REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vepřové plátky dušené v pikantní sladkokyselé omáčce

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zprudka opečené plátky vepřového masa, chvíli podušené ve sladkokyselé omáčce, servírované ozdobené žampionovým ragú.


Ingredience:
500 gvepřového masa (zde plecko)
250 gžampionů
4 lžičkytřtinového cukru
3 lžícebalzamikového octa
3 lžícehladké mouky
2 lžícerajčatového protlaku
2 lžičkycurry (např. asijské)
1/2 skleničkypečených rajčat (nebo sušených, naložených v oleji)
2 ksjarní cibulky
2 kscibule
1 kspaprikový lusk
1 ksgelový zeleninový bujon
kousek másla
kousek sádla
olivový olej
voda
pepř
sůl

Postup:

1. Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, okraje nařízneme, osolíme a posypeme curry kořením
2. Připravené plátky protáhneme v hladké mouce a na rozpáleném sádle prudce z obou stran opečeme, dáme stranou
3. Ve výpeku osmahneme na céčka nakrájenou cibuli, přidáme rajčata, protlak, cukr a krátce zarestujeme, stříkneme balzamiko a necháme odpařit
4. Přidáme bujon a vodu, necháme provařit, vložíme maso a dusíme doměkka, podle potřeby přiléváme vodu
5. Dosolíme, pokud je potřeba, dochutíme pepřem, případně cukrem, výsledná chuť by měla být lehce pikantní a sladkokyselá (ničím nezahušťujeme, omáčka je hustá dost)
6. Můžeme zjemnit přidáním kousku studeného másla, pak už nevaříme
7. Takto upravené vepřové servírujeme například s bramborovou kaší, ozdobené žampionovým ragú.

Příprava žampionů:
V pánvi si rozpálíme olivový olej s kouskem másla a přihodíme nakrájené žampiony, restujeme cca 10 minut, pak osolíme, opepříme, můžeme přidat drcený kmín, pak přidáme pokrájenou papriku a jarní cibulku, restujeme dalším 5 minut.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i receptu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Testujte a ochutnávejte novinky na trhu potravin!

Rádi objevujete a zkoušíte novinky na trhu potravin? A milujete překvapení? Služba brandnooz box umožnuje českým zákazníkům již více než 5 let, seznamovat se s nabídkou nových a zajímavých produktů na trhu potravin prostřednicvtím zásilky brandnooz box. Pečlivě vybrané novinky vám dorazí až domů, zabalené v zelené krabici. Běžná cena této zásilky je 279 Kč a její obsah je vždy předem neznámý.

číst dále ...

Lahodné letní recepty bez výčitek

Hledáte inspiraci, co si rychle během letních veder připravit k snídani, svačině či hlavnímu jídlu, abyste zároveň nemuseli přemýšlet o tom, jestli to neohrozí vaši linii? Máme pro vás několik tipů na chutné recepty od výživové poradkyně programu Cambridge Weight Plan Hany Borkovcové. A jako přidanou hodnotu nabízíme rychlost přípravy a záruku pochutnání a přitom nehladovění!

číst dále ...

Bez bílkovin do plavek nezhubnete. Kde všude je najdete?

Mysleli jste si, že příjem proteinů je klíčový pouze pro sportovce? Tak to je velký omyl. Bílkoviny neboli proteiny jsou nepostradatelnou součástí jídelníčku nás všech, a protože si je tělo neukládá do zásoby, je třeba ho pravidelně zásobit vhodnou stravou. Proteiny jsou důležité především k růstu a obnově buněk, k tvorbě svalů, k produkci hormonů a protilátek. Rovněž jsou naprosto stěžejní při redukci váhy. Jejich nedostatek se projevuje zvýšeným pocitem hladu či chutěmi na sladké. Kolik proteinu správně denně přijmout, aby se výsledek odrazil na postavě?

číst dále ...

Mexiko, Itálie, New York: Po stopách nejlepších koktejlů světa

Mezinárodní den koktejlů (13. května) se nezadržitelně blíží. Víte, že tento světově uznávaný svátek založil barman a významný český publicista Alexander Mikšovic? První oslava se uskutečnila už v roce 1999. Květen tedy patří mezi měsíce oslavující koktejly z různých koutů zeměkoule. Opravdoví fajnšmekři ale ví, že ty nejlepší drinky vám namíchají přímo v destinacích, kde se zrodily. Kupte si letenku a vydejte se s námi na cestu kolem „koktejlového světa“.

číst dále ...

Večeře pod širým nebem s přáteli: V jednoduchosti je pohoda!

Setkávání v kruhu kamarádů a známých je skvělou příležitostí se uvolnit. Možná se s kamarády čas od času scházíte u karet, deskových her, filmů nebo prostě u něčeho dobrého k pití. Zkuste udělat změnu a pozvěte je na společnou domácí večeři pod širým nebem – a udělejte ji nekompromisně jednoduchou!

číst dále ...

Je to BIO, nebo ne? Naučte se rozpoznávat loga a s nimi i kvalitu

Farmářské, domácí, ze statku či od babičky. Takovými přízvisky se obaly produktů na pultech obchodních řetězců jen hemží. Nenechte se lehce zmást líbivými názvy. Pokud hledáte opravdovou bio kvalitu, je nutné se řídit certifikovanými značkami, jen podle nich totiž poznáte, co opravdu kupujete. Jak se ale ve značení vyznat, co přesně symboly znamenají a na co si dát pozor?

číst dále ...

Osvěžující ledové čaje, nanuky bez konzervantů a limonády z přírody. Domácí letní nápoje si připravíte jako nic

Limonády a nanuky patří k létu stejně jako prázdniny nebo plná koupaliště. Bez nich by to prostě nebylo ono! Pro kýžené sladké osvěžení přitom ani nemusíte do obchodu, domácí ledový čaj nebo nanuk z přírodní ovocné šťávy si zvládnete připravit i sami doma – trvá to pár minut a výsledek je učiněná lahoda.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy