REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vepřové s citrónovou omáčkou

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vepřová kýta plněná cibulí, šunkou, česnekem, mandlemi s citrónovou omáčkou.


Ingredience:
600 gvepřové kýty
100 gšunky
50 gmandlí
0,2 lkuřecího vývaru
2 ksstroužků česneku
2 kscitrónu
1 ksmenší cibule
4 lžíceoleje
1 lžičkacukru
čerstvé oregano
sůl

Postup:

1. Vepřovou kýtu zbavíme tučné části, omyjeme, osušíme
2. Nakrájíme na 4 plátky, opatrně naklepeme a v každém plátku nařízneme kapsu a osolíme
3. Mandle nasekáme na menší kousky a na pánvi je pražíme asi 3 minuty do zlatova
4. Mandle smícháme s polovinou oleje, přidáme na malé kousky nakrájenou šunku, na drobno nasekané oregano, prolisovaný česnek, na jemno nakrájenou kůru z jednoho citrónu a dobře promícháme
5. Vytvořenou směsí plníme řízky 6. Na rozehřátém zbytku oleje orestujeme v pánvi dozlatova nadrobno pokrájenou cibuli
7. Přidáme řízky a restujeme po obou stranách asi 3 minuty
8. Zalijeme horkým kuřecím vývarem, zakryjeme a za občasného přelévání dusíme na mírném ohni do měkka (asi 45 minut)
9. Měkké maso vyndáme a necháme v teple, zatím do výpeku přidáme z druhého citrónu na jemno nakrájenou kůru, cukr a za stálého míchání vaříme cca další 4 minuty
10. Na talíř dáme maso a přelijeme citrónovou omáčkou a ihned podáváme.

Doporučení:

– Podáváme např.s vařenými bramborami- Kapsu lze vytvořit také tak, že větší kus masa dobře rozklepete a do středu položíte ostatní ingredience. poté přeložíte jednu stranu masa přes druhou a paličkou na maso obě strany masa mírně sklepete- Další možností je použít potravinářskou niť, kterou kapsu zafixujete, nebo pomocí párátek maso můžete sešpendlit.

Poznámka:

– Citróny musíme dobře omýt, abychom kůru zbavili chemického postřiku.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Nepostradatelná osvěžující kombinace léta: gin & tonic

Klasika všech klasik gin & tonic neboli nejlepší způsob osvěžení a podpoření dobré nálady v teplých letních dnech. Vyzkoušejte nové kombinace se středomořským Ginem Mare. Doplňte tento prémiový gin například kvalitním tonikem Thomas Henry a dopřejte si opravdu chutný a osvěžující drink.

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

Roter Hahn: Jihotyrolský knödle vládne každé sezóně

Jihotyrolští farmáři své hosty každý den hýčkají domácími delikatesami. Ať je léto nebo zima, sezóna si žádá svůj vlastní recept na národní pokrm – „knödle,“obdobu našeho českého plněného knedlíku na slano či na sladko. Běžně ho můžete ochutnat v lokální kuchyni, šenku či na statku svého farmáře. Ať je velký, malý, se špekem, s ovocem, se zeleninou, každá sezóna je v Jižním Tyrolsku zkrátka sezóna knedlíků.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy