REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vepřové plátky dušené v pikantní sladkokyselé omáčce

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Zprudka opečené plátky vepřového masa, chvíli podušené ve sladkokyselé omáčce, servírované ozdobené žampionovým ragú.


Ingredience:
500 gvepřového masa (zde plecko)
250 gžampionů
4 lžičkytřtinového cukru
3 lžícebalzamikového octa
3 lžícehladké mouky
2 lžícerajčatového protlaku
2 lžičkycurry (např. asijské)
1/2 skleničkypečených rajčat (nebo sušených, naložených v oleji)
2 ksjarní cibulky
2 kscibule
1 kspaprikový lusk
1 ksgelový zeleninový bujon
kousek másla
kousek sádla
olivový olej
voda
pepř
sůl

Postup:

1. Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, okraje nařízneme, osolíme a posypeme curry kořením
2. Připravené plátky protáhneme v hladké mouce a na rozpáleném sádle prudce z obou stran opečeme, dáme stranou
3. Ve výpeku osmahneme na céčka nakrájenou cibuli, přidáme rajčata, protlak, cukr a krátce zarestujeme, stříkneme balzamiko a necháme odpařit
4. Přidáme bujon a vodu, necháme provařit, vložíme maso a dusíme doměkka, podle potřeby přiléváme vodu
5. Dosolíme, pokud je potřeba, dochutíme pepřem, případně cukrem, výsledná chuť by měla být lehce pikantní a sladkokyselá (ničím nezahušťujeme, omáčka je hustá dost)
6. Můžeme zjemnit přidáním kousku studeného másla, pak už nevaříme
7. Takto upravené vepřové servírujeme například s bramborovou kaší, ozdobené žampionovým ragú.

Příprava žampionů:
V pánvi si rozpálíme olivový olej s kouskem másla a přihodíme nakrájené žampiony, restujeme cca 10 minut, pak osolíme, opepříme, můžeme přidat drcený kmín, pak přidáme pokrájenou papriku a jarní cibulku, restujeme dalším 5 minut.

Poznámka:

Recept ze stránek Vaření s Tomem, autorka fotografie i receptu: Naďa Indruchová

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Nejnovější články

Není rýže, jako rýže. Jak to s jejími druhy vlastně je?

Jasmínová, basmati, parboiled, natural, tříbarevná, arborio – a takto bychom mohli pokračovat takřka do nekonečna. K dostání je opravdu široký výběr různých druhů rýže a spolu s tím vyvstává jedna důležitá otázka. V čem se jednotlivé druhy vlastně liší?

číst dále ...

3 snadné a zdravé recepty pro každého!

Chybí vám dovolená u moře, tamější jídlo? Připomeňte si cestování alespoň tematickou večeří s cizokrajným jídlem. A potěšte celou rodinu společně s osvědčenými produkty od Drůbežářského závodu Klatovy.

číst dále ...

Jarní polévky do každého jídelníčku

Špenátová, kedlubnová nebo cibulová polévka – nahlédněte pod pokličku oblíbených jarních polévek a inspirujte se třeba při vaření nedělního obědu. Osvěží, a navíc přinesou do kuchyně jaro. Ať už sáhnete po krémové konzistenci nebo té klasické, uděláte radost nejen sobě, ale i vašemu tělu. Dejte si však pozor, ze kterých produktů polévky připravujete.

číst dále ...

Proč vás honí mlsná a jak si s ní poradit

Sladká chuť je ta první, kterou jako miminka poznáme. Máme ji spojenou s příjemnými pocity, a právě proto je cesta k omezení cukru tak těžká. A také proto, že tu jsou situace, které máme se sladkostmi odjakživa spojené. Chystáte se na návštěvu? Skočíte do cukrárny pro dortíky. Neuspokojil vás dostatečně oběd? Dopucnete se dezertem. Ocitli jste se ve stresové situaci? Zaženete ji čokoládou. Začnete-li přemýšlet nad tím, kde všude a za jakých okolností nás cukr provází, zjistíte že je možná na čase zpozornět.

číst dále ...

7 potravin, kvůli kterým nemůžete usnout

V současnosti se nemalá část populace potýká s nedostatkem spánku. Na vině mohou být starosti s prací, se školou, ale také s pandemií koronaviru, kdy se bojíme o své zdraví. Mnoho z nás moc dobře zná pocit, kdy si jdeme lehnout, dlouhé hodiny se převalujeme ze strany na stranu a nemůžeme usnout. Stoupá pocit zoufalství, začínáme se potit, únava se zvyšuje, ale tolik potřebný spánek nepřichází. Na vině mohou být potraviny, které zkonzumujeme během večera. O kterých je řeč?

číst dále ...

Nová anketa! Váš nejoblíbenější český zákusek?

Díky dotazu jednoho našeho čtenáře jsme zjistili, že nás v redakci také velmi zajímá, jaký český zákusek patří mezi ten nejoblíbenější. A proto pusťte se do hlasování, ať víme, jakou laskominu si nejčastěji my Češi vlastně dopřejeme.

číst dále ...

Objevte vaření s Rio Mare a vyzkoušejte zbrusu nové recepty – pochutnáte si a navíc můžete soutěžit o parádní výhry!

Pravá chuť slunné Itálie u vás doma. Jarní soutěž s Rio Mare je v plném proudu a zkusit štěstí může opravdu každý! Je to snadné, stačí zakoupit libovolný produkt Rio Mare kdekoli po celé České republice včetně e-shopů, zaregistrovat účtenku na www.riomaresoutez.cz a pak jen na konci měsíce doufat, že budete ti šťastní vylosování.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy