Základní recept na podušené kotlety, ovšem šťáva je nastavená na másle podušenými hříbky.
Ingredience:
Rozpis na 5 porcí: | |
500-600 g | vepřového hřbetu (pečínky) |
200 g | hříbků |
40 g | cibule |
30 g | hladké mouky |
20 g | sádla |
1 vrchovatá lžíce | másla |
drcený pepř | |
kmín | |
voda | |
sůl |
Postup:
- Z vepřového hřbetu bez kůže nakrájíme jednotlivé kotlety, na tučné straně je trošku na dvou místech nařízneme, aby se později při tepelné úpravě nekroutily, naklepeme je, osolíme, opepříme, obalíme moukou
- Plátky masa zprudka opečeme na rozpáleném tuku, po obou stranách, pak je položíme do hrnce na cibuli orestovanou na sádle a dochucenou trochou kmínu
- Kotlety zalijeme vařící vodou, zaklopíme a dusíme, pěkně pod pokličkou, na mírném zdroji tepla, doměkka
- Očištěné houby nakrájíme na plátky, oprané a důkladně okapané pak podusíme na másle, osolíme je a okmínujeme
- Měkké kotlety uchováme v teple, do šťávy v hrnci dáme podušené houby, zamícháme, houby už jen prohřejeme, šťávu dle chuti dosolíme nebo okořeníme pepřem a kmínem.
- Kotlety na talířích servírujeme přelité šťávou například s rýží, různě upravenými brambory a pod.
Místo čerstvých hub můžeme použít i houby sušené, ta pak povaříme v mléce a pak teprve podusíme na másle. Na 10 g hříbků použijeme 10 g másla.
Poznámka:Základní recept na dušené kotlety najdete zde: Dušené vepřové kotlety