REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Větrník z plechu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dezert chutí podobný klasickým větrníkům, složený ze dvou náplní, upečený v celku v troubě na plechu ozdobený karamelovou polevou.


Ingredience:
Na těsto:
230 ghladké mouky
230 gmásla
750 mlvody
8 ksvajec
Na karamelovou náplň:
250 gmásla
750 mlmléka
2 sáčkykaramelové pudinky (nejlépe Dr. Oetker)
cukr moučka dle chuti (dala jsem 4 lžíce)
Na šlehačkovou náplň:
500 mlsmetany ke šlehání 31 %
2 sáčkyztužovače šlehačky
Na karamelovou polevu:
250 mlsmetany na šlehání
250 gcukru krupice

Postup:

1. Vodu rozehřejeme s máslem, pak přidáme mouku a za stálého míchání vaříme na mírném ohni, až se těsto nelepí na vařečku ani hrnec, cca 5-10 min
2. Do vychladlé hmoty zašleháme po jednom vajíčka, mícháme vařečkou, šlehačem to nelze
3. Těsto rozdělíme na poloviny, 2 plechy vymažeme sádlem, propláchneme ledovou vodou, kterou samozřejmě vylijeme, na každý plech stěrkou rozetřeme těsto a dáme do trouby vyhřáté na 200 °C, pečeme cca 20-30 minut, během pečení troubu neotvíráme, jinak by nám splaskly boule 4. Jednu upečenou placku necháme na plechu, rozetřeme na ni stěrkou karamelovou náplň, uhladíme, pak dáme šlehačkovou náplň
5. Poté přeneseme opatrně z druhého plechu placku a položíme ji nahoru, a na tu pak nalijeme karamelovou polevu
6. Necháme ztuhnout, nejlépe do druhého dne.

Příprava pudinkové náplně:
Uvaříme pudink a necháme zcela vychládnout. Mezitím si změklé máslo vyšleháme doběla s moučkovým cukrem. Do této hmoty pak po částech zašleháme chladný pudink.

Příprava šlehačkové náplně:
Šlehačku vyšleháme dotuha se ztužovači.

příprava karamelové polevy:
Cukr zkaramelizujeme, přidáme horkou skoro vařící smetanu. Bacha! Hrozně to vzkypí, pění… nespalte si ruce! Mícháme usilovně, až začne karamel tuhnout a horký ho ihned nalijeme na horní plát.

Doporučení:

Mouku je lépe prosít přes sítko. Pokud se vám udělají hrudky, nezoufejte, buďte trpělivé a míchejte. Při přípravě karamelu je důležité cukr úplně rozpustit, ovšem ne příliš dotmava, jinak to bude hořké. Smetanu nalejte opravdu vařící. Budou se vám možná tvořit hrudky, ale ztlumte plamen a trpělivé míchejte.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i receptu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Lahodné letní recepty bez výčitek

Hledáte inspiraci, co si rychle během letních veder připravit k snídani, svačině či hlavnímu jídlu, abyste zároveň nemuseli přemýšlet o tom, jestli to neohrozí vaši linii? Máme pro vás několik tipů na chutné recepty od výživové poradkyně programu Cambridge Weight Plan Hany Borkovcové. A jako přidanou hodnotu nabízíme rychlost přípravy a záruku pochutnání a přitom nehladovění!

číst dále ...

Bez bílkovin do plavek nezhubnete. Kde všude je najdete?

Mysleli jste si, že příjem proteinů je klíčový pouze pro sportovce? Tak to je velký omyl. Bílkoviny neboli proteiny jsou nepostradatelnou součástí jídelníčku nás všech, a protože si je tělo neukládá do zásoby, je třeba ho pravidelně zásobit vhodnou stravou. Proteiny jsou důležité především k růstu a obnově buněk, k tvorbě svalů, k produkci hormonů a protilátek. Rovněž jsou naprosto stěžejní při redukci váhy. Jejich nedostatek se projevuje zvýšeným pocitem hladu či chutěmi na sladké. Kolik proteinu správně denně přijmout, aby se výsledek odrazil na postavě?

číst dále ...

Mexiko, Itálie, New York: Po stopách nejlepších koktejlů světa

Mezinárodní den koktejlů (13. května) se nezadržitelně blíží. Víte, že tento světově uznávaný svátek založil barman a významný český publicista Alexander Mikšovic? První oslava se uskutečnila už v roce 1999. Květen tedy patří mezi měsíce oslavující koktejly z různých koutů zeměkoule. Opravdoví fajnšmekři ale ví, že ty nejlepší drinky vám namíchají přímo v destinacích, kde se zrodily. Kupte si letenku a vydejte se s námi na cestu kolem „koktejlového světa“.

číst dále ...

Večeře pod širým nebem s přáteli: V jednoduchosti je pohoda!

Setkávání v kruhu kamarádů a známých je skvělou příležitostí se uvolnit. Možná se s kamarády čas od času scházíte u karet, deskových her, filmů nebo prostě u něčeho dobrého k pití. Zkuste udělat změnu a pozvěte je na společnou domácí večeři pod širým nebem – a udělejte ji nekompromisně jednoduchou!

číst dále ...

Je to BIO, nebo ne? Naučte se rozpoznávat loga a s nimi i kvalitu

Farmářské, domácí, ze statku či od babičky. Takovými přízvisky se obaly produktů na pultech obchodních řetězců jen hemží. Nenechte se lehce zmást líbivými názvy. Pokud hledáte opravdovou bio kvalitu, je nutné se řídit certifikovanými značkami, jen podle nich totiž poznáte, co opravdu kupujete. Jak se ale ve značení vyznat, co přesně symboly znamenají a na co si dát pozor?

číst dále ...

Osvěžující ledové čaje, nanuky bez konzervantů a limonády z přírody. Domácí letní nápoje si připravíte jako nic

Limonády a nanuky patří k létu stejně jako prázdniny nebo plná koupaliště. Bez nich by to prostě nebylo ono! Pro kýžené sladké osvěžení přitom ani nemusíte do obchodu, domácí ledový čaj nebo nanuk z přírodní ovocné šťávy si zvládnete připravit i sami doma – trvá to pár minut a výsledek je učiněná lahoda.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy