REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vepřové výpečky, cuketové zelí a chlupáče

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Tradiční české menu v moderním kabátku. Výpečky upečeme podle klasického receptu, ale běžné zelí je v tomto případě nahrazeno zelím z cukety. Chlupáče pak skvěle doplňují celé toto menu.


Ingredience:
Na výpečky:
1 kgvepřové plece b.k. s kůže
6 ksstroužků česneku
2 ksvelké cibule
300 mlvody k podlévání
2 lžícesádla
1 lžícedrceného kmínu
pepř
sůl
Na cuketové zelí:
2 ksvětší cukety
1 kscibule
1 lžícehladké mouky
1 lžícemásla
kmín
ocet
cukr
sůl
Na chlupáče:
450 gsyrových brambor
300 guvařených brambor
3 vrchovaté lžícestrouhanky
3 vrchovaté lžícesolamylu (škrobu)
3 lžícehrubé mouky
2 lžičkysoli do vody na uvaření
2 lžičkysoli do těsta
1 ksvejce
voda

Postup:

1. Maso pokrájíme na kostky velikosti sousta, osolíme, opepříme, okmínujeme a vetřeme do něj prolisovaný česnek
2. Do pekáčku dáme sádlo, na kostičky pokrájenou cibuli, přidáme maso, podlijeme šálkem vody, přiklopíme a dáme do trouby na 160 °C
3. Pečeme asi 2 hodiny
4. Během pečení podle potřeby maso podléváme vodou a několikrát obrátíme, aby se opeklo hezky ze všech stran
5. Pak teplotu zvýšíme na 200 °C, sundáme poklici a dopékáme na barvu
6. Jakmile je maso i cibule hnědá, maso měkké, máme hotovo.

Příprava cuketového zelí:

1. Cukety oloupeme a pokud nemají již velká semena, i s dužinou nahrubo nastrouháme, jinak dužinu vydlabeme
2. Dužinu vložíme do sítka, osolíme a necháme pustit vodu, kterou díky sítu odstraníme
3. Na másle zpěníme cibulku, zasypeme lžící mouky, osmahneme a přidáme cuketu, kmín, cukr a ocet – každý podle chuti
4. Vaříme nejdéle 5 minut, aby si cuketa zachovala strukturu a nevznikla nám kaše.

Příprava chlupáčů:

1. Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě doměkka a necháme vychladnout
2. Syrové brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle a vymačkáme v dlaních přebytečnou tekutinu
3. Uvařené brambory rovněž nastrouháme na jemno
4. Na vál dáme oboje brambory, uprostřed uděláme důlek, vyklepneme vejce, přidáme sůl, strouhanku, solamyl a mouku, nejdříve příborovým nožem a pak rukama zpracujeme rychle těsto, ze kterého vykrajujeme lžící kousky a v dlaních tvoříme kulaté knedlíky
5. Ty hodíme do vroucí osolené vody a vaříme (podle velikosti knedlíků) 12-15 minut

Poznámka:

Foto: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy