotu a dobře mícháme, aby se neutvořily žmolky
3. Na velmi mírném ohni a za stálého míchání těsto krátce spařujeme
4. Správně spařené těsto poznáme podle toho, že se začne oddělovat ode dna i stěn nádoby, je pevné a lesklé
5. Spařené těsto přendáme do studené mísy, mícháme ho a propracováváme, až částečně prochladne
6. Do těsta postupně zapracujeme jedno vejce po druhém a každé s těstem dobře spojíme, než přidáme další
7. Hotové odpalované těsto musí být husté, hladké a lesklé
8. Plech vymažeme tukem nebo vyložíme pečicím papírem a zdobícím sáčkem na něj stříkáme tvary podle daného receptu
9. Plech vložíme do hodně vyhřáté trouby (200-220 °C)
10. Rychlým zahřátím se v těstě vytvoří pára, která pečivo nafoukne
11. Po dobu 7 minut nesmíme troubu otevírat, abychom neporušili nabývání těsta, jinak by pečivo bylo nízké a tvrdé
12. Po uplynutí této doby teplotu zmírníme a pečivo dopékáme zvolna, aby zůstalo uvnitř vláčné
13. Když je povrch zbarven dozlatova, necháme těsto v pootevřené troubě ještě asi 10 minut dosušit.
14. Tvaroh rozšleháme s trochou vody, cukrem a instantním kakaem
15. Do krému lehce vmícháme ušlehanou šlehačku 16. Připraveným krémem naplníme rozkrojené větrníky, které pak ještě nezapomeneme posypat mletým cukrem.

Doporučení:

Všechny suroviny na odpalované těsto musíme přesně odměřit, nikdy je nedáváme jen od oka. Křehké odpalované těsto připravíme, když místo másla použijeme vepřové sádlo.Mouku nasypeme do vroucí vody najednou, jinak by se mohly utvořit žmolky, které už těžko rozmícháme.Spařené těsto dáme do studené mísy a až po prochladnutí přidáváme jedno vejce po druhém. V horkém těstě by vejce mohla zřídnout a těsto by nebylo hladké.Vejce by měla mít pokojovou teplotu, jinak se s těstem budou špatně spojovat. Na jednom plechu pečeme vždy stejně velké tvary, aby byly všechny rovnoměrně propečené.Pečivo dobře nabude, když do trouby postavíme hrnek s vodou. Pečivo rozkrojíme ještě horké, jinak se bude lámat, plníme ho až po vychladnutí.Odpalované těsto plněné krémem je výborné, ale naplněné pečivo nesmí dlouho stát, protože zvlhne a ztratí svou křehkost.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy