REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vepřové plátky dušené v pikantní sladkokyselé omáčce

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zprudka opečené plátky vepřového masa, chvíli podušené ve sladkokyselé omáčce, servírované ozdobené žampionovým ragú.


Ingredience:
500 gvepřového masa (zde plecko)
250 gžampionů
4 lžičkytřtinového cukru
3 lžícebalzamikového octa
3 lžícehladké mouky
2 lžícerajčatového protlaku
2 lžičkycurry (např. asijské)
1/2 skleničkypečených rajčat (nebo sušených, naložených v oleji)
2 ksjarní cibulky
2 kscibule
1 kspaprikový lusk
1 ksgelový zeleninový bujon
kousek másla
kousek sádla
olivový olej
voda
pepř
sůl

Postup:

1. Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, okraje nařízneme, osolíme a posypeme curry kořením
2. Připravené plátky protáhneme v hladké mouce a na rozpáleném sádle prudce z obou stran opečeme, dáme stranou
3. Ve výpeku osmahneme na céčka nakrájenou cibuli, přidáme rajčata, protlak, cukr a krátce zarestujeme, stříkneme balzamiko a necháme odpařit
4. Přidáme bujon a vodu, necháme provařit, vložíme maso a dusíme doměkka, podle potřeby přiléváme vodu
5. Dosolíme, pokud je potřeba, dochutíme pepřem, případně cukrem, výsledná chuť by měla být lehce pikantní a sladkokyselá (ničím nezahušťujeme, omáčka je hustá dost)
6. Můžeme zjemnit přidáním kousku studeného másla, pak už nevaříme
7. Takto upravené vepřové servírujeme například s bramborovou kaší, ozdobené žampionovým ragú.

Příprava žampionů:
V pánvi si rozpálíme olivový olej s kouskem másla a přihodíme nakrájené žampiony, restujeme cca 10 minut, pak osolíme, opepříme, můžeme přidat drcený kmín, pak přidáme pokrájenou papriku a jarní cibulku, restujeme dalším 5 minut.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i receptu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Tradiční české vánoční recepty na sladké pečivo, moučníky a dezerty, TOP výběr těch nejlepších receptů

Výběr známých, ale i méně známých, tradičních českých vánočních receptů na sladké pečivo, moučníky a dezerty z receptářů našich babiček a prababiček. TOP výběr těch nejoblíbenějších receptů z databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz najdete pěkně na jednom místě, stačí kliknout na nadpis nebo fotku v tomto příspěvku! Přejeme vám velkou pohodu strávenou ve vašich provoněných kuchyních při přípravě úžasných voňavých vánočních dobrot třeba právě podle našich vyzkoušených receptů.

číst dále ...

Mák netradičně v tradičním cukroví

Rohlíčky, pusinky, perníčky…synonyma pro Vánoce, které nechybí snad na žádném vánočním stole. Ale i klasu lze trochu ozvláštnit. Hned budete mít o další druh cukroví víc. Tou tajnou ingrediencí je mák. Vyzkoušejte ten český modrý nebo bílý, který chutí připomíná spíše oříšky.

číst dále ...

OCEAN48 před Vánocemi expanduje do Prahy i dalších velkých měst. V Brně bude opět k dispozici populární FishDrive

Brno, 28. listopadu 2019 – Na štědrovečerní stůl patří ryba. Milovníci tradičního kapra, ale i lidé upřednostňující čerstvé mořské živočichy, si letos přijdou na své. Společnost OCEAN48 specializující se na dovoz ryb z přímořských destinací otevře v předvánočním období ve velkých městech více než třicet stánků s bezkonkurenčním výběrem. V Brně budou moci zákazníci využít službu FishDrive, díky které si předem objednanou rybu vyzvednou bez nutnosti vystoupit ze svého auta.

číst dále ...

Zimní strava musí zahřát – 7 tipů na co si dát v zimě pozor

Žijeme v mírném podnebném pásu, kde je půl roku teplejší a půl roku chladnější počasí. Změny počasí ovlivňují i náš organismus a stejně tak jak mu přizpůsobujeme oblečení v šatníku, musíme přizpůsobit i stravu, která nás zahřeje. Odpovídající stravou pomůžeme našemu tělu ušetřit energii za jeho oteplování a při správném chování v chladných měsících můžeme předejít i nachlazení. Zde je 5 tipů, jak na to.

číst dále ...

Fenomén jménem hranolka

Díky zámořským objevům Kryštofa Kolumba se z Jižní Ameriky dostaly brambory do Evropy – a o pár století později Evropané na oplátku zase přivezli Američanům hranolky… Smažená pochoutka je dnes neodmyslitelnou součástí jídelníčku a znají ji lidé po celém světě.

číst dále ...

Šťastné a veselé? Šťastné a voňavé!

Většina z nás má vánoční svátky spojené se vzpomínkami na dětství a také s vůněmi a chutěmi, které jsou pro tuhle část roku charakteristické. Vůně skořice, vanilky nebo svařeného vína a chuť čerstvě upečeného cukroví či vánočky, na to se mnozí z nás těšíme dlouho dopředu. Pečeme recepty našich maminek a babiček, předáváme si osvědčené rady a zaručené tipy, jak cukroví upéct ještě křehčí a nadýchanější, a nemůžeme se dočkat svátečního hodování.

číst dále ...

9 tipů na luxusní slavnostní pohoštění

Vybrané studené a teplé luxusní předkrmy a chuťovky k slavnostnímu pohoštění vhodné nejen jako součást menu, ale také jako dobroty například k dobrému vínku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy