REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vepřový bok na kmínu a pivu, dušené kysané zelí, bramborový knedlík

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Čtyři naložené porce prorostlého boku s kostí zprudka opečené na sádle, pak dopečené v troubě podlité vodou a pivem, servírované se sladkokyselým zelím a domácími houskovými knedlíky.


Ingredience:
Rozpis na 4 porce:
1 kgprorostlého boku s kostí
250 mlsvětlého piva
4 ksstroužky česneku
3 kscibule
drcený kmín
sádlo
voda
pepř
sůl
Na zelí:
600 gkysaného zelí
1 lžícesádla
1 kssyrové brambory
1 kscibule
kmín
voda
cukr
sůl
Na knedlíky:
1 kgbrambor vařených ve slupce předchozí den
300 ghrubé krupice
2 ksvejce
voda
sůl

Postup:
  1. Maso si rozdělíme na čtyři porce, osolíme, vetřeme drcený česnek a bohatě posypeme drceným kmínem, necháme v lednici nejlépe přes noc odpočinout
  2. Po vyjmutí porce masa zprudka opečeme na sádle, přidáme na hrubo nakrájenou cibuli, chvíli opékáme, pak maso přendáme do pekáčku, podlijeme vodou a pivem a přikryté zvolna pečeme za občasného podlévání do měkka, ze stran pekáčku seškrabáváme výpek, kyž je maso měkké, přidáme teplotu a dopečeme bok na “kůrčičku”
  3. Zelí pokrájíme a propláchneme, na sádle zpěníme cibuli, přidáme zelí, kmín, sůl, vodu a dusíme asi dvacet minu, pak nastrouháme syrovou bramboru, provaříme a dochutíme cukrem
  4. Knedlíky; Brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle, přidáme sůl, vejce, krupici, prohněteme, vytvoříme čtyři menší šišky, které zavařujeme dvacet minut v osolené vodě.
Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor fotografie i textu: Tomáš Mika

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

22 nejlepších receptů z dýně

Nejlepší recepty z dýně najdete v naší kuchařce ReceptyOnLine.cz zde: Anglicky se dýně řekne „pumpkin“. Severoameričtí Indiáni, kteří tykve velmi dobře znali, je nazývali „askutasquash“, což znamená „jíst rovnou bez vaření“. Z Ameriky tykve skutečně pocházejí a předpokládá se, že byly pěstovány již před pěti až deseti tisíci lety. Ale dost historie o dýních! Otevřete si článek a inspirujte se těmi nejlepšími recepty s dýní, které najdete u nás na webu ReceptyOnLine.cz

číst dále ...

Halloweenské čarování v kuchyni

Strašidelný svátek se blíží! K Halloweenu neodmyslitelně patří dýně, pavučiny, kostry, čarodějnice a další strašidelné postavy… A také spousta dobrot! Užijte si kouzelné chutě – naservírovali jsme vám speciální recepty na halloweenskou hostinu.

číst dále ...

Medovina aneb nápoj z dutin baobabů

Jedním z nejstarších alkoholických nápojů je medovina. Původní název údajně pochází z gaelštiny a tímto jemně nasládlým mokem se posilovali už staří Vikingové. Dnes je považována za přírodní antibiotikum a má pozitivní vliv na tělesné i duševní zdraví. Proč byla původně považována za nápoj králů? A jakým způsobem se vyrábí?

číst dále ...

Vaříte rádi, ale bojujete s časem? Máme řešení. Božskou kuchařku

Máte občas pocit, že váš den by potřeboval nafouknout, abyste stihli uvařit dobrý oběd, večeři a upéct něco sladkého? V tom případě pro Vás máme řešení! Jedinečnou Božskou kuchařku, první svého druhu, pro zaměstnané rodiče, ale i pro svobodné a bezdětné. Zkrátka pro všechny, kteří marně hledají volné chvíle na vaření anebo jim po pozdním návratu domů už chybí energie.

číst dále ...

Mezinárodní den veganství se ve světě slaví už 26 let, letos se oficiálně připojí i české cereálie

Den, který patří rostlinnému stravování každoročně připadá na 1. listopadu. Poprvé se tento svátek slavil roku 1994, v den 50. výročí založení britské organizace Vegan Society. Ta vznikla na popud jistého Donalda Watsona, který společně s pár dalšími lidmi vystoupil z organizace Vegetarian Society, jež se odmítla zabývat problematikou mléčného průmyslu a jeho vlivu na zvířata a životní prostředí. V České republice se tomuto životnímu stylu věnuje Česká veganská společnost, která si klade za cíl snížit do roku 2040 živočišnou spotřebu o 50 %.

číst dále ...

Zatočte s chřipkou a vsaďte na bio

Přichází podzim a s ním také nechvalně známé chřipkové období. Při nemocech i nachlazeních se snažíme tělu dodat co nejvíce vitamínů, abychom mu boj s viry ulehčili. Ty nejčastěji hledáme v citrusech, ale někdy zapomínáme, že řadu vitamínů obsahuje i u nás pěstované ovoce a zelenina. Jsou jimi plodiny, které jsou základem mnoha receptů, jako například cibule a česnek, ale i ty méně často používané druhy jako je řepa, paprika nebo třeba rakytník.

číst dále ...

3 jednoduché kávové drinky, jež oslní i v domácích podmínkách

Vytvořte si chvilku pro sebe a umíchejte si jeden z nenáročných kávových nápojů, jež vás přenese zpátky do letních dnů anebo zahřeje v průběhu těch zimních.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy