REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Větrník z plechu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dezert chutí podobný klasickým větrníkům, složený ze dvou náplní, upečený v celku v troubě na plechu ozdobený karamelovou polevou.


Ingredience:
Na těsto:
230 ghladké mouky
230 gmásla
750 mlvody
8 ksvajec
Na karamelovou náplň:
250 gmásla
750 mlmléka
2 sáčkykaramelové pudinky (nejlépe Dr. Oetker)
cukr moučka dle chuti (dala jsem 4 lžíce)
Na šlehačkovou náplň:
500 mlsmetany ke šlehání 31 %
2 sáčkyztužovače šlehačky
Na karamelovou polevu:
250 mlsmetany na šlehání
250 gcukru krupice

Postup:

1. Vodu rozehřejeme s máslem, pak přidáme mouku a za stálého míchání vaříme na mírném ohni, až se těsto nelepí na vařečku ani hrnec, cca 5-10 min
2. Do vychladlé hmoty zašleháme po jednom vajíčka, mícháme vařečkou, šlehačem to nelze
3. Těsto rozdělíme na poloviny, 2 plechy vymažeme sádlem, propláchneme ledovou vodou, kterou samozřejmě vylijeme, na každý plech stěrkou rozetřeme těsto a dáme do trouby vyhřáté na 200 °C, pečeme cca 20-30 minut, během pečení troubu neotvíráme, jinak by nám splaskly boule 4. Jednu upečenou placku necháme na plechu, rozetřeme na ni stěrkou karamelovou náplň, uhladíme, pak dáme šlehačkovou náplň
5. Poté přeneseme opatrně z druhého plechu placku a položíme ji nahoru, a na tu pak nalijeme karamelovou polevu
6. Necháme ztuhnout, nejlépe do druhého dne.

Příprava pudinkové náplně:
Uvaříme pudink a necháme zcela vychládnout. Mezitím si změklé máslo vyšleháme doběla s moučkovým cukrem. Do této hmoty pak po částech zašleháme chladný pudink.

Příprava šlehačkové náplně:
Šlehačku vyšleháme dotuha se ztužovači.

příprava karamelové polevy:
Cukr zkaramelizujeme, přidáme horkou skoro vařící smetanu. Bacha! Hrozně to vzkypí, pění… nespalte si ruce! Mícháme usilovně, až začne karamel tuhnout a horký ho ihned nalijeme na horní plát.

Doporučení:

Mouku je lépe prosít přes sítko. Pokud se vám udělají hrudky, nezoufejte, buďte trpělivé a míchejte. Při přípravě karamelu je důležité cukr úplně rozpustit, ovšem ne příliš dotmava, jinak to bude hořké. Smetanu nalejte opravdu vařící. Budou se vám možná tvořit hrudky, ale ztlumte plamen a trpělivé míchejte.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i receptu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

3 rozdílné recepty na výbornou křehkou pizzu

Jen málokdo by odolal tak oblíbenému pokrmu, jako je právě pizza. Ta se dá připravit na mnoho chutných způsobů, mezi nimiž si svého favorita dokáže najít úplně každý. I my vám přinášíme hned tři zajímavé recepty, díky kterým si v pohodlí svého domova tuhle oblíbenou dobrotu hravě připravíte. Tak schválně – který z receptů se rozhodnete vyzkoušet?

číst dále ...

Nažhavte svůj gril!

Léto patří grilování! Co všechno si kromě masa nachystat, abyste si s rodinou či přáteli užili skvělý den plný lahodných chutí a vůní?

číst dále ...

3 trendy a rychlé recepty na letní party

Čekáte partu přátel nebo chystáte rodinnou oslavu? Je jasné, že chcete všechny co nejlépe pohostit a nakrmit, ale zároveň musíte kromě jídla připravit i spoustu dalších věcí. Následující recepty na rychlá a trendy jídla vám ušetří čas a zajistí perfektní výsledek.

číst dále ...

Léto voní po máku

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

číst dále ...

Zdraví, krása, paměť… Co všechno můžete ovlivnit díky správnému jídlu?

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

číst dále ...

Jak na perfektní špekáček

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

číst dále ...

Bylinné drinky Erebos vstupují na trh s novým složením i vizuálem

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy