Čtyři naložené porce prorostlého boku s kostí zprudka opečené na sádle, pak dopečené v troubě podlité vodou a pivem, servírované se sladkokyselým zelím a domácími houskovými knedlíky.
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
1 kg | prorostlého boku s kostí |
250 ml | světlého piva |
4 ks | stroužky česneku |
3 ks | cibule |
drcený kmín | |
sádlo | |
voda | |
pepř | |
sůl | |
Na zelí: | |
600 g | kysaného zelí |
1 lžíce | sádla |
1 ks | syrové brambory |
1 ks | cibule |
kmín | |
voda | |
cukr | |
sůl | |
Na knedlíky: | |
1 kg | brambor vařených ve slupce předchozí den |
300 g | hrubé krupice |
2 ks | vejce |
voda | |
sůl |
Postup:
- Maso si rozdělíme na čtyři porce, osolíme, vetřeme drcený česnek a bohatě posypeme drceným kmínem, necháme v lednici nejlépe přes noc odpočinout
- Po vyjmutí porce masa zprudka opečeme na sádle, přidáme na hrubo nakrájenou cibuli, chvíli opékáme, pak maso přendáme do pekáčku, podlijeme vodou a pivem a přikryté zvolna pečeme za občasného podlévání do měkka, ze stran pekáčku seškrabáváme výpek, kyž je maso měkké, přidáme teplotu a dopečeme bok na “kůrčičku”
- Zelí pokrájíme a propláchneme, na sádle zpěníme cibuli, přidáme zelí, kmín, sůl, vodu a dusíme asi dvacet minu, pak nastrouháme syrovou bramboru, provaříme a dochutíme cukrem
- Knedlíky; Brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle, přidáme sůl, vejce, krupici, prohněteme, vytvoříme čtyři menší šišky, které zavařujeme dvacet minut v osolené vodě.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autor fotografie i textu: Tomáš Mika