Základní recept na opečené, pak na sádle na cibuli a kmínu podušené kotlety, zalité vařící vodou, zaklopené pod pokličkou, servírované přelité šťávou z masa, která vznikne po jeho dušení.
Ingredience:
Rozpis na 5 porcí: | |
500-600 g | vepřového hřbetu (pečínky) |
40 g | cibule |
30 g | hladké mouky |
20 g | sádla |
drcený pepř | |
voda | |
kmín | |
sůl |
Postup:
- Z vepřového hřbetu bez kůže nakrájíme jednotlivé kotlety, na tučné straně je trošku na dvou místech nařízneme, aby se později při tepelné úpravě nekroutily, naklepeme je, osolíme, opepříme, obalíme moukou
- Plátky masa zprudka opečeme na rozpáleném tuku, po obou stranách, pak je položíme do hrnce na cibuli orestovanou na sádle a dochucenou trochou kmínu
- Kotlety zalijeme vařící vodou, zaklopíme a dusíme, pěkně pod pokličkou, na mírném zdroji tepla, doměkka
- Měkké kotlety urovnáme na mísu a zalijeme šťávou z hrnce, nebo je vyskládáme přímo na talíře a servírujeme opět přelité šťávou například s rýží, různě upravenými brambory …
Zbylou omáčku podáváme v omáčníku, ti co mají rádi hodně omáčky, ji určitě ocení!