Pikantní úprava uvařených vepřových jazyků spolu s ostrou omáčkou, ve které se oloupané jazyky vaří až do změknutí. Takto upravený jazyk podáváme jako chuťovku při posezení s přáteli, můžeme použít i jako součást studených mís.
Ingredience:
2-3 ks | vepřové jazyky |
3 ks | stroužky česneku |
1 ks | 2 cm dlouhý kousek zázvoru |
1 ks | hvězdička badyánu |
1 ks | kousek chilli papričky |
1 dl | rýžového vína (lze nahradit dezertním vínem) |
2-3 lžíce | sójové omáčky |
1 lžíce | škrobu |
sezamové semínko | |
nať jarní cibulky |
Postup:
- Jazyky očistíme, odřízneme podjazyčí (použijeme třeba na polévku), vložíme do mírně osolené vody, vaříme do poloměkka.
- Poloměkké jazyky vyjmeme, zalijeme studenou vodou, oloupeme.
- Jazyky vložíme nazpět do vývaru, přilijeme víno, sójovou omáčku, přidáme plátky česneku, zázvoru, kousek chilli a badyán, vaříme do měkka.
- Uvařené jazyky necháme vychladnout, pak je nakrájíme na tenké plátky, které rozložíme vějířovitě na talíře.
- Teplý, ochucený vývar scedíme a zahustíme škrobem, vzniklá omáčka má hustší konzistenci.
- Nakrájené kolečka jazyků přelijeme vychladnutou omáčkou, posypeme sezamovým semínkem a natí jarní cibulky. Skvěle k nim chutná kimchi.
Text i foto: D. M.