REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vepřový bok na kmínu a pivu, dušené kysané zelí, bramborový knedlík

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Čtyři naložené porce prorostlého boku s kostí zprudka opečené na sádle, pak dopečené v troubě podlité vodou a pivem, servírované se sladkokyselým zelím a domácími houskovými knedlíky.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
1 kgprorostlého boku s kostí
250 mlsvětlého piva
4 ksstroužky česneku
3 kscibule
drcený kmín
sádlo
voda
pepř
sůl
Na zelí:
600 gkysaného zelí
1 lžícesádla
1 kssyrové brambory
1 kscibule
kmín
voda
cukr
sůl
Na knedlíky:
1 kgbrambor vařených ve slupce předchozí den
300 ghrubé krupice
2 ksvejce
voda
sůl

Postup:
  1. Maso si rozdělíme na čtyři porce, osolíme, vetřeme drcený česnek a bohatě posypeme drceným kmínem, necháme v lednici nejlépe přes noc odpočinout
  2. Po vyjmutí porce masa zprudka opečeme na sádle, přidáme na hrubo nakrájenou cibuli, chvíli opékáme, pak maso přendáme do pekáčku, podlijeme vodou a pivem a přikryté zvolna pečeme za občasného podlévání do měkka, ze stran pekáčku seškrabáváme výpek, kyž je maso měkké, přidáme teplotu a dopečeme bok na „kůrčičku“
  3. Zelí pokrájíme a propláchneme, na sádle zpěníme cibuli, přidáme zelí, kmín, sůl, vodu a dusíme asi dvacet minu, pak nastrouháme syrovou bramboru, provaříme a dochutíme cukrem
  4. Knedlíky; Brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle, přidáme sůl, vejce, krupici, prohněteme, vytvoříme čtyři menší šišky, které zavařujeme dvacet minut v osolené vodě.
Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor fotografie i textu: Tomáš Mika

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama



Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy