V tlakovém hrnci podušené nudličky z vepřové kýty spolu s nivou, smetanou, cibulí a dalšími surovinami. Jde o kousky vepřového masa servírované v mírně husté sýrové omáčce.
Ingredience:
800-1000 g | vepřové kýty |
100-120 g | sýru Niva |
1 kelímek (200 ml) | smetany na vaření |
1 ks | větší cibule |
1 lžíce | hladké mouky |
voda nebo vývar na podlití | |
rostlinný olej | |
pepř | |
sůl |
Postup:
- Kýtu očistíme a nakrájíme na nudličky, ty osolíme a okořeníme pepřem
- Oloupanou cibuli nakrájíme na jemno
- V tlaovém hrnci na rozpáleném oleji orestujeme cibulku dosklovata, přidáme okořeněné a osolené nudličky masa, restujeme, až se maso zatáhne
- Maso podlijeme vodou nebo vývarem, tlaková hrnec uzavřeme, dusíme 15 až 20 minut doměkka
- Vypustíme páru, hrnec otevřeme, přidáme nastrouhanou nivu, chvíli povaříme, občas zamícháme, necháme sýr úplně rozpustit
- Na závěr do omáčky nalijeme trochu vody, ve které jsme rozmíchali mouku, necháme chvíli probublávat, občas zamícháme, necháme omáčku zhoustnou
- Ochutnáme, případně ještě omáčku dochutíme pepřem a solí, ale pozor, niva je dost slaný sýr, tak ať omáčku nepřesolíte!
Jako přílohu servírujeme rýži, těstoviny, noky i různě upravené brambory.