REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Větrník z plechu

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Dezert chutí podobný klasickým větrníkům, složený ze dvou náplní, upečený v celku v troubě na plechu ozdobený karamelovou polevou.


Ingredience:
Na těsto:
230 ghladké mouky
230 gmásla
750 mlvody
8 ksvajec
Na karamelovou náplň:
250 gmásla
750 mlmléka
2 sáčkykaramelové pudinky (nejlépe Dr. Oetker)
cukr moučka dle chuti (dala jsem 4 lžíce)
Na šlehačkovou náplň:
500 mlsmetany ke šlehání 31 %
2 sáčkyztužovače šlehačky
Na karamelovou polevu:
250 mlsmetany na šlehání
250 gcukru krupice

Postup:

1. Vodu rozehřejeme s máslem, pak přidáme mouku a za stálého míchání vaříme na mírném ohni, až se těsto nelepí na vařečku ani hrnec, cca 5-10 min
2. Do vychladlé hmoty zašleháme po jednom vajíčka, mícháme vařečkou, šlehačem to nelze
3. Těsto rozdělíme na poloviny, 2 plechy vymažeme sádlem, propláchneme ledovou vodou, kterou samozřejmě vylijeme, na každý plech stěrkou rozetřeme těsto a dáme do trouby vyhřáté na 200 °C, pečeme cca 20-30 minut, během pečení troubu neotvíráme, jinak by nám splaskly boule 4. Jednu upečenou placku necháme na plechu, rozetřeme na ni stěrkou karamelovou náplň, uhladíme, pak dáme šlehačkovou náplň
5. Poté přeneseme opatrně z druhého plechu placku a položíme ji nahoru, a na tu pak nalijeme karamelovou polevu
6. Necháme ztuhnout, nejlépe do druhého dne.

Příprava pudinkové náplně:
Uvaříme pudink a necháme zcela vychládnout. Mezitím si změklé máslo vyšleháme doběla s moučkovým cukrem. Do této hmoty pak po částech zašleháme chladný pudink.

Příprava šlehačkové náplně:
Šlehačku vyšleháme dotuha se ztužovači.

příprava karamelové polevy:
Cukr zkaramelizujeme, přidáme horkou skoro vařící smetanu. Bacha! Hrozně to vzkypí, pění… nespalte si ruce! Mícháme usilovně, až začne karamel tuhnout a horký ho ihned nalijeme na horní plát.

Doporučení:

Mouku je lépe prosít přes sítko. Pokud se vám udělají hrudky, nezoufejte, buďte trpělivé a míchejte. Při přípravě karamelu je důležité cukr úplně rozpustit, ovšem ne příliš dotmava, jinak to bude hořké. Smetanu nalejte opravdu vařící. Budou se vám možná tvořit hrudky, ale ztlumte plamen a trpělivé míchejte.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i receptu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Horké alkoholické (nejen) vánoční nápoje

Výběr 22 nejlepších receptů na horké zimní alkoholické nápoje na jednom místě! Horké zimní nápoje kombinované s něčím ostřejším patří odedávna do receptáře všech šikovných hospodyněk. Dokáží totiž zahřát nejen na těle, ale také na duši. Máme tu pro vás TOP výběr těch nejlepších receptů z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na horké drinky připravené, nebo jen nastavené, právě kapkou něčeho ostřejšího. Nejen, že zahřejí, ale dokáží také provonět celý dům a vytvořit tak skvělou zimní domácí pohodu.

číst dále ...

Soutěž Svačina roku s Rio Mare vyhrála kuchařka z Havířova

Praha, 5. prosince 2019 – Vítězkou 7. ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare se stala Natálie Svobodová z Hotelové školy a Obchodní akademie Havířov. Za první místo si mladá kuchařka odnesla cenu v hodnotě 7 000 Kč. Ve velkém finále se 4. prosince v gastronomickém studiu Chefparade+ proti sobě postavilo 15 nejlepších mladých kuchařů z celé České republiky, kteří soutěžili o ceny v hodnotě 45 000 Kč. Budoucí kuchaři měli za úkol připravit moderní a zdravou svačinu. Hlavní surovinou pro případu soutěžních receptů byly rybí produkty značky Rio Mare.

číst dále ...

O chlup zdravější Vánoce

Vánoce jsou čas hodování a setkávání se s blízkými i přáteli. Nechte se inspirovat a obměňte letos svůj tác s cukrovím. Připravte rodině i návštěvám originální, a především zdravější cukroví. Můžete své hosty nechat hádat, z čeho jsou lahodné kuličky i zdánlivé linecké cukroví připraveno. Uvidíte, že budou překvapeni.

číst dále ...

Originální jogurtové vánoční cukroví

Linecké, vanilkové rohlíčky, vosí hnízda… To je česká vánoční klasika, která nikdy nezklame. Napadlo vás ale, že byste přidali do vánočního cukroví také jogurt? Vyzkoušejte, stojí to za to! Dva rychlé a jednoduché recepty pro vás nachystala česká mlékárna Hollandia ve spolupráci s juniorskou sekcí Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

číst dále ...

Veselé a voňavé – dva tipy na horké vánoční nápoje

Provoňte si vánoční svátky tradiční skořicovou a medovou vůní. Připravte si horké drinky s nejprodávanější americkou whiskey Jack Daniel’s a užijte si kouzlo Vánoc i oslavy Silvestra stylově.

číst dále ...

Mák netradičně v tradičním cukroví

Rohlíčky, pusinky, perníčky…synonyma pro Vánoce, které nechybí snad na žádném vánočním stole. Ale i klasu lze trochu ozvláštnit. Hned budete mít o další druh cukroví víc. Tou tajnou ingrediencí je mák. Vyzkoušejte ten český modrý nebo bílý, který chutí připomíná spíše oříšky.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy