REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Větrník z plechu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dezert chutí podobný klasickým větrníkům, složený ze dvou náplní, upečený v celku v troubě na plechu ozdobený karamelovou polevou.


Ingredience:
Na těsto:
230 ghladké mouky
230 gmásla
750 mlvody
8 ksvajec
Na karamelovou náplň:
250 gmásla
750 mlmléka
2 sáčkykaramelové pudinky (nejlépe Dr. Oetker)
cukr moučka dle chuti (dala jsem 4 lžíce)
Na šlehačkovou náplň:
500 mlsmetany ke šlehání 31 %
2 sáčkyztužovače šlehačky
Na karamelovou polevu:
250 mlsmetany na šlehání
250 gcukru krupice

Postup:

1. Vodu rozehřejeme s máslem, pak přidáme mouku a za stálého míchání vaříme na mírném ohni, až se těsto nelepí na vařečku ani hrnec, cca 5-10 min
2. Do vychladlé hmoty zašleháme po jednom vajíčka, mícháme vařečkou, šlehačem to nelze
3. Těsto rozdělíme na poloviny, 2 plechy vymažeme sádlem, propláchneme ledovou vodou, kterou samozřejmě vylijeme, na každý plech stěrkou rozetřeme těsto a dáme do trouby vyhřáté na 200 °C, pečeme cca 20-30 minut, během pečení troubu neotvíráme, jinak by nám splaskly boule 4. Jednu upečenou placku necháme na plechu, rozetřeme na ni stěrkou karamelovou náplň, uhladíme, pak dáme šlehačkovou náplň
5. Poté přeneseme opatrně z druhého plechu placku a položíme ji nahoru, a na tu pak nalijeme karamelovou polevu
6. Necháme ztuhnout, nejlépe do druhého dne.

Příprava pudinkové náplně:
Uvaříme pudink a necháme zcela vychládnout. Mezitím si změklé máslo vyšleháme doběla s moučkovým cukrem. Do této hmoty pak po částech zašleháme chladný pudink.

Příprava šlehačkové náplně:
Šlehačku vyšleháme dotuha se ztužovači.

příprava karamelové polevy:
Cukr zkaramelizujeme, přidáme horkou skoro vařící smetanu. Bacha! Hrozně to vzkypí, pění… nespalte si ruce! Mícháme usilovně, až začne karamel tuhnout a horký ho ihned nalijeme na horní plát.

Doporučení:

Mouku je lépe prosít přes sítko. Pokud se vám udělají hrudky, nezoufejte, buďte trpělivé a míchejte. Při přípravě karamelu je důležité cukr úplně rozpustit, ovšem ne příliš dotmava, jinak to bude hořké. Smetanu nalejte opravdu vařící. Budou se vám možná tvořit hrudky, ale ztlumte plamen a trpělivé míchejte.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i receptu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy