REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Vepřová roláda s meruňkovou náplní

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Marinovaná vepřová roláda plněná meruňkovou náplní, na grilu grilovaná.


Ingredience:
1,2 kgvepřové pečeně bez kosti
mletý pepř
sůl
Na meruňkovou marinádu:
1 šálekmeruňkového džemu
1/2 šálkusherry
1/2 šálkuvody
1 lžičkasójové omáčky
1/2 lžičkymletého zázvoru
1 kscitronu
1 kscibule
Na náplň:
1/2 lžičkyšalvěje
1/4 lžičkycibulové natě
1 lžícemeruňkové marinády
2 šálkystrouhanky
1/3 šálkusušených meruněk

Postup:

1. Připravíme si marinádu; na rozehřátém oleji orestujeme oloupanou, na drobno nakrájenou cibuli, přidáme na jemno mletý zázvor, zasmahneme, pak přidáme meruňkový džem, sójovou omáčku, sherry, vodu a vaříme 5 minut, nakonec vmícháme citronovou šťávu
2. Do očištěného masa uděláme do tukové vrstvy zářezy, potom maso ostrým nožem nařízneme tak, aby se pečeně dala rozevřít a naplnit, osolíme, opepříme
3. Strouhanku, na jemno nasekanou šalvěj, na drobno nakrájenou cibulovou nať, sušené meruňky a meruňkovou marinádu dobře promícháme a vložíme do připravené kapsy, svážeme provázkem, potřeme připravenou marinádou a na 30 minut dáme do chladu odležet
4. Potom za častého potírání marinádou grilujeme cca 45-50 minut, ugrilované maso zabalíme na 15 minut do alobalu, pak vyndáme z alobalu, odstraníme provázek a nakrájíme na plátky.

Doporučení:

Podáváme s vařenými bramborami.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku


reklama


Nejnovější články

Zavařování (sterilace) masa

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

číst dále ...

Zase ty nevídané dobroty!

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

číst dále ...

Grilovací sezóna je v plném proudu!

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

číst dále ...

6 rad, jak ugrilovat tofu

Vůně hořícího dřevěného uhlí, grilovaného masa a čerstvých bylinek … grilovací sezóna je v plném proudu, tak co si ji letos trochu zpestřit veganskou lahůdkou. Už jste zkoušeli grilované tofu? Přinášíme vám 6 užitečných rad, jak správně připravit a ugrilovat tuto sójovou pochoutku.

číst dále ...

Jak poznat, že trpíte dehydratací? Přinášíme šest příznaků, že vaše tělo strádá

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

číst dále ...

Pohanka jako trendy superfood. Má u vás v kuchyni své místo?

Stejně tak, jako spousta dalších superfood, je i pohanka opomíjenou surovinou. Ačkoliv její název každý zná, našli byste ji jen v nepatrném zlomku domácností. V dnešní době, kdy se stále častěji ubíráme k přírodě, je však více než nasnadě dát pohance šanci. Je totiž zdrojem nejrůznějších vitamínů a minerálních látek, které na náš organismus působí velice prospěšně. Věděli jste, že pohanka nepatří do skupiny obilovin, ale mezi tzv. pseudocereálie? Běžně se však v jídelníčku užívá jako obilovina (navíc bezlepková), z níž lze vařit nasladko i naslano.

číst dále ...

3 sýry, se kterými zazáříte na zahradní párty

Kdo říká, že na zahradních párty a grilovačkách musí mezi servírovanými jídly hrát ústřední roli grilované maso. Jsou i jiné a mnohdy chuťově zajímavější pokrmy, kterými můžete hosty překvapit. Máme pro vás tipy na tři sýry, které nesmějí chybět mezi letním pohoštěním. Vyzkoušejte je a buďte za báječnou hostitelku.

číst dále ...

Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy