REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vepřové ragú s karamelizovaným jablkem

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Pokrájené kostky vepřového masa, podušené doměkka spolu s dalšími ingrediencemi, zalité vínem, později vývarem, ragú servírované s měsíčky karamelizovaných jablek.


Ingredience:
Na ragú:
200 gvepřové krkovičky
200 gvepřové plece
50 gšabatecké nebo jiné voňavé slaniny
200 mlzeleninového vývaru
200 mljablečné šťávy 100 %
100 mlsuchého bílého vína
3 lžícehladké mouky
2 lžícesádla
1 lžícemásla na zjemnění
2 lžičkyčerstvě drceného pepře
2 lžičkysoli
4 ksvětvičky rozmarýnu
4 ksstroužky česneku
4 ksbobkové listy
1 ksmrkve
1 kscibule
Na karamelizovaná jablka:
50 mljablečné šťávy
2 lžícekrupicového cukru
2 kspevná navinulá jablka

Postup:

1. Maso pokrájíme na kostky velikosti sousta, dáme do misky, osolíme, opepříme a přidáme mouku, řádně všechno promícháme
2. V hrnci si rozpálíme sádlo a maso restujeme za stálého míchání, ze všech stran, dorůžova 10 minut
3. Maso vyjmeme a do výpeku dáme na kostičky pokrájenou slaninu a vyškvaříme
4. Přidáme na drobné kostičky nakrájenou cibuli, na plátky pokrájený česnek a necháme zesklovatět, pak přidáme na kousky pokrájenou mrkev 5 minut restujeme
5. Přidáme rozmarýn (svážeme ho nití, abychom nemuseli lovit jehličky), bobkový list a zalijeme vínem, to necháme odpařit
6. Jakmile se víno odpaří, přidáme jablečnou šťávu, vložíme do hrnce maso a přidáme tolik vývaru, aby bylo maso zcela ponořené, pod pokličkou dusíme doměkka asi 1 hodinu
7. Úplně na závěr přidáme máslo.

Příprava jablek:
1. Do silnostěnné pánve dáme cukr, který necháme rozpustit
2. Poté přidáme na měsíčky pokrájená jablka, která zbavíme jadřinců, kdo chce, zbaví jablka i slupky, opékáme cca 5 minut ze všech stran
3. Zastříkneme jablečnou šťávou, necháme odpařit a jablka zesklovatět.

Doporučení:

Podáváme s rýží nebo opečenými brambory.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i textu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Cold brew třikrát jinak aneb osvěžující letní drinky, které zvládnete doma

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

číst dále ...

Začíná sezóna moštů! Co o nich potřebujete vědět?

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

číst dále ...

Kolikrát za týden doma vlastně vaříme?

Jak často Češi doma vaří nějakou tu dobrotu? Vaříme doma každý den, nebo jen občas? Nebo snad doma uvařit nějaký ten dobrý oběd nebo večeři, na to již my Češi nemáme vůbec čas?

číst dále ...

Nové zeleninové omáčky od Araxu nejen na grilování!

Rýži, těstoviny, luštěniny, obiloviny, kuskus, ale také vločky a různé přílohové nebo polévkové směsi můžete v Česku zakoupit pod značkou ARAX. Ta si přízeň svých zákazníků získává již od roku 1997. Široký sortiment výrobků můžete zakoupit v každém supermarketu Kaufland, Globus, Penny Market, Norma, Billa, ale také v mnoha maloobchodních sítích (ROSA Market, Kubík, Brněnka, JIP…) po celé České republice.

číst dále ...

Ponechejte si chuť léta klidně po celou zimu

Jablka, hrušky, švestky nebo třeba broskve. V létě a na podzim máme k dispozici velké množství ovoce, které bychom si rádi „zakonzervovali“ na horší časy. Jedním ze způsobů, jak plody uchovávat a připomenout si tak vůni léta a podzimu kdykoli, je sušení. V ovoci se zachová velké množství vitamínů a svou chutí pak obohatí nespočet jídel – od nákypů, smoothie, granolu až po snídaňové kaše.

číst dále ...

10 tipů, jak si vybrat kvalitní a zdraví prospěšný olivový olej

Olivovníky a olivy se pěstují a kultivují již několik tisíciletí. Olivový olej je jedním ze základních kamenů středomořské kuchyně. Má velmi pozitivní vliv na zdraví člověka a také díky němu se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku a trápí je méně nejen kardiovaskulárních nemocí. Velmi ale záleží na kvalitě oleje.

číst dále ...

BistRAWveg: Lze vydržet bez jídla a třeba tak nastartovat podnikání? Stanislav Petříček je toho důkazem

Velkou část svého života byl Stanislav Petříček vysoce postaveným manažerem s racionálním uvažováním. Sám o sobě říká, že nebyl zvyklý naslouchat druhým, ale ani sám sobě. S postupem věku si však začal klást otázky, hledal svou cestu a přehodnocoval svůj dosavadní životní styl, až vznikl i český koncept zaměřený na raw stravování.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy