REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vepřové plátky dušené v pikantní sladkokyselé omáčce

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zprudka opečené plátky vepřového masa, chvíli podušené ve sladkokyselé omáčce, servírované ozdobené žampionovým ragú.


Ingredience:
500 gvepřového masa (zde plecko)
250 gžampionů
4 lžičkytřtinového cukru
3 lžícebalzamikového octa
3 lžícehladké mouky
2 lžícerajčatového protlaku
2 lžičkycurry (např. asijské)
1/2 skleničkypečených rajčat (nebo sušených, naložených v oleji)
2 ksjarní cibulky
2 kscibule
1 kspaprikový lusk
1 ksgelový zeleninový bujon
kousek másla
kousek sádla
olivový olej
voda
pepř
sůl

Postup:

1. Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, okraje nařízneme, osolíme a posypeme curry kořením
2. Připravené plátky protáhneme v hladké mouce a na rozpáleném sádle prudce z obou stran opečeme, dáme stranou
3. Ve výpeku osmahneme na céčka nakrájenou cibuli, přidáme rajčata, protlak, cukr a krátce zarestujeme, stříkneme balzamiko a necháme odpařit
4. Přidáme bujon a vodu, necháme provařit, vložíme maso a dusíme doměkka, podle potřeby přiléváme vodu
5. Dosolíme, pokud je potřeba, dochutíme pepřem, případně cukrem, výsledná chuť by měla být lehce pikantní a sladkokyselá (ničím nezahušťujeme, omáčka je hustá dost)
6. Můžeme zjemnit přidáním kousku studeného másla, pak už nevaříme
7. Takto upravené vepřové servírujeme například s bramborovou kaší, ozdobené žampionovým ragú.

Příprava žampionů:
V pánvi si rozpálíme olivový olej s kouskem másla a přihodíme nakrájené žampiony, restujeme cca 10 minut, pak osolíme, opepříme, můžeme přidat drcený kmín, pak přidáme pokrájenou papriku a jarní cibulku, restujeme dalším 5 minut.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i receptu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy