Naklepané plátky krkovice nejprve orestované na oleji, pak podušené spolu spolu s cibulí, hořčicí a májovkami, nakonec pokrm zjemněný smetanou, omáčka zahuštěná jíškou.
Ingredience:
500 g | vepřové kýty |
300 g | čirůvky májovky |
50 g | laniny |
1 ks | cibule |
0,3 l | vývaru z kostí |
200 ml | smetany na vaření |
1 lžíce | plnotučné hořčice |
1 lžíce | hladké mouky |
mletý bílý pepř | |
citronová šťáva | |
drcený kmín | |
máslo | |
olej | |
sůl |
Postup:
- Kýtu nakrájíme na plátky, na okraji nařízneme, lehce naklepeme. Očištěné májovky nakrájíme na plátky.
- Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli s kostičkami slaniny, přidáme plátky kýty, opečeme zprudka z každé strany 1 minutu, osolíme, okmínujeme.
- Plátky masa zalijeme vývarem, přidáme nakrájené májovky, plnotučnou hořčici, pod pokličkou dusíme 1 hodinu.
- Z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku.
- Když je maso měkké, přidáme do omáčky jíšku, zjemníme smetanou, necháme krátce povařit.
- Omáčku na závěr dochutíme citronovou šťávou, bílým pepřem.
Podáváme s rýží nebo knedlíkem. Pro začátečníky zde máme i recept na jíšku.
Poznámka:Text i foto: D. Marounek