V troubě pod grilem upečená, v sladkém nálevu předvařená, vepřová žebírka, marinovaná v ostré marinádě z ananasového džusu, sojové omáčky, kajenského pepře ….
Ingredience:
Rozpis na 4 porce: | |
2,5-3 kg | vepřových žeber i s kousky masa |
1 l | ananasového džusu |
1,5 lžíce | koření pěti vůní |
2 lžíce | soli |
voda dle potřeby | |
Na marinádu: | |
200 ml | ananasového džusu |
5 lžic | sojové omáčky |
4-5 lžic | medu |
1 lžíce | třtinového cukru |
1 lžička | koření pěti vůní |
1 lžička | kajenského pepře |
4 ks | prolisované stroužky česneku |
špetka soli |
Postup:
- Žebra rozkrájíme, kdo má rád, nechá 2 až 3 kusy u sebe, vložíme je do hrnce a přelijeme džusem, okořeníme, osolíme a nakonec zalijeme vodou, dáme tolik vody, aby byla žebra mírně potopená
- Dáme vařit zaklopené, vaříme, na mírném zdroji tepla, 1-1,5 hodiny, až maso změkne
- Okapaná žebra vyskládáme na plech vyložený papírem na pečení, hojně potřeme marinádou
- V troubě pod rozpáleným grilem žebra krátce grilujeme pěkně dozlatova, jednou je otočíme.
Příprava marinády
- Do hrnce nalijeme tekuté ingredience, přidáme koření, prolisované stroužky česneku, med a cukr, zamícháme
- Dáme vařit, objem zredukujeme na polovinu, odstavíme a necháme marinádu prochladnout.
Žebra lze také grilovat na venkovním roštu grilu!