Zprudka opečené plátky vepřového masa, chvíli podušené ve sladkokyselé omáčce, servírované ozdobené žampionovým ragú.
Ingredience:
500 g | vepřového masa (zde plecko) |
250 g | žampionů |
4 lžičky | třtinového cukru |
3 lžíce | balzamikového octa |
3 lžíce | hladké mouky |
2 lžíce | rajčatového protlaku |
2 lžičky | curry (např. asijské) |
1/2 skleničky | pečených rajčat (nebo sušených, naložených v oleji) |
2 ks | jarní cibulky |
2 ks | cibule |
1 ks | paprikový lusk |
1 ks | gelový zeleninový bujon |
kousek másla | |
kousek sádla | |
olivový olej | |
voda | |
pepř | |
sůl |
Postup:
1. Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, okraje nařízneme, osolíme a posypeme curry kořením
2. Připravené plátky protáhneme v hladké mouce a na rozpáleném sádle prudce z obou stran opečeme, dáme stranou
3. Ve výpeku osmahneme na céčka nakrájenou cibuli, přidáme rajčata, protlak, cukr a krátce zarestujeme, stříkneme balzamiko a necháme odpařit
4. Přidáme bujon a vodu, necháme provařit, vložíme maso a dusíme doměkka, podle potřeby přiléváme vodu
5. Dosolíme, pokud je potřeba, dochutíme pepřem, případně cukrem, výsledná chuť by měla být lehce pikantní a sladkokyselá (ničím nezahušťujeme, omáčka je hustá dost)
6. Můžeme zjemnit přidáním kousku studeného másla, pak už nevaříme
7. Takto upravené vepřové servírujeme například s bramborovou kaší, ozdobené žampionovým ragú.
Příprava žampionů:
V pánvi si rozpálíme olivový olej s kouskem másla a přihodíme nakrájené žampiony, restujeme cca 10 minut, pak osolíme, opepříme, můžeme přidat drcený kmín, pak přidáme pokrájenou papriku a jarní cibulku, restujeme dalším 5 minut.
Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i receptu: Naďa Indruchová